Gripa 2019. Şapte mituri despre boală

Citeste tot despre: 

Gripa face ravagii în România în acest sezon. Ne aflăm la doar un pas de declararea epidemiei, după ce 36 de persoane au murit în ultimele trei săptămâni. Specialiştii spun că cea mai bună armă contra gripei este vaccinarea. Despre vaccin circulă însă tot felul de „legende”, aşa că iată adevărul din spatele celor mai cunoscute mituri.

  1. Dacă faci vaccinul antigripal se declanşează imediat boala. Fals. În unele cazuri, pot să apară reacţii adverse (febră uşoară, dureri musculare, frisoane) după administrare, însă acest lucru nu înseamnă că ai făcut gripă!
  2. Dacă te-ai vaccinat, nu mai faci gripă.  Fals. Chiar dacă ai optat pentru vaccinarea antigripală, asta nu înseamnă că eşti protejat chiar din prima secundă după înţepătură. Timp de două săptămâni, până va avea efect vaccinul, eşti protejat doar 60 la sută. Mai mult, poţi contacta o tulpină care nu este conţinută de vaccin, deci iarăşi există şanse de îmbolnăvire.
  3. Antibioticele pot lupta împotriva gripei. Pur si simplu, antibioticele luptă împotriva bacteriilor, nu a virusurilor, care, de fapt, cauzează gripa. Antibioticele distrug bacteriile ”bune”, care ajută la lupta împotriva infecţiilor, ceea ce nu este bine pentru organism. 
  4. Te doare stomacul, deci ai gripă. Greaţa, vărsăturile sau diareea sunt deseori confundate cu simptome ale gripei sezoniere. Este adevărat că uneori, ele pot apărea şi în cazuri de gripă, însă nu sunt principalele simptome. 
  5. Dacă eşti tânăr şi sănătos nu trebuie să faci vaccin. Tinerii şi adulţii sănătoşi nu au impulsul de a merge să se vaccineze, precum femeile gravide, bătrânii şi cei cu afecţiuni medicale cronice. Este adevărat că, în caz de gripă, aceştia se recuperează mai repede şi mai bine, însă prevenţia este un act mult mai bun. Cu cât avem mai puţine cazuri de îmbolnăvire, cu atât mai bine.  
  6. Te îmbolnăveşti dacă stai în frig sau ai părul ud. Nu o dată ţi-au spus părinţii sau bunicii că te îmbolnăveşti dacă te duci în frig cu părul ud, abia ieşit de sub duş. Sigur că te-ai putea îmbolnăvi în timp ce stai afară, dacă e sezonul de gripă şi ai intrat în contact cu virusul care-o provoacă, dar nu pentru că eşti ud şi stai în frig.    
  7. Nu există nici un tratament pentru gripă. Fals. Se tratează, după ce a fost diagnosticată, cu medicamentele antivirale care, chiar dacă nu te scapă pe loc de răceală, reduc simptomele şi nu mai poţi transmite boala celor din jurul tău.

Am avut deja două săptămâni epidemice

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, iar numărul cazurilor de săptămâna viitoare va determina declararea epidemiei de gripă. Numai în unităţile şcolare s-au înregistrat, până miercuri, peste 5.800 de cazuri de gripă la elevi. Specialiştii recomandă în continuare vaccinarea antigripală, respectarea regulilor de igienă (spălat pe mâini, purtarea măştilor) şi evitarea zonelor aglomerate.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1