Kovesi, șanse mari să fie procuror-șef european. A câștigat votul în comisia LIBE

laura-codruta-kovesi.jpg

laura codruta kovesi vorbeste in parlamentul european
Laura Codruța Kovesi are șanse mari să fie numită procuror-șef european
foto: arhiva Click!

Laura Codruța Kovesi are șanse mari să fie șefa Parchetului European, după ce a câștigat votul din comisia LIBE. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European va merge să negocieze cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

Comisia parlamentară pentru drepturi și libertăți (LIBE) a avut miercuri dimineață întâlnirea coordonatorilor, la ora locală 9:00, iar la ora locală 11:00 (12:00, ora României) s-a întâlnit în reuniune extraordinară, pentru a vota în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, o instituție nou înființată, ce va începe să funcționeze de anul viitor. Cele mai multe voturi le-a primit Laura Codruța Kovesi: 26.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a reacționat imediat pe rețelele sociale. ”I-am învins! Este o mare victorie a României, la care și noi, europarlamentarii din Partidul Național Liberal am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European. Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziția de Procuror Șef European.”

Kovesi a obținut cele mai multe voturi și în Comisia pentru control bugetar

Marți seara, Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentr șefia Parchetului European, urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi.

Pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice.

În cazul în care Parlamentul European va desemna un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER, se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.
Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au indicat că nu o va susține pe candidata româncă.

 

Citește și:

Alina Bica vrea 2 milioane de euro de la Codruța Kovesi. A cerut sechestru pe averea fostei șefe a DNA

Laura Codruța Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA

 

 

Loading...

Citește și