Laura Codruţa Kovesi, dezvăluiri din viaţa ei privată: «Cel mai mare regret este că nu am copii»

Ultima actualizare:

    Laura Codruța Kovesi are șanse mari să fie șefa Parchetului European, după ce a câștigat votul din comisia LIBEFoto: Inquam Photos/Octav Ganea
Laura Codruța Kovesi are șanse mari să fie șefa Parchetului European, după ce a câștigat votul din comisia LIBEFoto: Inquam Photos/Octav Ganea

Sunt puţine momentele în care Laura Codruţa Kovesi vorbeşte despre viaţa ei privată. Fosta şefă a DNA şi-a deschis sufletul în faţa Andreei Esca, la Europa Fm, şi a povestit cum a ajuns să lase în spate o carieră de baschetbalistă pentru meseria de procuror, dar şi cum pasiunea pentru lucrurile corecte i-au «furat» şansa de a fi mamă.

Laura Codruţa Kovesi (45 de ani) a fost o elevă silitoare, toţi colegii ei de clasă din Mediaş fiind acum profesori sau medici de renume. Invitată de Andreea Esca la Europa Fm, fosta şefă DNA a povestit că iniţial, în adolescenţă, a avut o înclinaţie către baschet, ba chiar a făcut sport de performanţă, urmând ca în ultimul an de liceu să se decidă să dea la Facultatea de Drept.    

"Părinţii m-au susţinut foarte mult să fac sport. Pe măsură ce se apropia clasa a 12-a, îmi spuneau, însă, că trebuie să mă pregătesc pentru facultate. Noi şi când făceam baschet, eram foarte procupate de şcoală. Eram 10 fete. Mergem în vestiar şi vorbeam despre probleme la fizică. Aveam un cantonament de vară şi un cantonament de iarnă. Nu era numai sport, ne făceam şi temele", a mărturisit Laura Codruţa Kovesi la Europa Fm.

Laura Codruţa Kovesi: «Tata voia să mă fac notar»

Întrebată de Andreea Esca cum a ales Facultatea de Drept, fosta şefă DNA a explicat că aici tatăl ei a fost cel care i-ar fi îndrumat paşii.  

"Cred că a fost şi infuenţa tatălui. Nu vorbea foarte mult despre serviciu acasă, dar mi se părea că face ceva bun. Tatăl meu a încercat să mă influenţeze să mă fac notar, fiind o meserie mai uşoară pentru femei. În anul III m-am dechis să mă fac procuror. M-am angajat în procurată în 1995. Mi s-a spus că procuratura nu e pentru femei.

Laura Codruţa Kovesi a povestit despre ea la Europa FM
Laura Codruţa Kovesi a povestit despre ea la Europa FM

Am lucrat la Sibiu, apoi am venit la DIICOT. Îmi doresc să-mi fac meseria şi am o experienţă mare acumulată. În România, am avut cele mai înalte funcţii, procuror general şi şef DNA, pentru câte două mandate. E foarte greu să spun că mai puteam ajuta. Aici (n.r. PE), este o altă provocare. Nu am spus decât familiei că mi-am depus candidatura la Parlamentul European. Acolo, m-am adresat unor procurori, judecători, care au înţeles ce vreau să spun. Apoi a venit audierea din Parlametul European, care a venit... cu mari emoţii. Eu am făcut tot ce a ţinut de mine. Înainte de interviu am ascultat o piesă de la Vama, care mi-a dat aşa o stare bună. Am plecat mai hotărâtă. (...) Tot înainte de audiere am fost la biserică, în Brugges. Am fost impresionată că erau foarte mulți copii, care m-au întâmpinat. Am stat la slujbă. Iar la final, cineva gătise sarmale și cozonac. M-au impresionat...Bunicii m-au învățat să mă rog. Cred în Dumnezeu şi obişnuiesc să merg la biserică.  

După audieri, mama mi-a spus că e foarte mândră de mine. Pentru mine e foarte importantă familia. Îmi doresc copii. Dacă vor veni, vor fi bine veniţi. Am două nepoate de la fratele meu. Consider că un copil nu m-ar încurca în ceea ce fac. Faptul că nu am copii este cel mai mare regret al meu", a mai spus Laura Codruţa Kovesi în finalul interviului.

Când află Laura Codruţa Kovesi dacă va fi sau nu desemnată procuror-şef european 

După ce Laura Codruţa Kovesi a fost prima alegere a Comisiilor CONT şi LIBE pentru şefia Parchetului European, procedural, Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare.

Prin urmare, una dintre posibilităţi ar fi ca în şedinţa din 7 martie, Conferinţa preşedinţilor să decidă ca hotărârea din Comisiile LIBE şi CONT să fie validată printr-un vot în plenul Parlamentului European, înainte ca forul legislativ să înceapă negocierile cu Consiliul UE.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

O altă variantă ar fi ca la Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie să fie decisă poziţia Parlamentului European, pe baza recomandării Comisiei CONT şi LIBE, fără un vot în plenul forului legislativ.

„Procurorul-şef european, care va conduce Parchetul European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Rezultatul votului din Comisia LIBE şi recomandarea Comisiei CONT (care, de asemenea, a desemnat-o pe Laura Codruţa Kövesi drept candidat preferat, in urma unui vot desfăşurat marţi) vor fi transmise de către Preşedintele LIBE către Conferinţa Preşedinţilor (formată din Preşedintele Parlamentului European şi liderii de grupuri politice). Conferinţa Preşedinţilor va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocierile cu Consiliul”, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Citeşte şi:

Laura Codruța Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA

Alina Bica vrea 2 milioane de euro de la Codruța Kovesi. A cerut sechestru pe averea fostei șefe a DNA

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net