Dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost clasat a doua oară

manifestatie_10_august_2018.jpg

Procurorii DIICOT nu au găsit dovezi ale violențelor jandarmilor împotriva manifestanților la mitingul din 10 august 2018
Procurorii DIICOT au decis că jandarmii și șefii lor au acționat corect în reprimarea mitingului din 10 octombrie 2018
Foto: captură digi24.ro
Citeste tot despre: 

Modul în care au acționat jandarmii în reprimarea manifestației anti-PSD din 10 august 2018 nu este ilegal. Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor a fost clasat. Decizia a fost luată marți de Tribunalul București, care a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei.

Potrivit news.ro, pe 15 iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august, reținând doar actele de atac asupra jandarmilor. Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

 

Ce au susținut procurorii DIICOT în cererea de clasare a dosarului

 

Procurorii susțin că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Potrivit sursei citate, din acest motiv, șefii Jandarmeriei aflați în funcție în acel moment au fost scoși de sub urmărire penală. Procurorul Doru Stoica a invocat în ordonanţa de clasare că jandarmii și șefii lor au avut"credinţa sinceră”în aplicarea legii şi că a existat și o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei. Astfel, potrivit procurorului Stoica, protestatarii nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat. Magistratul a mai susținut în ordonanța de clasare că nu toate "victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi "victime inocente”.

 

Dosarului întocmit în urma manifestației din 10 august 2018 estte clasat a doua oară

 

În data de 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică. Șefa DIICOT de la acea dată, Giorgiana Hosu argumenta că procurorul care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar şi nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Ea mai spunea că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar și că ar fi trebuit citaţi și audiați la DIICOT, după preluarea dosarului de către această structură. Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar de acolo a ajuns la Tribunalul București, care a amânat de mai multe ori pronunțarea

 

 

Citiți și

 

169 de jandarmi au acuzat că au fost agresați la mitingul din Piața Victoriei

 

Raportul violențelor din 10 august a fost desecretizat. Cine a orchestrat întregul «măcel»

Loading...
 
 

Citește și

  • protest diaspora in piata victoriei

    Vineri, 10 august, are loc mitingul Diaspora 2018, unde sunt așteptați sute de mii de oameni de peste hotare, în Piața Victoriei, începând cu ora 15:00. În timp ce românii din Diaspora intrau în țară pentru a participa la eveniment, Jandarmeria Română anunța că se va pregăti temeinic pentru miting: vor scoate pe străzi inclusiv cavaleria, unităţile canine şi dispozitivele de blocare a străzilor, pentru ca protestul să se desfășoare în condiții optime.

  • macelarul alb catalin paraschiv jandarmi

    Jandarmii contraatacă în dosarul victimelor mitingului din 10 august din Piața Victoriei. După ce peste 800 de protestatari au depus plângeri la Parchetul general, jandarmii au acuzat și ei acte de violență fizică și morală. Până în acest moment 169 de jandarmi au depus plângeri.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1