169 de jandarmi au acuzat că au fost agresați la mitingul din Piața Victoriei

macelarul-in-alb-catalin-paraschiv-jandarmi-audiat.png

macelarul alb catalin paraschiv jandarmi
Jandarmii au acuzat că au fost agresați în timpul protestelor din 10 august, când au intervenit în forță sub coordonarea lui Cătălin Paraschiv
foto: arhiva Click!

Jandarmii contraatacă în dosarul victimelor mitingului din 10 august din Piața Victoriei. După ce peste 800 de protestatari au depus plângeri la Parchetul general, jandarmii au acuzat și ei acte de violență fizică și morală. Până în acest moment 169 de jandarmi au depus plângeri.

Parchetul Judecătoriei Sector 1 a anunțat, luni 17 septembrie, că în dosarul privind violențele de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei pe care-l instrumentează sunt 78 de acte de sesizare și 169 de jandarmi care acuză că au fost agresați în timpul protestului, transmite Mediafax.

"Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București efectuează cercetări într-o cauză penală, cu denumirea generică "Protestul Diasporei" formată în urma reunirii a 78 de acte de sesizare. Cercetările privesc exercitarea de acte de violență fizică și morală împotriva a 169 de persoane vătămate, care au avut calitatea de organe de jandarmerie și au desfășurat activități cu ocazia protestului din Piața Victoriei în data de 10/11 august 2018", anunță Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un comunicat de presă.

Procurorii au mai anunțat că au dispus delegarea efectuării de activități către organele de poliție din cadrul Poliției Capitalei, respectiv Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Grupuri Infracționale Violente, Serviciul Criminalistic și Serviciul Investigații Criminale Sector 1.

Jandarmeria Română acuză infracțiuni împotriva ordinii constituționale

Pe 11 septembrie, Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

Acțiunile împotriva ordinii constituționale sunt cuprinse în articolul 397 din Codul Penal, mai exact: "(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".

Peste 800 de protestatari au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor

Pe 10 august în Piața Victoriei , în jur de 100.000 de români veniți din toate colțurile lumii au cerut demisia Guvernului Dăncilă. Protestatarii au fost dispersați cu violență, după ce câțiva zeci de huligani, suporteri ai echipelor de fotbal sau membri ai unor clanuri interlope au atacat jandarmii. Pentru a obține o dispersare rapidă a oamenilor, jandarmii prezenți la protest au folosit violență disproporționată și gaze lacrimogene în exces, din acest motiv, sute de oameni acuzând ulterior probleme de sănătate. Un protestatar a murit la o săptămână după miting, după ce a fost internat la Spitalul din Alexandria cu hemoragie digestivă. Peste 800 de oameni au făcut plângeri penale la adresa jandarmilor pentru modul în care au acționat.

Loading...
 
 

Citește și

  • Acuzat că a coordonat extrem de violent acţiunea de evacuare a pieţii de protestatari, colonelul Cătălin Paraschiv s-a decis să vorbească şi să explice ce s-a întâmplat cu adevărat vineri noapte în faţa Guvernului. Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române susține într-un interviu acordat Kamikaze că ordinul de a elibera piaţa a venit în urma unei confunzii, a informațiilor eronate venite de la dispecerat. Colegii "măcelarului" au cerut intervenția Brigăzii Speciale susținând că doua detașamente de jandarmi, au fost atacate de protestatari, iar jandarmii sunt ”călcați în picioare și omorâți”.

  • Două ore. Atât a dat marți cu subsemnatul la Parchetul General, primarul Capitalei, Gabriela Firea, audiat ca martor în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Firea a acuzat-o pe colega sa de la PSD, ministrul de Interne Carmen Dan, că a venit din concediu pentru a coordona intervenția jandarmilor la mitingul diasporei, dar în același timp a aranjat lucrurile în așa fel, încât să răspundă prefectul.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1