Bărbat din Dâmbovița, mort de gripă. Este primul deces din acest sezon

gripa_-01.jpg

Tratament pentru gripă
Gripa a început să facă victime
foto: captura Facebook

Gripa începe să își arate colții. Deja s-a înregistrat primul deces cauzat de gripă din acest sezon. Alte 18 persoane au fost infectate cu acest virus periculos.

Un bărbat de 54 de ani din judeţul Dâmbovița a murit, miercuri, din cauza gripei, fiind primul deces din acest sezon, a transmis Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Victima a fost infectată cu virusul gripal tip A, subtip (H1) pdm09.  Avea condiții medicale pre-existente și nu se vaccinase antigripal.

Potrivit CNSCBT, în săptămâna 2 – 8 decembrie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 85.976. Erau raportate 12 cazuri de infecții respiratorii acute severe, iar de la începutul sezonului erau confirmate 19 cazuri de gripă în București și în județele Argeș, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Iași și Timiș.

 Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca pentru sezonul gripal 2019-2020 să se folosească un vaccin tetravalent care să conțină 4 tulpini:

  •  un virus de tip A / Brisbane / 02/2018 (H1N1)
  • un virus de tip A / South Australia / 34/2019 (H3N2);
  • un virus de tip B / Washington / 02/2019 (linie B / Victoria); și
  • un virus B / Phuket / 3073/2013 asemănător (linia B / Yamagata).

OMS recomandă vaccinarea anuală prioritară a următoarelor categorii:

1. femeile însărcinate în orice etapă a sarcinii

2. copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani

3. persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

4. persoanele care suferă afecțiuni medicale cronice și afecțiuni imunosuspensive.

5. personalul medical.

Conform rapoartelor din sănătate, vaccinarea antigripală poate oferi protecție pentru 70-90%din populația sănătoasă și poate atenua gravitatea manifestării și complicațiile asociate gripei pentru 60-80% din populația vârstnică.

În sezonul gripal trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de oameni au murit din această cauză, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018. Epidemia de gripă a fost declarată la 30 ianuarie 2019, după ce deja muriseră 56 de oameni. 

Campania de imunizare antigripală din acest an a început la 15 octombrie. Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin destinate imunizării gratuite a persoanelor din categoriile de risc. 

Citește și: 

Vaccin antigripal 2019. Când se face, cât costă și unde îl găsim

Totul despre vaccinul antigripal care se administrează pe nas

Loading...
 
 

Citește și

  • gripa australia epidemie europa h3n2

    Aproape 200 de oameni au murit, în sezonul 2018-2019, din cauza gripei. Copii, adulți și bătrâni au căzut pradă acestui virus. Unii mai aveau și alte probleme de sănătate, iar virusul le-a agravat starea de sănătate. Cu toții aveau în comun un singur lucru: nu erau vaccinați. În România oamenii încă refuză să se imunizeze, punând în pericol atât viața lor cât și a celorlalți.

  • Vaccinarea copiilor a împărţit ţara în două: unii pro, alţii împotriva imunizării. Între timp, a izbucnit o epidemie de rujeolă care, până acum, a ucis 21 de copii şi tineri. În prezent, o nouă lege a vaccinării se află în dezbatere publică, iar Click! îţi spune ce conţine proiectul, ce vaccinuri sunt obligatorii şi ce obligaţii au părinţii şi medicii.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1