Gripa 2020. Prevenire gripă: cum e corect să strănuți și să te speli pe mâini. Virusul a ucis trei români

Ultima actualizare:
Dr. Adrian Streinu-Cercel este managerul Spitalului Matei Balş din Bucureşti
Dr. Adrian Streinu-Cercel este managerul Spitalului Matei Balş din Bucureşti

Este alertă de gripă în toată ţara. Trei oameni au murit până acum din cauza acestei boli. Specialiştii în Sănătate spun însă mai sunt puţine doze de vaccin antigripal şi că în acest moment mai putem doar sa ne luăm măsurile de precauţie şi de igienă. Sunt multe persoane care nu ştiu să strănute sau să se spele corect pe mâini.

Sute de oameni din întreaga ţară au ajuns la urgenţe cauza virusului periculos, iar pentru câţiva români, contaminarea cu gripă a fost fatală.

Trei oameni au murit de gripă

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate trei decese confirmate cu virus gripal, din care 2 tip A, subtip (H1)pdm09 si 1 tip B. Este vorba despre un bărbat de 54 de ani din Dâmboviţa, o femeie de 47 de ani din Buzău şi un bărbat de 78 de ani din Piteşti. Acesta din urmă era vaccinat antigripal, însă pentru că avea şi alte afecţiuni medicale cronice, nu a făcut imunitate.  

Numărul deceselor estemai mic faţă de anul trecut. Potrivit ultimelor rapoarte publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 24 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 subtip H3 şi 4 A nesubtipat.

Statisticile medicale mai arată că de la începutul sezonului până la 19 ianuarie, au fost confirmate de laborator 243 cazuri de gripă.

 29 cazuri gripă cu virus AH3

 32 cazuri gripă cu virus AH1

 52 cazuri gripă A nesubtipat

 130 cazuri gripă cu virus B

Doar măsurile de igienă ne mai pot proteja

Mai mulţi specialişti au discutat, miercuri, într-o şedinţă de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii,  despre gripa sezonieră, după numărul mare de îmbolnăviri.

Dr. Tudor Ciuhodaru este medic primar urgențe-toxicologie şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.
Dr. Tudor Ciuhodaru este medic primar urgențe-toxicologie şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

Directorul de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, Amalia Şerban,  a spus ieri că mai sunt doar 70.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi că acum doar regulile de igienă ne mai pot ajuta să prevenim gripa.  De altfel, conform ultimelor date transmise de CSTB, până la 19 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.447.831 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătaţii.

„Cele 70.000 de doze sunt înca în ţară. Nu putem vorbi de suplimentarea de doze. Niciun produccator nu mai are pe stoc acest vaccin gripal. În acest moment mai putem doar sa ne luăm măsurile de precauţie şi de igienă. Avem 4 furnizori de vaccinuri. Niciunul nu mai avea vaccin pe stoc”, a spus Amalia Şerban.

Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate. Regulile de igienă te pot salva de contaminarea cu virusul gripal, iar spălatul pe mâini este cel mai simplu gest care poate preveni îmbolnăvirea. Sunt însă multe persoane care nu ştiu să se spele corect pe mâini.

„Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool”, a explicat pentru Click! dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe-toxicologie şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

De asemenea, un alte gesturi simple care ar trebui să intre în reflex sunt strănutul şi tuşitul în batistă sau în pliul cotului. Sunt metode care contaminează cel mai puţin spaţiul din jurul bolnavului.

„De asemenea, este importantă evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

Alte metode de prevenire a contaminării cu gripă

Medicul Tudor Ciuhodaru a mai precizat că este important să evităm contactul cu persoanele bolnave dar şi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată. „ Nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave. Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.  Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig.  Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul mai spune că tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii. „Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a mai spus medicul.

Oseltamivir - medicamentul „miraculos” care poate trata gripa în 24 de ore

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, că există un medicament, Oseltamivir, care atenuează simptomele gripei în 24 de ore, dar a precizat că unii medicii sunt reticenţi în prescrierea lui şi nu înţelege de ce.

„Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Domne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap. Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi transmiterea virusului populaţiei. Şi obţin două lucruri: îi merge bine pacientului şi nu mai îmbolnăveşte pe altcineva”, a explicat Streinu Cercel.


    Dr. Adrian Streinu-Cercel este managerul Spitalului Matei Balş din BucureştiFoto: Adevărul
Dr. Adrian Streinu-Cercel este managerul Spitalului Matei Balş din BucureştiFoto: Adevărul

Cum îşi dai seama că ai gripă fără să faci testul

Potrivit doctorului Cercel, în prezent, este „o modă”, iar oamenii vin la spital să face teste gripale „dimineaţa, la prânz şi seara”.

„Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor muşchii ca şi cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să-ţi suni medicul de familie şi să-i spui ce ai. Medicul de familie îţi spune: ai gripă clinic. Acuma, moda asta, că facem teste dimineaţa, la prânz şi seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienţi, sute de pacienţi, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea clară către toţi oamenii: staţi, fraţilor acasă, căutaţi-vă, sunaţi-vă medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba”, a mai spus directorului Institutului de Boli Infecţioase.

Gripa a închis şcoli şi grădiniţe din Bucureşti

Sute de copii au ajuns la urgențe, din cauza virusului gripal. Numai la Spitalul Matei Balș, din Capitală, au ajuns peste 140 de copii cu gripă. Numărul mare de cazuri confirmate a dus la suspendarea cursurilor în nouă şcoli şi grădiniţe din Bucureşti.

De asemenea, miercuri, autoritățile au discutat despre intensificarea triajului în școli și grădinițe. Cei din Sănătate spun că triajul trebuie făcut de medici și asistente, iar în unitățile în care nu sunt asistene și medici, profesorii ar putea fi cei care să facă triajul. Secretarul de sat din ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că numărul asistentelor este foarte mic și nu s-ar putea detașa asistente în școli și grădinițe, însă autoritățile locale ar putea face contracte part-time cu medicii de familie, care să facă singuri acest triaj.

Citeşte şi: 

Cum deosebești gripa de raceală. Care sunt simptomele de gripă și cum trebuie să acționezi

Vor fi mai mulți bolnavi de gripă în acest sezon?

Gripă, răceală sau viroză? Iată 5 sfaturi ca să te pui pe picioare!

Gripa 2020. Şcolile din Constanţa au primit covoraşe dezinfectate pentru a preveni gripa

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net