Uite cum arată primul scaner termic dezvoltat și produs de industria românească de apărare

scaner-3.jpg

CONDOR SR-FS
CONDOR SR-FS, primul scaner termic românesc
Foto: Ministerul Economiei

CONDOR SR-FS. Ai putea spune că este vorba despre un vehicul blindat, un dispozitiv legat de aviație sau o armă. Oricum, mai ales dacă ai informația că este produs de companii din industria națională de apărare, sigur nu ai ghici la ce poate fi folosit. Ei bine, CONDOR SR-FS este primul scaner termic de concepție 100% românească, atât de necesar în măsurarea temperaturii în fluxuri persoane.

Într-adevăr, industria naţională de apărare s-a reprofilat pentru a produce produse necesare prevenirii şi combaterii pandemiei COVID-19. O societate cu capital privat și o alta aflată în portofoliul Miniterului Economiei au creat un parteneriat pentru dezvoltarea şi fabricarea unui scaner termic, care permite scanarea precisă şi rapidă pe fluxuri de acces persoane şi alarmarea în cazul temperaturilor corpului care depăşesc limita febrei. Este vorba despre companiile Pro-Optica şi IOR.

Uite cum arată primul scaner termic dezvoltat și produs de industria românească de apărare

Produsul denumit CONDOR SR-FS poate fi folosit la controlul accesului în zone cu flux mare de persoane, pentru reducerea timpului de evaluare a stării febrile, în locuri precum aeroporturi, metrou, frontieră, spitale (triaj), instituţii publice, etc.

De fapt, are la bază principiul camerelor de termoviziune folosite în aplicații militare și supraveghere a frontierelor. S-a realizat din extinderea aplicațiilor sistemului mecanicului conductor de pe vehiculele blindate CONDOR SR aflat în producție de serie la Pro-Optica și care echipează transportare blindate Pirahna 3 și 5.

scaner-2.jpg

temoscaner, scaner
CONDOR SR-FS este primul scaner termic de concepție 100% românească
foto: Ministerul Economiei

Are o toleranță de 0,3 grade, astfel că este aproape imposibil ca cineva care are febră să treacă neobservat.

"Salut implicarea industriei naţionale de apărare în efortul necesar prevenirii şi combaterii COVID-19. Am văzut deja că se pot produce izolete româneşti, iar ROMARM va începe să producă, în curând măşti.

Acum, alte două companii din industria naţională de apărare specializate în optică, una cu capital privat, Pro-Optica, şi alta cu capital majoritar de stat, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, Întreprinderea Optică Română - IOR şi-au unit eforturile pentru a produce în ţara noastră un scaner termic. Salut aceste parteneriate public-privat care duc la dezvoltarea de produse cu valoare adăugată", a transmis Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, într-un comunciat de presă.

scaner-4.jpg

termoscaner, scaner
Primul scaner termic dezvoltat și produs de industria românească de apărare
Foto: Ministerul Economiei

Produsul va fi gata în aproximativ două spătămâni și poate fi folosit la controlul accesului în zone cu flux mare de persoane.

 

Citește și:

Ambulanțierul care a murit la Suceava fusese la 5 cazuri cu același combinezon în ziua în care i s-a făcut rău

Doi bărbați din Buzău declarați vindecați de Covid-19 au fost testați din nou pozitiv

Loading...

Citește și

  • Coronavirusul se extinde rapid

    Virusul gripal sezonier și coronavirusul amenințător din Asia bagă spaima și în români. Comandamente speciale au avut loc, ieri, atât la Primăria Capitalei, cât și la Ministerul Sănătății, pentru stabilirea unor măsuri care să ducă la limitarea numărului de îmbolnăviri. Oficialitățile din Capitală sunt îngrijorate de numărul mare de copii diagnosticați cu gripă, iar în ceea ce privește virusul din China, o nouă alertă s-a înregistrat luni și în România

  • Adevărul despre coronavirus. Se ia sau nu prin aer? Expert din China: ”Câteva picături sunt de ajuns!”

    Noul tip de coronavirus continuă să se răspândească cu rapiditate, iar acum multe persoane se întreabă dacă se ia nu prin aer. Profesorul Kim Woo-Jiu, de la Spitalul Universitar Guro din Seul, a explicat, însă, cum poate fi transmis noul virus.