Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror șef european. Va conduce Parchetul European

Ultima actualizare:

    Kovesi este noul procuror șef european sursa foto: click.ro
Kovesi este noul procuror șef european sursa foto: click.ro

În Consiliul Uniunii Europene, structura care reunește guvernele statelor membre, se conturase deja o majoritate favorabilă numirii Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Joi, 19 septembrie, fosta șefă DNA a fost votată procuror șef european.

Laura Codruța Kovesi a fost votată joi pentru funcția de procuror european șef în COREPER. Decizia a fost luată cu 17 voturi din 22. Consiliul COREPER s-a reunit joi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.

Reprezentantei Guvernului României i s-a cerut să voteze împotrivă

Guvernul României a dat însă mandat reprezentantei țării noatre în COREPER, Luminița Odobescu, să voteze împotriva lui Kovesi. ”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a declarat miercuri seară premierul Viorica Dăncilă.

Nu este prima oară când reprezentanții guvernului îi pun bețe-n roate candidatului la șefia Parchetului European. În februarie, în timpul votul din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, Maria Grapini, europarlamentar din partea Partidului Puterii Umaniste, a fost surprinsă în timp ce număra greșit voturile lui Kovesi.

Oficialii europeni s-au arătat deranjați de intervențiile reprezentanților puterii din România. "Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Dna Kovesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă", a declarat, în aprilie, Ingeborg Gräßle (PPE, DE), preşedintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) al Parlamentului.

Care este rolul Parchetului European

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Citește și:

Cine este iubitul Laurei Codruța Kovesi. «Omul la care țin foarte mult și cu care-mi împart viața»

Negocierile pentru șefia Parchetului European, în impas. Laura Codruța Kovesi rămâne favorită

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net