Poluare record în București. 7 metode să te ferești de otrava din aer

Ultima actualizare:

    În București, poluarea a depășit cu mult limitele maxime admise
În București, poluarea a depășit cu mult limitele maxime admise

Poluare record în București în noaptea de duminică spre luni! Potrivit măsurătorilor, nivelul de toxicitate din aer a depășit cu aproape 1000% limita maximă admisă. Vorbim despre o valoare absolut halucinantă și pare incredibil că încă mai stăm în picioare. Pentru a preveni îmbolnăvirile, am putea lua câteva măsuri de precauție. Iată ce să faci ca să te ferești de otrava din aer, atunci când nimeni nu te mai poate ajuta!

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din România, iar în noaptea de duminică spre luni nivelul toxicității din aer a atins cote cel puțin alarmante. Potrivit siteului airly.eu – care măsoară indicele de calitate a aerului din Europa -  dar și informațiilor oferite de paltforma aerlive.ro, au fost depășite toate nivelurile admise de noxe din atmosferă. Autoritățile, care s-au întrunit de urgență, luni, la Ministerul Mediului, au declarat că acest record negativ a fost posibil din cauza unei activități industriale intense, din cauza gropilor de gunoi și a arderilor neconforme. Nivelul ridicat de poluare din aer, care depășește cu mult limita admisă, este cauzat, printre altele, și de noxele emanate de autoturisme, mașini și mijloace de transport în comun. Iată cum ai putea să te ferești de otrava din aer!

Poartă mască de protecție de unică folosință

Este adevărat că, în această perioadă, când în România a fost declarată oficial epidemia de gripă, iar coronavirusul ne dă și el bătăi de cap, măștile de protecție nu se mai găsesc în farmacii. Dacă ai acasă câteva, poartă-le cu încredere! Vei respira un aer puțin mai curat. Masca te va feri, cât de cât, de poluarea din aer, de praf, noxe și alte impurități care, altfel, ți-ar ajuge direct în plămâni. Dacă nu ai măști, îți poți confecționa singur din mai multe straturi de tifon cu care să-ți acoperi nasul și gura atunci când ieși afară.

Cumpără o mască antipoluare pentru bicicliști

Măștile antipoluare pentru bicicliști se găsesc pe siteurile de profil și te-ar putea apăra de noxe, fum, gaze de eșapament și praf. O mască antipoluare are filtru de carbon activ, ce permite detectarea și filtrarea particulelor ce intră în compoziția fumului și a gazelor arse și două supape de evacuare a aerului expirat. O astfel de mască te protejează și împotriva factorilor cu potențial alergen precum particule de polen, ambrozie, contaminanți bilogici din aer etc.

Nu circula prin zone intens traficate

Recomandat ar fi să eviți să circuli prin zone intens circulate, prin centrul orașelor, prin zonele industriale, pe marile străzi și bulevarde. Aici, poluarea atinge cote alarmante. Fă un ocol, deși asta îți va lua mai mult timp. Poți merge pe străzi laturalnice, poți alege un alt drum către destinația ta. Vara, de exemplu, dacă ai de parcurs pe jos o anumită distanță, vezi dacă nu cumva ai putea să alegi o rută ce trece chiar printr-un parc, în loc să mergi pe trotuar, de-a lungul străzii sau de-a lungul bulevardului.

Evită să mergi mult pe jos

Încearcă să mergi mai puțin pe jos, să te expui cât mai puțin aerului poluat din oraș. Circulă cu mijloacele de transport în comun – autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou, taxi sau cu mașina personală. Este adevărat, pe de altă parte, că, dacă nu lași autoturismul acasă, în parcare, nu faci altceva decât să îngroși rândurile celor care se fac vinovați, indirect și într-o oarecare măsură de nivelul crescut al poluării: șoferii.

Evită locurile de joacă amplasate lângă stradă

Mici locuri de joacă pentru copii sunt amplasate peste tot în oraș, iar multe dintre ele se află în apropierea străzilor, a bulevardelor și marilor intersecții. Nu-ți duce copilul acolo! Va respira un aer otrăvit, poluat, viciat, toxic pentru plămânii lui mici și sensibili. Du-l pe cel mic în parcuri, departe de zonele intens circulate, du-l cât de des poți la munte sau undeva la țară, în afara orașului, pentru a face o cură cu aer proaspăt și curat.

Foarte afectați sunt bicicliștii și cei care merg cu trotineta

Foarte afectate de poluare sunt persoanele care circulă printre mașini, pe stradă, cu bicicleta, trotineta, rolelele, pe monociclu electric, hoverboard sau segway. Pe lângă faptul că se expun unui pericol destul de mare din cauza mașinilor alături de care circulă, aceste persoane respiră aer direct din țeava de eșapament a vehiculelor partenere de trafic.  

Cum mergi corect pe trotuar

Ca să respiri un aer cât mai curat, recomandat este să nu mergi pe trotuarele care se află în vecinătatea marilor străzi și bulevarde. Iar când o faci, încearcă să nu circuli foarte aproape de borduri. Stai cât mai departe de stradă. Chiar și un metru, doi pot face diferența dintre un om sănătos și unul care suferă de afecțiuni respiratorii.

Nivelul de poluare record înregistrat zilele trecute în București poate declanșa boli grave, iar afectate sunt mai ales persoanele care suferă deja de pneumonie, bronșită, astm în diferite forme, dar și alte afecțiuni respiratorii. De asemenea, în pericol sunt vârstnicii și copiii. 

Citește și:

Poluarea aerului ne îmbolnăvește de plămâni. Cum prevenim afecțiunile respiratorii

Vinieta Oxigen «moare» înainte să intre în vigoare?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net