Negocierile pentru șefia Parchetului European, în impas. Laura Codruța Kovesi rămâne favorită

Ultima actualizare:

    Laura Codruța Kovesi are șanse mari să fie șefa Parchetului European, după ce a câștigat votul din comisia LIBEFoto: Inquam Photos/Octav Ganea
Laura Codruța Kovesi are șanse mari să fie șefa Parchetului European, după ce a câștigat votul din comisia LIBEFoto: Inquam Photos/Octav Ganea

Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat fără nicio înţelegere, a anunţat Claude Moraes. Laura Codruța Kovesi, candidatul susținut de Parlamentul European, rămâne favorită, dar ”hărțuirea din partea guvernului român” nu o ajută deloc.

Europarlamentarul Cristian Preda susține că procesul de numire a șefului Parchetului European a intrat în impas, după eșecul celei de-a treia runde de negocieri. O ultima rundă de negocieri ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare, la 10 aprilie, însă Preda crede că singura cale de deblocare a situației ar fi retragerea candidatului francez, susținut de Comisia Europeană.

”După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului UE, regretăm profund situaţia de blocaj, care împiedică cele două instituţii să ajungă la o înţelegere privind numirea procurorului-şef european”, a declarat Claude Moraes, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE), potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European.

”Procurorul-şef european va juca un rol-cheie în operaţionalizarea Parchetului european, un parchet care va fi un instrument în combaterea fraudelor cu fonduri europene”, a adăugat el.

Se pare că bețele-n roate puse Laurei Codruța Kovesi, prin acțiunile în justiție deschise în țară, nu au ajutat deloc aceste negocieri. "Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Dna Kovesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă", a declarat şi Ingeborg Gräßle (PPE, DE), preşedintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) al Parlamentului.

Consiliul UE susține candidatul francez

Pe de altă parte, Consiliul îşi reafirmă susţinerea pentru candidatul francez, Francois Bohnert, la funcţia de procuror-şef european. Membrii Consiliului consideră că pentru acest post este nevoie de un profesionist cu experienţă, independent, care să poată să pună în funcţiune instituţia încă de la început şi precizează că misiunea primului procuror şef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta, în special, în construirea structurii administrative şi operaţionale a instituţiei şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Care este rolul Parchetului European

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Laura Codruța Kovesi a avut interdicția de a părăsi țara

Laura Codruța Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în dosarul aducerii în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri a lui Sebastian Ghiţă.

Candidată la șefia Parchetului European, Kovesi a avut, până miercuri, interdicția de a părăsi țara și de a discuta cu presa despre dosarul în care este acuzată. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis contestația fostului procuror-șef DNA și a revocat măsura controlului judiciar instituită pentru 60 de zile. Decizia este una definitivă.

Citește și:

Cine este iubitul Laurei Codruța Kovesi. «Omul la care țin foarte mult și cu care-mi împart viața»

Laura Codruţa Kovesi, dezvăluiri din viaţa ei privată: «Cel mai mare regret este că nu am copii»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net