Sarcina la 40 de ani: care sunt riscurile?

sarcina_40.jpg

infertilitate, obezitate, sarcina, infectie, diabet,
Înaintarea în vârstă determină o scădere accentuată a rezervei ovariene, dar şi a calităţii ovocitelor ce pot ascunde, cel mai adesea, anomalii cromozomiale, riscul cel mai mare fiind de sindrom Down.
www.clicksanatate.ro
Citeste tot despre: 

Despre sarcina la 40 de ani, dar și despre posibilele riscuri ce pot apărea în cazul unei sarcini la o vârstă mai înaintată am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Trecerea anilor, chiar dacă aduce realizarea şi împlinirea socio-profesională, nu este deloc în avantajul cuplurilor care-şi doresc să devină părinţi după 40 de ani. Dacă fertilitatea bărbaţilor nu suferă atât de mult – trecerea anilor nu afectează producerea de lichid seminal, ci mai degrabă calitatea şi cantitatea acestuia, fertilitatea unei femei este mult afectată odată ce a depăşit graniţa celor 35 de ani, ne-a spus dr. Vythoulkas. 

Înaintarea în vârstă determină o scădere accentuată a rezervei ovariene, în primul rând, dar şi a calităţii ovocitelor ce pot ascunde, cel mai adesea, anomalii cromozomiale, riscul cel mai mare fiind de sindrom Down, ceea ce conduce la creşterea riscurilor de avort spontan şi a malformaţiilor congenitale. 

Obezitatea, printre cauzele infertilităţii

Odată cu vârsta vin şi multe alte probleme ginecologice, printre cele mai des întâlnite fiind infecţiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioza, fibromul uterin ce devin acute în timp a completat dr. Vythoulkas. 
 
Alţi factori ce pot duce la scăderea fertilităţii sunt frecvenţa (mai) scăzută a raporturilor sexuale, precum şi scăderea libidoului, îmbătrânirea endometrului (mucoasa ce căptuşeşte faţa internă a uterului), dar şi kilogramele în plus, obezitatea fiind una dintre cauzele infertilităţii. 

Riscurile la care sunt supuse femeile

Indiferent dacă sarcina a fost obţinută pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro, viitoarea mămică este supusă unor posibile riscuri:
 
• Diabet de sarcină sau gestaţional - este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul că apare în timpul sarcinii şi dispare după naştere; este factor de risc pentru apariţia hipertensiunii în timpul sarcinii, iar copilul poate avea greutate crescută la naştere
• Preeclampsie - este caracterizată printr-o valoare crescută a presiunii arteriale şi un nivel proteic urinar crescut, duce la scăderea oxigenării fătului şi uneori la probleme ale funcţiei hepatice, renale sau cerebrale la mamă
• Hipertensiune arterială - sunt multe cazuri în care gravidele se confruntă cu hipertensiune arterială şi, în mod normal, nu este periculoasa. Cu toate acestea, tensiunea trebuie monitorizată atent pentru că poate fi primul semn al preeclampsiei
• Placenta Previa - reprezintă o anomalie de inserţie a placentei, situata prea jos în uter, împiedicând creşterea firească a fătului
• Placenta Abruptio - dezlipire prematură a placentei
• Naştere prematură
 

Află pe clicksanatate.ro cum previi apariţia complicaţiilor

Alungă durerile de spate cu aceste exerciţii

De ce e bine să bei apă cu ghimbir

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1