Săptămâna Mondială a Alăptării. Iată 10 mituri despre alimentarea copilului la sân

Ultima actualizare:

    Alăptarea este benefică pentru copil şi pentru mamăfoto: nastenatural.ro
Alăptarea este benefică pentru copil şi pentru mamăfoto: nastenatural.ro

Săptămâna Mondială a Alăptării este celebrată în perioada 1-7 august de toate țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Anul acesta manifestările dedicate acestui eveniment se desfășoară sub sloganul “Susținem părinții! Facilităm alăptarea! Acum și pentru viitor!”. Azi, medicii de la Spitalul Universitar din Bucureşti au demontat 10 mituri despre alătare.

Specialişti din toată ţara participă la activităţile de informare iniţiate de mai multe instituţii şi organizaţii şi le explică mamelor beneficiile alăptării la sân.

Diana Vasilescu, medic în cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București a spart 10 mituri despre alăptare. Iată de ce nu trebuie să vă temeţi să hrăniţi copilul la sân.

1. Laptele tău este prea slab. FALS! Laptele matern este exact așa cum trebuie. Aspectul nu trebuie să te îngrijoreze: albăstrui, apos sau cremos, nu contează. Este perfect pentru copilul tău, iar compoziția se schimbă continuu în funcție de nevoile copilului.2. Cantitatea de lapte depinde de mărimea sânului. FALS! Laptele se produce în glanda mamară, a cărei dimensiune și funcție este determinată genetic, mărimea sânului este dată de grosimea țesutului subcutanat, a paniculului adipos. 3. Mamele nu trebuie să alăpteze când sunt răcite sau în tratament cu antibiotic. FALS! Prin alăptare copilul primește anticorpi față de orice infecție maternală, care îl protejează de eventualele patologii infecțioase.4. Copilul tău se hrănește atât de des, nu poți să ai lapte suficient. FALS! Atât timp cât poziția de alăptare este corectă poți sta liniștită. Stomacul copilului este mic, de aceea se hrănește puțin și des mai ales în primele zile. Alăptările dese stimulează formarea laptelui. De multe ori nou-născutul și sugarul mic stau la sân “de plăcere”, pentru confort, nu pentru că le este foame.5.Alăptările ar trebui să fie cronometrate și limitate la un interval de 4 ore. FALS! Asigură-te că cel mic a primit corect sânul și hrănește-l de fiecare dată când cere; durata orientativă a suptului este de 30 minute, dar variază de la un copil la altul , de la o alăptare la alta, de la o zi la alta, deci nu te aștepta la o rutină în primele săptămâni.6.Copilul trebuie alăptat la ore fixe! FALS! Alăptarea este la cerere, numai dacă bebelușul nu se trezește după 4 -5 ore de somn, trebuie stimulat să se trezească.7.Copiii trebuie să încerce mâncarea solidă la 4 luni sau mai devreme. FALS! Laptele tău este tot ce îi trebuie pentru cel puțin 6 luni. În plus, laptele de mamă are în compoziție substanțe antibacteriene care încetinesc dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală a copilului.8.Nu poți să rămâi însărcinată în perioada alăptării! FALS. Poți! Este recomandat, însă, să stabilești o metodă contraceptivă pe întreaga perioadă în care alăptezi. 9.Nu ai lapte suficient pentru că nici la sarcina precedentă nu ai avut sau fiindcă nici mama / bunica nu au avut lapte. FALS! La fiecare sarcină, fiecare persoană produce o cantitate de lapte variabilă; secreția de lapte matern este influențată de aportul de lichide/ alimente, de starea hormonală și de odihnă a mamei, de vârsta mamei, vârsta copilului, modalitatea de naștere (vaginal sau operație cezariană), nașterea prematură, sarcină multiplă. Cauzele laptelui insuficient: aport lichidian scăzut, oboseala, stres, frecvența redusă a alăptărilor, suplimentarea cu ceai/apa a sugarului, alăptarea scurtă, grăbită și incompletă, dar și diversificarea precoce. 10.Nu îți ajunge laptele pentru gemeni sau tripleți! FALS! O mamă are suficient lapte chiar și pentru gemeni și tripleți, dacă respectă recomandările de nutriție și conduită.

Alăptarea la sân creşte inteligenţa

Specialiştii mai arată că alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață. Alăptarea exclusivă – hrănirea sugarilor nu numai cu lapte matern în primele șase luni de viață – ajută copiii să crească, prevenind subnutriția, promovând dezvoltarea creierului și reducând riscul că copiii să devină supraponderali, susțin oficialii din Sănătate. Totodată, alăptarea oferă nou-născutului anticorpi vitali și o stimulare a imunității.

Din acest motiv, Adunarea Mondială a Sănătății a îmbrățișat sărbătorirea anuală a Săptămânii Mondiale a Alăptării de către statele membre, ca o modalitate valoroasa de a susține, proteja și promova alimentația la sân în întreagă lume.

La nivel global aproximativ doi din cinci nou-născuții sunt puşi la sân în prima oră de la naștere – și numai 40% dintre copii sub șase luni sunt alăptați exclusiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net