A fost făcut anunțul mult-așteptat! Gripa nu mai are caracter epidemic

gripa_-01.jpg

Tratament pentru gripă
Gripa a început să facă victime
foto: captura Facebook

Gripa nu mai are un caracter epidemic! Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat, joi, că activitatea gripală continuă trendul descendent, având o intensitate scăzută, răspândire locală în unele judeţe din zona de centru a ţării şi cazuri sporadice în restul ţării.

Astfel, conform rapoartelor INSP, în săptămâna 8 - 14 aprilie, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai scăzută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrat la nivel naţional a fost de 68.425, cu 6.3% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (73.041).

„Având în vedere informaţiile rezultate din analiza datelor epidemiologice, se concluzionează că evoluţia gripei nu mai are caracter epidemic”, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică, în comunicatul de presă .

De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 196 de decese confirmate cu virus gripal. Dintre acestea, 149 au avut gripă de tip AH1, 22 gripă Ah3, 24 gripă A nesubtipat. În sezonul precedent au murit 129 de oameni, din care 63 au avut gripă AH1, 2 au avut AH3, 4 cu gripă A nesubtipat și 60 cu virus gripal de tip B.

Totodată, Institutul Naţional de Sănătate Publică a mai transmis că, de la inceputul sezonului au fost confirmate 2.269 cazuri de gripă, mai mult de jumătate fiind infecții cu virusul AH1

Medicii spun că principala metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă este vaccinarea. Până la 14 aprilie au fost vaccinate antigripal 1.329.537 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Ce este gripa și ce simptome are 

Gripa este o boală acută. Infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă (iarna, începutul primăverii), dar boala poate să apară şi în alte anotimpuri.

Se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos, atât direct prin tuse sau strănut sar și indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.).  Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată ( 2 – 4 zile de la debutul bolii). Boala debutează brusc, la 1 – 2 zile de la contactul cu omul bolnav. 

Principalele simptome ale gripei sunt febra, de 39 - 40 de grade, poate dura până la 5 zile şi este deseori însoţită de stări de oboseală, frisoane, dureri puternice de cap, senzaţie de usturime a ochilor şi roşu în gât. Pacienții tușesc, este vorba despre o tuse uscată care poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Bolnavii au mai acuzat dureri musculare, dureri abdominale și ale oaselor, dar și stări de greață și vomă care, în cazuri grave, pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

 

Citește și: VIDEO Gripa 2019. Cele mai bune arme contra virusului mortal

Citește și: Gripa 2019. Şapte mituri despre boală

Loading...

Citește și

  • Este sezonul gripei şi toată lumea are tendinţa de a se trata „după ureche”. Există mituri în jurul acestei afecţiuni care pot aduce numai probleme. Iată câteva dintre cele de care ar trebui să ţineţi cont.

  • gripa australia epidemie europa h3n2

    Specialiștii europeni în sănătate publică sunt îngrijorați! Profesorul Robert Dingwall, de la Universitatea din Nottingham Trent atrage atenția că este inevitabil ca virusul gripal H3N2, care a „bântuit” Australia, pe timpul iernii, să nu ajungă în următoarele luni și în Europa. Potrivit specialistului, va fi probabil cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani, în privința gripei. Poate la fel de grea ca cea din 1968, când pandemia de gripă izbucnită în Hong Kong a ucis peste un milion de oameni.

  • Este foarte ușor să confunzi răceala cu gripa, mai ales că cele două au simptome comune. Însă este vital să știi cu ce te confrunți atunci când urmezi un tratament. Tu știi să le deosebești?

  • Opt grădiniţe şi şase şcoli sunt închise de ieri, în Bucureşti, din pricina numărului mare de copii bolnavi de gripă. Însă la Grădiniţa nr. 7, din cartierul Tei, nici un prichindel nu este bolnav. Micuţii au fost ajutaţi de părinţi şi de educatori să rămână sănătoşi.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1