Tudorel Toader o pârăște pe Codruța Kovesi la Bruxelles

Ultima actualizare:
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, este favorită pentru funcția de procuror general european
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, este favorită pentru funcția de procuror general european

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la selectarea pe primul loc a Codruţei Kovesi pentru poziţia de procuror-şef european. Acesta a spus că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA.

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, este favorită pentru funcția de procuror general european.

Ministrul justiției Tudorel Toader a fost înștiințat că fosta șefă DNA are șanse reale să avanseze la nivel eiuropean și a reacționat imediat.

”Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie", a declarat Tudorel Toader scrie news.ro.

Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecţia pentru postul de procuror-şef european realizată de un Comitet special, fiind trimise Parlamentului European primele trei propuneri, în ordinea preferinţelor, din care legislativul urmează să aleagă şeful Parchetului European.

Fostul procuror-şef DNA este urmată de procurorii Jean – Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Potrivit regulamentului de alegere al Procurorului European, numirea trebuie să aibă loc până la începutul lunii martie. Acest lucru înseamnă că Parlamentul European şi Consiliul UE trebuie să voteze până la finalul lunii candidatul care va ocupa această funcţie. Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care e candidatul, fiind una exclusiv europeană.

Numirea procurorilor-şefi europeni este făcută de comun acord de Parlamentul European şi Consiliu. Procurorul-şef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net