Totul despre mega-furtunile Ciara și Sabine, care au paralizat Europa. Când ne lovesc și pe noi?

valuri-uriase-furtuna-wales-marea-britanie.jpg

Valuri uriase care se sparg la tarm
Marea Britanie a fost lovită de una dintre cele mai puternice furtuni pe care le-a cunoscut vreodată
Foto: Profimedia
Citeste tot despre: 

Europa de Vest este măturată zilele acestea de două mega-furtuni, Ciara și Sabine, care au lovit cu o forță devastatoare. La rafală vântul a ajuns și până la 145 km la oră, iar ploile torențiale au provocat inundații cum de mult nu s-au mai produs pe continent.

masina-luata-de-apa.jpg

Doi pompieri langa o masina luata de ape
În Olanda, inundațiile produse de furtuna Sabine au luat pe sus tot ce au întâlnit în cale
Sursa foto: EPA

copac-rupt-de-vant.jpg

copac rupt de vant care a cazut peo masina alba
În Olanda, vântul puternic a rupt copacii care au căzut pe mașini provocând pagube serioase
Sursa foto: EPA-EFE

Totul despre mega-furtunile Ciara și Sabine. Europa, măturată de ploi și vânt

Jumătatea de vest a Europei se confruntă cu două furtuni puternice: Ciara s-a dezlănțuit arhipelagul britanic, iar Sabine, care va influența și vremea în România în următoarele zile, a lovit Germania, Franța, Belgia și Olanada.

valuri-uriase-la-tarm.jpg

valuri uriase care se sparg de tram
Furtuna Ciara a stârnit valuri uriașe care au măturat tărmurile Angliei
Sursa foto: Profimedia

camion-cazut-pe-sosea-din-cauza-vantului-puternic.jpg

Camion doborat de vant pe o sosea din Dover (Anglia)
O mașină de mare tonaj este răturnată de vânt pe o șosea din orașul Dover, din Anglia
Sursa foto: Profimedia

 

Furtuna Ciara mătură Anglia  

Furtuna Ciara a adus în Irlanda și Marea Britanie ploi torențiale și vânt puternic, care a bătut în rafale și cu până la 145 de kilometri la oră. Valurile uriașe au măturat țărmurile și au inundat aproape toate zonele de coastă. Mai multe râuri au ieșit din matcă și au provocat inudații severe, au distrus terenuri și proprietăți. Sute de curse aeriene au fost anulate, traficul aerian este închis, la fel porturile și traficul feroviar. Țara este paralizată, iar ce e mai rău încă nu a trecut: meteorologii anunță în zonă, pentru perioada următoare, temperaturi din ce în ce mai scăzute și ninsori abundente.

inundatii-oameni-furtuna.jpg

Barbat care scoate apa din casa cu o caldare pe timp de furtuna
Futurna a inundat străzi, terenuri dar și locuințele oamenilor provocând pagube însemnate
Sursa foto: Profimedia

zid-prabusit-din-cauza-vantului.jpg

Zid prăbușit din cauza vântului la Londra
Vântul a spulberat un zid di cărămidă în Londra
Foto: Profimedia

Vântul, care a bătut la rafală și cu 145 de kilometri la oră, a distrus totul în calea lui. Copacii au fost culcați la pământ, mai multe mașini și tiruri s-au răsturnat pe șosele ca niște jucării, deși cântăresc câteva tone, zidurile caselor s-au prăbușit, iar telefoanele de urgență au sunt non-stop.

Locuitorii din nordul Angliei, care s-au mai confruntat cu inundații în ultimii ani, au trăit din nou același coșmar. Este vorba despre cei care trăiesc în comitatul Cumbria, situat în nord-vest, în comitatul Greater Manchester și o parte din West Yorkshire. Sirenele au dat alarma încă de duminică dimineața  în piețele orașelor Todmordern și Hebden Bridge din Calder Valley.  

Până duminică seara au fost înregistrate peste 220 de alerte de inundații pe întreg teritorul Angliei, cele mai multe fiind pentru zona de nord și sud vest.

Sabine spulberă totul în cale în Germania, Belgia și Franța

Și continentul este devastat de aceeași furtună. Aici, Ciara este cunoscută sub denumirea de Sabine, care a lovit năprasnic Germania, Franța, Belgia și Olanda.

camion-rasturnat-pe-sosea.jpg

camion rasturnat peo sosea din orasul Milton Keynes
Pe șoselele din Anglia vântul s-a jucat cu autoturismele, camioanele și autotrenurile. Le-a rostogolit ca pe niște jucării
Sursa foto: Profimedia

Sabine închide porțile Germaniei

În Germania, regiuni întregi au fost sub cod portocaliu, roșu și violet de vreme rea, unele dintre orașele cele mai afectate fiind Hamburg și Bonn, Dortmund.  Locuitorii au fost sfătuiți să nu-și părăsească locuințele doarece vântul puternic le-ar putea pune în pericol viețile. Și aici au fost doborâți la pământ copaci, au fost luate pe sus acoperișuri și au fost distruse locuințe. Inundațiile au făcut ravagii pe zone extinse, iar în anumite regiuni au fost închise școlile. Zborurile aeriene au fost anulate, traficul feroviar restricționat, iar meciurile de fotbal care urmau să se joace în aceste zile sunt amânate. Sabine a lovit coasta de nord a Germaniei tot duminică dimineață, iar până la sfârștul zilei a ajuns în regiunea North Rhine Westphalia, situată în vestul țării. În cursul zilei de luni, 10 februarie, furtuna a avansat și a creat mari probleme în zona de sud vest și centru.

oameni-luati-de-vant.jpg

oameni care stau in bataia vantului
Unii localnici mai curajoși s-au jucat pe „aripile vântului”
Sursa foto:Guliver

Meteorologii au anunțat că furtuna se situează pe o scară de la 1 la 12, la nivelul 11,  asta însemnând că viteza vântului va atinge 105 km pe oră. La o viteză de 117 km pe oră furtuna ar atinge nivelul 12. Când va ajunge partea de est a țării, Sabine se va dezlănțui cu o vitezăde peste 85 de km la oră, un  motiv suficient pentru ca autoritățile să închidă aeroporturile și să anuleze cursele aeriene.

femeie-pe-strada-tine-un-caine-in-lesa.jpg

Femeie pe strada care tine un caine in lesa si se protejeaza de vant
Autoritățile din Anglia au sfătuit localnicii să stea în casă deoarece vântul puternic le-ar putea pune în pericol viața
Sursa foto: EPA-EFE

Sabine ajunge în România?

Meteorologi au anunțat că, în următoarele zile, vremea din România va fi și ea afectată ceea ce se întâmplă pe continent. Cumva, țara noastră se plasează la marginea furtunii Sabine, iar influențele se vor simți mai ales în zona intracarpatică. Meteorologii au emis deja un cod portocaliu de viscol, de luni după-amiază, până marți seara. Avertizarea va intra în vigoare începând cu ora 18.00 și va fi în vigoare până marți, ora 20.00. Sunt vizate zonele înalte de munte din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor. Aici, vântul va sufla cu putere, rafalele vor ajunge la 90-120 km pe oră, va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă sub 50 de metri.

Tot până marți va fi în vigoare și un cod galben de viscol pentru Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș. Aici, vântul va prezenta intensificări, cu viteze între 65-75 km pe oră, iar în zonele foarte înalte rafalele vor depăși 90 km la oră.

În masivele montane din nordul țării va ninge, iar în restul zonelor de munte vor fi precipitații mixte care vor favoriza apariția poleiului.  

Mega-furtunile Ciara și Sabine vor fi urmate de temperaturi scăzute și ninsori, iar meteorologii anunță depunerea unui strat consistent de zăpadă. Se pare că Europa va trece printr-un nou episod de vreme rea, iar riscul să rămâna înzăpezită și paralizată sub nămeți este destul de mare. 

 

Citește și: 

Antarctica a înregistrat cea mai ridicată temperatură: 18,3 grade Celsius

Vine gerul! Unde vor fi -20 de grade. Când se încălzește

Loading...
 
 

Citește și

  • 60 de milioane de oameni aşteptau îngroziţi aseară sosirea uraganului Sandy, care a făcut deja 67 de morţi înainte de a lovi coasta de nord-est a SUA. Unii spuneau că se aşteaptă să fie cea mai mare furtună care a lovit vreodată SUA.

  • 29 octombrie 2012. Vântul puternic izbeşte cu forţă geamurile de la Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală din New York, făcându-le zob. Uraganul Sandy lovea cu o sălbăticie de nedescris metropola. Începe cursa de salvare a 20 de bebeluşi născuţi prematur şi o româncă devine înger salvator.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1