Tot ce trebuie să știi despre sarcina după 40 de ani. Trei vedete din România au născut la această vârstă

sarcina.jpg

Femeie însărcinată în iarbă
Sarcina la 40 de ani poate fi o sarcină ușoară
foto: arhivă Adevărul

Tot mai multe femei amână momentul sarcinii. Unele și-au pus cariera pe primul loc. Altele nu au reușit să rămână însărcinate din motive medicale și se gândesc abia acum să facă teste și analize pentru a prinde ”ultimul tren”. Medicii spun că poți să ai un bebe sănătos și la această vârstă. Trei vedete autohtone au ales să aducă pe lume copii deși au trecut de 40 de ani Ziarul Click! vă spune tot ce trebuie să știți despre sarcina apărută la ”maturitate”.

Timpul nu este prietenul femeilor care amână momentul sarcinii. Pe măsură ce înaintează în vârstă scade și fertilitatea. Statisticile arată că mai puțin de 1% dintre femeile cu vârsta de peste 40 de ani mai pot da naștere copiilor, iar șansele de a mai rămâne însărcinate după această vârstă scad foarte mult. Însă nu este totul pierdut. În funcție de forma fizică, obiceiurile alimentare și experiența medicului, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit fără probleme majore.

dr_madalina_ciuhodaru.jpg

Dr. Mădălina Ciuhodaru este medic primar obstretică - ginecologie la Spitalul”Elena Doamna” din Iași și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T.Popa” din Iași
Dr. Mădălina Ciuhodaru spune că sarcina la peste 40 de ani este o sarcină dorită și asumată
foto: arhivă personală Dr. Mădălina Ciuhodaru

”În ultimul timp se constată o creștere a numărului de sarcini apărute la vârste extreme (mame minore si mame peste 40 de ani). Dacă fenomenul mamelor - minore se datorează unei flagrante și acute lipse a educației pentru sănătate, cele care ”împing” maternitatea peste 40 de ani sunt asumate și multe aleg acestă soluție datorită faptului că își doresc mai întâi să întemeieze o familie și să aibă o carieră sau pentru că își doresc sa fie mame în momentul în care se simt pregătite pentru o asemenea experiență sau sunt sarcini apărute în urma diferitelor proceduri de reproducere umană asistată (ca și consecință directă a infertilității)”, a explicat pentru Click! Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstretică - ginecologie la Spitalul”Elena Doamna” din Iași și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T.Popa” din Iași .

Ce riscuri apar în sarcina de după 40 de ani

”Riscurile de malformații genetice cresc proporțional cu vârsta (după 35 de ani),dar pot fi diminuate prin consultație prenatală de calitate și efectuarea unor anumite teste genetice (dublu și triplu test, amniocenteza, test Harmony sau NIFTY ,etc). Pe lângă aceste riscuri trebuie luat în considerație și faptul că aceste mame ”mature” vor avea în îngrijire atât copiii personali cât și părinții biologici, ceea ce poate aduce un stres în plus”, a explicat ginecologul Mădălina Ciuhodaru .

La 40 de ani sarcina este asumată și dorită

”Un aspect pozitiv al maternității la vârste înaintate nu este însă doar faptul că este”asumată” și dorită , ci și faptul că, odată realizate target-utile profesionale, mamele se aplică mai mult și mai relaxat asupra creșterii copiilor.

 Noile proceduri de reproducere asistată reprezintă puncte de plecare consistente în dorința femeilor aflate la o vârstă mai înaintată de a rămâne însărcinate. În contextul scăderii natalității, toate opțiunile reproductive ale pacientelor noastre trebuie luate în considerație astfel încât infertilitatea să nu mai...doară!”, a mai spus medicul Mădălina Ciuhodaru.

Ce vedete au născut după 40 de ani

Simona Gherghe are 41 de ani și este însărcinată pentru a doua oară. De acestă dată așteptă un băiețel. Ea urmează să nască în luna mai și déjà este în concediu prenatal.  Vedeta pare că se simte bine, mai ales că, în ultimele zile a postat pe pagina sa de Facebook fotografii de ziua de naștere a unei college, unde apărea zâmbitoare și relaxată.

simona-gherghe.jpg

Simona Gherghe este prezentoare la emisiunea ”Acces Direct” de la Antena 1
Simona Gherghe va fi din nou mămică, în curând
foto: captura Facebook Simona Gherghe

 

Prezentatoarea emisiunii ”Acces Direct” de pe Antena 1 mai are o fetiță în vârstă de aproape doi ani, Ana Georgia. Și fetița a fost născută tot în luna mai, însă în anul 2017.

Sandra Stoicescu, prima sarcină la 42 de ani. Vedeta postului Antena 1 a dat vestea că va avea un copil chiar de 1 martie , pe Instagram.  "Primul nostru boboc de floare", a scris prezentatoarea de la Antena 3 în dreptul unei imagini în care își arată brățara cu două piciorușe de bebeluș.

alessandra-stoicescu-burtica-gravida.jpg

Alessandra Stoicescu (Sandra Stoicescu) este prezentatoare la Antena 1
Alessandra Stoicescu (Sandra Stoicescu) a anunțat că este însărcinată
foto: captura Facebook

Podoaba era pusă pe mâna pe care o ține pe cea a soțului ei, Sergiu Constantinescu.

Gabriela Cristea a născut al doilea copil pe 17 martie, într-o clinică privată din Cpitală. Evenimentul s-a întâmplat cu două săptămâni mai devreme pentru a evita o complicaţie ce i-ar fi pus viaţa în pericol.

gabriela-cristea-a-nascut-o-fetita_0.jpg

Gabriela Cristea este prezentatoare Antena Stars și este căsătorită cu muzicianul Tavi Clonda
Gabriela Cristea a născut de curand a doua fetiță
foto: captura Instagram

Vedeta Antena Stars are 44 de ani. Gabriela Cristea este căsătorită cu muzicianul Tavi Clonda, împreună cu care mai are o fetiță, Victoria.  

 

Citește și: Sarcina la 40 de ani: care sunt riscurile?

Citește și: Cum se înțeleg fetițele Gabrielei Cristea: «În prima zi când s-a născut micuţa...»

Citește și: Ce veste bună a primit Alessandra Stoicescu în timpul sarcinii

Citește și: Simona Gherghe a dezvăluit sexul copilului pe care urmează să-l aducă pe lume

 

Loading...

Citește și

 • fertilitate, seminte de floarea-soarelui, ovule, hormoni reproducatori, sarcina

  Factorul cheie care joacă un rol important în menţinerea sănătţii sistemului reproducător este ţinerea sub control a hormonilor. Pe lângă acest aspect, este important să ai o dietă echilibrată şi sănătoasă.

 • Gabriela Cristea a vorbit despre momentul pe care ea și soțul ei, Tavi Clonda, îl așteaptă cu nerăbdare: venirea pe lume a celui de-al doilea copil al cuplului. Cei doi fericiți părinți vor avea tot o fetiță, iar Gabi și partenerul ei abia așteaptă să o cunoască pe cea mică. Gabriela Cristea va trece în curând din nou printr-o intervenție chirurgicală, dat fiind faptul că doctorii au decis ca aceasta să nu nască natural, ci tot prin cezariană.

 • simona gherghe insarcinata ana georgia

  În timp ce multe femei pornesc la drum cu o sarcină având teama kilogramelor în plus, iată că Simona Gherghe (41 de ani) nu are de ce să își facă asemenea griji. Ba din contră. Prezentatoarea de la "Acces Direct" nu adaugă nimic la greutatea inițială chiar dacă este însărcinată pentru a doua oară, ci slăbește. De ce? A explicat chiar ea în emisiunea "Xtra Night Show".

 • simona gherghe insarcinata

  Cea de-a doua sarcină a venit nu doar cu bucurie pentru Simona Gherghe, ci şi cu anumite restricţii din partea medicilor care o monitorizează. Vedeta tv trebuie să se abţină de la dulciuri până îl va aduce pe lume pe băieţelul ei, însă cel mai greu îi este, după cum chiar ea mărturiseşte, atunci când se află în faţa unei vitrine pline cu prăjituri. Fotoreporterii Click au văzut cu ce a înlocuit prezentatoarea tv prăjiturile.