Bucureștiul s-a trezit, luni, sub teroarea poluării. Depășiri și de 1.000% ale normelor admise

poluare-activitati-industriale.jpg

Activitatile industriale sunt una dintre pricipalele surse de poluare pentru Capitala
Activitățile industriale sunt una dintre pricipalele surse de poluare pentru Capitală
Foto:Shutterstock

Bucureștiul s-a „trezit” luni dimineață cu noi date alarmante despre nivelul de poluare a aerului pe care îl respirăm. Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață.

 Conform hotnews.ro, pentru poluarea cu PM2,5 - un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, particulele în suspensie având dimensiunea de 2,5 microni, din această cauză fiind inhalabile - s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, cu dimensiunea de 10 microni, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Pentru comparație, un fir de păr are dimensiunea de 70 de microni.

Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase. De exemplu, senzorii de măsurare a poluării au indicat, duminică noaptea și luni dimineața creșteri de 1000% față de valorile maxime admise, în zona Pantelimon și Lacul Morii și de 600% pe Șoseaua Mihai Bravu. Din luna noiembrie, Bucureștiul se confruntă în mod frecvent cu astfel de depășiri noaptea și în weekend, însă ministrul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu o explicație despre ce se întâmplă. Oana Neneciu, directorul executiv al fundației Ecopolis, care gestionează în parteneriat cu ETA2U rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - aerlive.ro, a dat câteva explicații despre poluarea nocturnă și din weekend, într-un interviu acordat recent HotNews.ro.

incendiu-rampa-gunoi.jpg

Arderile necontrolate de deseuri in rampele de gunoi sunt o alta mare sursa de poluare a aerului din Bucuresti
Arderile necontrolate de deșeuri în rampele de gunoi sunt o altă mare sursă de poluare a aerului din București
Foto: Click/Sever Gheorghe

Poluarea a depășit și cu 1.000% cotele maxime admise

”Dacă plouă avem verde, totul este ok, dacă este ceață este din ce în ce mai rău și lucrurile se duc spre smog din punctul meu de vedere pentru că ceața ține particulele de praf jos și aproape de zona unde noi respirăm, se crează un nor de PM-uri și de asta simți în anumite zone că te sufoci pe stradă. Am mai observat că seara și în weekend-uri sunt niște niveluri de poluare un pic inexplicabile. Noi avem un colaborator, profesor universitar la Geografie, și la el ne ducem să ne dea explicații. El ne-a spus că se face o inversiune termică noaptea, practic devine mult mai frig, iar particulele astea sunt ținute mai jos, dar asta nu prea explică fiindcă ziua ai foarte mult trafic și nu explică diferențele mari. Și a mai zis de încălzirea termică, seara vine lumea acasă și dă drumul la căldură mai tare. Pe de altă parte există acest miros sufocant în Nordul Capitalei, știu pentru că și eu stau acolo, iar câteodată, seara, există un miros de ars. Grupurile de inițiativă care urmăresc problema spun că există arderi nelegale la gropile de gunoi”, a explicat Oana Neneciu, conform hotnews.ro.

costel-alexe-ministrul-mediului.jpg

Costel Alexe, ministrul Mediului, a dat asigurari ca va controla toate sursele de poluare pană la sfarsitul saptamanii
Costel Alexe, ministrul Mediului, a dat asigurări că va controla toate sursele de poluare până la sfârșitul săptămânii
Foto: Mediafax/Andreea Alexandru

115 firme din București și Ilfov sunt autorizate să ardă deșeuri

Potrivit măsurătorilor făcute până acum de platformă, principalele surse de poluare sunt: traficul (peste 50%), încălzirea termică, centralele de apartament, industria din jurul orașului, gropile de gunoi, șantierele care nu respectă normele. Senzorii din România pot fi accesați pe platforma https://airly.eu/map/en/ sau în aplicația Airly pentru smartphone. 

Într-o conferință de presă ținută  luni dimineață, Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a precizat că rețeaua națională a înregistrat depășiri de până la 8 ori de ale particulelor în suspensie PM10 și „depășiri foarte, foarte mari” de NO2 - dioxid de azot. „Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. Arderile necontrolate din București și județul Ilfov, au fost seizări la 112, am avut discuții cu ISU, în afară de incendiul semnalat la 12 noaptea la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație și gunoaie din cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Am avut valori ridicate. Creșterile au început la 21:00, cu vârful către 4 dimineață, scăzând către primele ore ale zilei. Acum avem valori de intrare în normalitate ale aerului, cu depășiri încă de PM10”, a declarat Costel Alexe, în conferința de presă, citat de digi24.ro. El a precizat că acest episod de poluare nu s-a datorat doar acestor factori. „Avem și noi suspiciuni de activități industriale în Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a subliniat ministrul. El a adăugat că în județul Ilfov sunt 46 de firme și în București 69 de firme autorizate pentru procese de ardere. „Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare”, a subliniat Alexe.

Loading...

Citește și

  • Ce se va alege de vinieta Oxigen? Teoretic, de la 1 martie ar trebui să devină obligatorie în Capitală taxa pentru maşinile vechi, însă autorităţile par să fi făcut un pas în spate. Primăria Capitalei a iniţiat un sondaj pe Facebook al cărui rezultat va fi anunţat luni, 24 februarie, la ora 18.00, împreună cu decizia privind taxa iniţiată ca o strategie anti-poluare.

  • Cet-urile sunt și ele una dintre cele mai mari surse de poluare din București

    Scandalul poluării excesive scoate în prim-plan informații incredibile! Aerul este otrăvit în București și respirăm 5 poluanți cancerigeni. O arată datele din rapoartele oficiale extrase de avocatul în probleme de mediu Marius Petroiu.

  • solutii trafic Bucuresti, poluare, solutii reducere poluare, plan de reducere a poluarii, aura raducu, gabriela firea

    Un tânăr din provincie dornic de afirmare în capitala României nu mai are azi motive întemeiate să se stabilească aici. Expasiunea haotică a orașului de pe Dâmbovița, completată de oportunitățile tot mai mari oferite e celelalte mari orașe, nu recomandă Capitala drept un loc de începere a unei vieți noi. În încercarea disperată de a mai salva ceva, Primăria generală a întocmit un plan îndrăzneț de sporire a calității vieții locuitorilor.

  • intersectie aglomerata in bucuresti

    Poluarea aerului ne îmbolnăvește de plămâni, iar gradul ridicat de toxine pe care le inhalăm zilnic atunci când ieșim din casă ne pot băga în spital cu boli respiratorii grave. Este vorba despre afecțiuni care se dezvoltă în timp și care, odată instalate, deteriorează destul de serios calitatea vieții. Vestea bună este că ne putem proteja. Iată care sunt cele mai des întâlnite boli și cum le putem preveni.