Show unic la TVR, înregistrat la distanță cu 70 de artiști

iuliana-tudor-mircea-radu.jpg

iuliana tudor mircea radu
Iuliana Tudor și Mircea Radu sunt prezentatorii galei inedite organizate de TVR, „Deschideți poarta soarelui”
colaj: click.ro

Cele două luni în care românii au fost în stare de urgență din cauza pandemiei cu coronavirus i-a motivat pe artiști să fie și mai creativi. Actorii au fost extrem de activi pe rețelele sociale, unde au publicat monologuri, momente comice sau muzicale inedite, dar nici cântăreții nu s-au lăsat mai prejos. 70 de soliști au făcut posibil o interpretare cu adevărat istorică. Au cântat împreună șlagărul „Deschideţi poarta soarelui!”.

Interpretarea inedită realizată de cântăreți va fi transmisă în cadrul unui spectacol, de TVR, atât miercuri (13 mai), cât și joi (14 mai), de la ora 22.00. Intitulat precum șlagărul, show-ul TVR prezentat de Iuliana Tudor și Mircea Radu este primul show de televiziune din România înregistrat exclusiv online cu peste 70 de artişti. „TVR uneşte, într-o gală muzicală filmată integral la distanță, un număr impresionant de artişti români din ţară şi din străinătate. Peste 70 de artişti vin să cânte împreună şi adresează tuturor românilor acelaşi mesaj: «Deschideţi poarta soarelui!». Melodia, un imn al acestui show de televiziune, reprezintă cel mai bine ce simţim cu toţii în aceste momente: speranţă şi solidaritate în faţa dificultăţilor”, se arată într-un comunicat transmis de TVR.

Programul aduce astfel pe micul ecran nume celebre din lumea muzicii, generații de artiști îndrăgiți și cunoscuţi: Corina Chiriac, Laura Bretan, Connect-R, Cristi Minculescu, Valter şi Boro, Holograf, Mirabela Dauer, Călin Goia & Voltaj, Adrian Daminescu, Paula Seling şi Ovi, Fuego, Monica Anghel, Ozana Barabancea, Cornel Ilie, Luminita Anghel, Zoia Alecu, Crina Mardare, Bubu şi Mihaela Cernea, Alexandra Ungureanu, Tania Popa, Oana Sârbu, Nico sau Phoenix. Roxen, vocea aleasă să reprezinte anul acesta România la concursul Eurovision, va fi și ea prezentă în show-ul de la TVR 1. De asemenea, s-au alăturat proiectului și alți interpreți tineri și foarte apreciați, precum Alexandra Ușurelu & Bobby Stoica, Linda Teodosiu, Eden Loren, Irina Sîrbu sau trupa The Humans – și ea cunoscută publicului de la cel mai mare concurs muzical european. Vom asculta, așadar, muzică din cele mai diferite genuri (pop, rock, folk, jazz, clasic etc.) şi ne vom bucura de momente artistice inedite, filmate în locuinţele şi studiourile de înregistrări ale protagoniştilor.

„Deschideți poarta soarelui”, în interpretarea originală a Didei Drăgan

 

„Deschideţi poartea soarelui” este mai mult decât un cântec, este o poveste care uneşte generaţii. Melodia care a scris istorie în România, „Deschideţi poarta soarelui”, nu doar prin interpretarea de excepţie a artistei Dida Drăgan, ci şi prin puterea textului a fost compusă de Anton Şuteu, pe versurile lui Dan V. Dumitriu. Piesa a fost înregistrată prima dată de Dida Drăgan, iar apoi de un grup mai mare de interpreţi: Mirabela Dauer, Mihaela Runceanu, Adrian Daminescu, Carmen Rădulescu, Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Oancea, Marina Florea, Mircea Baniciu, Carmen Mureşan (Harra). „Eram la Predeal, unde am copilărit. Mă plimbam pe o potecă, numită Poliştoacă... şi am auzit capul de refren... Am mers acasă, am început să scriu şi în trei zile am şi orchestrat-o. Era în 1983-1984. M-am dus la Tudor Vornicu şi a fost foarte entuziasmat. Mi-a spus: «Treci la imprimat, că o introducem în programul de Revelion!» Întâi am imprimat-o cu Dida Drăgan, care avea o voce mai dramatică, un timbru specific, mai aparte. Avea fiorul, marca Dida Drăgan, după care am imprimat-o cu toţi soliştii”, după cum îşi amintea chiar regretatul compozitor. Melodia a devenit ulterior şi Imn al Francofoniei.

Dintre cei care au înregistrat în anii ’80 celebra melodie a lui Anton Şuteu, Mirabela Dauer, Carmen Rădulescu, Carmen Mureşan (Carmen Harra) și Adrian Daminescu participă şi la înregistrarea imnului „Deschideţi poarta soarelui” în 2020, orchestrată și aranjată de Liviu Elekes, lor alăturându-li-se voci mari ale muzicii românești – Corina Chiriac, Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Adrian Enache, Horia Moculescu, Adrian Romcescu, Cristina Bălan, Gianina Corondan, Irina Baianț, Doru Todoruț, membri ai grupului Song, Andrei Tudor, Ionel Tudor şi Big Band-ul Radio, precum și mulți alți instrumentiști cunoscuți.

Show-ul muzical înregistrat de acasă și din studiourile proprii de înregistrare de artiştii români, care include şi imnul interpretat de peste 70 de voci, va putea fi văzut la TVR 1 miercuri, 13 mai, şi joi, 14 mai, de la ora 22.00. Ambele părți ale galei vor putea fi urmărite și în reluare, sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 17.30. De asemenea, ele vor fi disponibile pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.

Luminița Anghel, despre demersul celor 70 de artiști: Gala TVR va fi transmisă miercuri (13 mai) și joi (14 mai), de la 22.00, la TVR 1

 

„Deschideţi poarta soarelui” este în totalitate o invitaţie la eliberare. Care este mesajul celebrei piese a dezvăluit Dan V. Dumitriu, autorul textului melodiei din anii ’80, într-un dialog în exclusivitate.

În prezent locuieşte în Canada, dar a acceptat cu bucurie să povestească despre una dintre cele mai cunoscute şi iubite melodii lansate în anii ’80, compoziţia lui Anton Şuteu – „Deschideţi poarta soarelui”. Dan V. Dumitriu a scris toate textele pentru melodiile lui Anton Şuteu, respectând exigenţele şi cerinţele stricte ale compozitorului de fiecare dată. Să fie aceasta reţeta succesului?

„E incontestabil că această piesă a avut un impact major asupra muzicii uşoare româneşti, mai ales prin faptul că a fost analizată, comentată, lăudată sau criticată de mulţi pentru mesajul pe care îl transmite”. Cumva mirat că până acum nu s-a gândit nimeni să-l întrebe despre semnificaţia versurilor acestui cântec, „măcar dat fiind faptul că eu le-am scris”, autorul textului ne dezvăluie ce a intenţionat să transmită prin această melodie, care e mesajul ei:

„Regretatul Anton Şuteu a compus această piesă într-o perioadă extrem de dificilă pentru muzica românească, atunci când fiecare cuvânt era scrutat la lupă, ca nu cumva să treacă ceva, vreun mesaj, împotriva regimului. Ei bine, «Deschideţi poarta soarelui» au scăpat-o. Pentru că încă din titlu, piesa se vrea un mesaj împotriva opresiunii, împotriva dictaturii, în general împotriva întunericului. Este în totalitate o invitaţie la eliberare”.

«Deschideţi poarta soarelui», văzută ca replică românească a celebrei «We Are The World»

 

„Interpretată iniţial de Dida Drăgan, această piesă era mult prea complexă pentru a rămâne în faza ei primară. Aşa că, realizatoarea TVR Aurora Andronache a văzut posibilitatea de a o transforma într-o replică românească la celebra „We Are The World”, cu participarea tuturor soliştilor de succes din vremea respectivă”, ne-a mai povestit autorul Dan V. Dumitriu, cel care aminteşte, ca un fapt inedit, că nu numai că a scris versurile, „chiar am şi cântat cu corul la înregistrare şi am participat la filmările de atunci”.

Autorul îşi aduce aminte cu drag despre colaborarea sa cu Anton Şuteu, deşi recunoaşte că nu era uşor să scrii cu un compozitor de asemenea calibru: „Era unul dintre prietenii mei buni şi am scris versurile la toate piesele pe care le-a compus. Nu pot să spun că era uşor să scrii cu Anton Şuteu, pentru că era un compozitor extrem de complex şi cerea să i se respecte muzica în totalitate: nu aveam voie să-i schimb nici măcar o notă. Dar se pare că am reuşit pentru că succesul pe care l-a avut, de exemplu, «Deschideţi poarta soarelui», după părerea mea, a fost imens”.

Textierul ale cărui refrene (pe lângă „Deschideţi poarta soarelui”), le-am învăţat pe de rost – cum ar fi melodia Mihaelei Runceanu „Să fim copii” sau compoziţiile lui Adrian Enescu „Ninsorile de flori”, interpretată de Angela Similea sau „Noi rămânem oameni”, interpretată de Gabriel Cotabiţă - Dan V. Dumitriu este în prezent retras din activitate. Trăieşte departe de România şi mărturiseşte cu oarecare regret că nu a mai scris de multă vreme – „condiţiile de colaborare între Canada şi România nu sunt foarte uşoare”, dar şi-ar dori să existe mai multe melodii ca „Deschideţi poarta soarelui”. „Ceea ce nu este uşor!”

Şi tot textierul melodiei are un mesaj pentru publicul din România: „Aş vrea să mulţumesc publicului românesc, care mi-a fost fidel de-a lungul anilor şi le urez românilor să aibă parte de multă muzică bună, de calitate”.

Mesaje de speranţă, solidaritate şi încredere în răsăritul zilei de mâine vor transmite zecile de artişti români, aflaţi în ţară sau în străinătate, care s-au alăturat proiectului TVR „Deschideţi poarta soarelui”, gala muzicală românească realizată integral la distanţă. Desfăşurat în două părţi, spectacolul „Deschideţi poarta soarelui” va putea fi urmărit miercuri, 13 mai, şi joi, 14 mai, de la ora 22.00, la TVR 1. Ambele părţi ale galei vor putea fi urmărite şi în reluare, sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 17.30. De asemenea, acestea vor fi disponibile pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.

 

Citește și:

Imagini unice cu Marius Tucă și Dan Diaconescu. Aveau 20 de ani, erau ca frații și vindeau prin oraș ziarul la care lucrau

Cum vom pleca vara aceasta în vacanță peste hotare

Incredibil! Cum arată Antonia în costum de baie după trei sarcini

Surorile Luciu, cuprinse de nostalgie! Ce fotografie de colecție a găsit Iuliana în album

Decizii de ultimă oră la «Românii au talent». Cum se va desfășura finala și când va avea loc

Ed Sheeran s-a făcut prof de muzică pentru școlarii închiși în casă din cauza epidemiei. Ce îi învață artistul britanic?

 

Loading...

Citește și