Cum ne protejăm de furtună. 10 reguli cere ne pot salva viaţa

ploi_torentiale-vremea-furtuna-vijelie.jpg

Ploi torențiale, vijelii, grindină și rafale de vânt
Ploi torențiale
FOTO: adevarul.ro

Schimbările bruşte de temperatură din ultima perioadă au dus la furtuni violente în cea mai mare parte a ţării. Sute de oameni au avut de suferit de pe urma acestor fenomene extreme. Iată câteva sfaturi publicate în Ghidul cetăţenului pentru situaţii de urgenţă.

Unele persoane au fost surprinse de fulgere, altele au fost lovite de diverse obiecte purtate de vântul extrem iar pagubele materiale au fost majore. Specialiştii spun că rănirile în astfel de cazuri ar putea fi evitate dacă ar fi respectate câteva reguli de bun-simţ, în cazul în care este iminentă o furtună.

1. Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.

2. Închideţi ferestrele şi uşile. Evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.

3. Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

4. Nu uitaţi regula de salvare 30/30: adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.

5. Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger. Asezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

6. Faceţi-vă o ţintă cât mai mic posibilă si reduceţi contactul cu pământul. Nu vă întindeţi pe pământ.

7. Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.

8. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.

9. Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă precum o vale.

10. Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Loading...
 
 

Citește și

  • Vârsta, între 300 şi 500 de ani. Grosime, şase metri. Nu e vorba de un monstru, e cel mai vechi platan din Bucureşti, devenit în ultimul timp hotel pentru aurolaci. Aceştia vor trebui să-şi caute un alt loc de pripas, pentru că furtuna de sâmbătă l-a sluţit.

  • După urgia de săptămâna trecută, când Bucureştiul lovit de furtună şi acoperit cu grindină a fost, pentru câteva ore, paralizat, meteorologii anunţă un nou val  de ploi şi vijelii. Campionul Titi Aur ne dă 9 sfaturi de care ar trebui să ţinem cont ca să evităm accidentele rutiere sau avarierea maşinii.