Raportul violențelor din 10 august a fost desecretizat. Cine a orchestrat întregul «măcel»

Ultima actualizare:

    Raportul violențelor din 10 august a fost desecretizatFOTO: INQUAM
Raportul violențelor din 10 august a fost desecretizatFOTO: INQUAM

„Cine a comandat şi a susţinut violenţele din Piaţa Victoriei” a fost întrebarea care a stat pe buzele tuturor, în special după ce evenimentul din 10 august a ajuns și în presa internațională la categoria „așa nu!”.

După protestul violent din Piața Victoriei din data de 10 august 2018, soldat cu mai mulți manifestanți răniți și gazați, filmulețe greu de relatat și privit și jandarmi care parcă doreau să apostrofeze tot ce le stătea în cale, raportul incidentului de atunci a fost desecretizat. 

Cine a dat ordinele pentru violențele din 10 august 

Carmen Dan, care se afla în concediu în 10 august 2018, a venit la biroul de la Ministerul de Interne şi a preluat comanda operaţiunilor în jurul orei 12:00, arată Raportul privind intervenţia în forţă a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018. La rândul lui, Liviu Dragnea, ar fi ţinut permanent legătura atât cu conducerea MAI, cât şi cu liderii huliganilor care ar fi instigat într-o primă fază la violențe. 

Ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu

Carmen Dan ar fi preluat comanda de la Nucu Marin, secretar de stat în MAI la acea dată, relatează hotnews.ro. Din acel moment, ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu, subsecretar de stat, au precizat sursele citate.

„Informaţiile despre ceea ce se întâmpla în timpul manifestaţiei din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei şi despre intervenţia jandarmilor ajungeau la fostul lider al PSD prin subsecretarul de stat Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motocicletă între Piaţa Victoriei şi Ministerul de Interne.

Acestea spun că Mihai Valeriu îl ţinea la curent cu tot ce se întâmpla pe fostul secretar de stat în Secretariatul Geral al Guvernului Adrian Mlădinoiu, fost şofer al lui Dragnea. La rândul lui, acesta îi transmitea informaţiile lui Dragnea, aflat la o petrecere la Scroviştea”, scrie Hotnews.  

Noul ministrul de Interne Marcel Vela a precizat că DIICOT a luat act de declasificarea raportului, care poate fi folosit acum în cercetarea penală şi care va putea fi făcut public la finalul anchetei procurorilor. De asemenea, acesta a explicat că nu instituțiile au fost cele care s-au opus desecretizării.

„Nu comentez declaraţiile liderilor PSD, care sunt specialişti în fake news. Să prezinte cererile şi refuzul instituţiilor în cauză. Dacă Fifor (fostul ministru n.r) ar fi desecretizat acest raport din timp, el ar fi ajuns deja la DIICOT şi poate acum ancheta era finalizată şi raportul public.

Faptul că raportul nu a fost declasificat a reprezentat un impediment major, pentru că ar fi permis părţilor din dosar să aibă acces la el. Persoanele cu grade care au greşit vor avea de răspuns la cîteva întrebări cu privire la viitorul lor în această instituţie”, a mai spus acesta. 

Ministrul de Interne a mai explicat, într-o conferinţă de presă, că toate instituţiile cărora le-a cerut avizul pentru declasificarea raportului şi-au dat acordul, inclusiv Jandarmeria fiind de acord. Potrivit acestuia, raportul va putea fi făcut public abia la finalizarea anchetei penale.

Legat de şefii Jandarmeriei la momentul 10 august şi care sunt încă în diverse funcţii, ministrul de Interne a spus că urmează să vadă concluziile comisiei care i-a anchetat pe linie administrativă, iar săptămâna viitoare va anunţa exact ce se întâmplă cu anchetele disciplinare, conform Adevărul. 

image
image
image
image
image
image
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net