Coronavirus România. Ce tratamente mai pot fi acordate în spitale în cele 14 zile în care internările sunt suspendate

Ultima actualizare:

    Autoritățile iau măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor
Autoritățile iau măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor

Numărul mare de îmbolnăviri de Covid-19 a dus la măsuri restrictive în spitalele din România. Astfel, începând din 24 martie, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Iată ce investigații mai pot fi acordate în spitale în următoarele 14 zile.

Conform protocoalelor, medicii curanți vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentele și investigațiile în cele 14 zile în care internările în spitalele din România sunt suspendate, iar toți pacienții care nu reprezintă urgențe vor fi externați.

Anunțul a fost făcut, luni, de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Instituția informează că, în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, există afecţiuni care nu reprezintă urgenţe, dar care necesită continuarea tratamentelor/investigaţiilor.

Acestea sunt:

- chimioterapia şi radioterapia pacienţilor cu afecţiuni oncologice

- investigaţia PET-CT – necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecţiuni oncologice

- tratamentul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică

- tratamentul diabetului zaharat

- tratamentul sclerozei multiple

- tratamentul hemofiliei şi talasemiei

- tratamentul unor boli rare

- tratamentul unor boli endocrine

- tratamentul substitutiv cu metadonă

- tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic.

CNAS anunță că, în cazul acestor afecțiuni, medicii curanţi decid care sunt situaţiile în care se pot amâna cu 14 zile efectuarea tratamentelor sau a investigaţiilor care fac obiectul programelor naţionale de sănătate curative şi sunt furnizate în regim ambulatoriu sau spitalicesc de către unităţile sanitare publice și private.

În ce condiții se poate întrerupe chimioterapia

Decizia de întrerupere a curelor de chimioterapie şi radioterapie aflate în curs rămâne la latitudinea medicilor curanţi, care vor lua decizia în funcţie riscul de infecţie cu virusul SARS-COV-2 şi beneficiile aduse bolnavului de continuarea administrării terapiei oncologice, mai arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cât se poate întârzia tratamentul pentru artrofie musculară spinală

Casa Națională de Asigurări de Sănătate mai arată că pentru tratamentul intratecal cu Nusinersenum, se poate continua cu o întârziere de câteva zile.

”Comisia de Experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru Programul National de Diagnostic şi Tratament pentru boli rare - Atrofia Musculară Spinală (copii şi adulţi) ne-a comunicat faptul că recomandă 'continuarea tratamentului conform schemei din protocol cu o întârziere de maxim 7 zile pentru dozele de iniţiere şi 14 zile pentru cele de continuare dacă aceste situaţii au o justificare (medicală sau de altă natură), întreruperea tratamentului atrăgând după sine reapariţia complicaţiilor bolii şi evoluţia inexorabilă spre deces.' Reamintim faptul că algoritmul de administrare al acestui tratament presupune pentru iniţiere 4 doze de încărcare - câte o doză în zilele 0, 14, 28 şi 63", se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Continuă acordarea tratamentelor pentru bolnavii cu boli rare

ANAS a mai transmis că se continuă acordarea medicamentelor specifice, prin intermediul structurilor ambulatorii ale spitalelor, pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu scleroză multiplă, hemofilie, talasemie, unele boli rare, boli endocrine, pentru tratamentul substitutiv cu metadonă şi pentru tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic cuprinşi în programele naţionale de sănătate curative care se eliberează prin farmaciile cu circuit închis aparţinând unităţilor sanitare prin care se derulează aceste programe, pe bază de prescripţie medicală electronică on-line sau off-line sau prescripţie medicală cu regim special utilizată pentru preparate stupefiante şi psihotrope, după caz, mai precizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.În situaţia în care se suspendă complet activitatea structurilor ambulatorii medicaţia specifică poate fi acordată şi pe o foaie de condică special întocmită în acest sens, mai precizează Casa de Asigurări de Sănătate.

"Atunci când medicul curant apreciază că este posibilă administrarea medicamentelor specifice perfuzabile şi la domiciliul pacientului (în funcţie de starea clinico-biologică a pacientului, de condițiile de viaţă şi de nivelul de educaţie a acestuia sau ale aparţinătorilor săi, de datele de siguranţă privind administrarea medicamentului precizate în RCP –ul produsului), cu sprijinul conducerii unităţii sanitare poate organiza administrarea la domiciliul bolnavului a tratamentului specific sub supravegherea personalului medical", mai spun reprezentanții CNAS.

Pacienții care nu sunt cazuri de urgență vor fi externați

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a semnat, luni, un ordin cu valoare de lege prin care dispune externarea în termen de două zile a tuturor pacienților din spitale ce nu reprezintă cazuri de urgență și suspendarea, pentru 14 zile, a tuturor operațiilor chirurgicale ce pot fi reprogramate.

Măsurile implementate de ministrul de Interne se aplică și pentru spitalele de stat și pentru cele private.

„Astăzi, 23 martie, a fost emis ordinul comandantului acțiunii, avizat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru instituirea măsurilor necesare limitării răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2(noul coronavirus), la nivelul unităților sanitare publice și private.

Astfel, începând de mâine, 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.

De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.

Conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului și a permanenței personalului, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului", transmite Grupul de Comunicare Strategică.

În România a fost decretată stare de urgență din cauza infecțiilor cu coronavirus. Autoritățile au instituit în acest sens un set de măsuri drastice prin care încearcă să liminteze numărul de îmbolnăviri. 

Citește și: 

Pregătiri pentru scenariul 4 împotriva Covid-19. Se suspendă anumite intervenții chirurgicale. Nu se mai fac cezariene la cerere!

Virusul l-a ucis în doar patru zile! Omul de afaceri Vasile Ouatu n-a vrut inițial să meargă la spital: «Sunt bine mersi»

Coronavirus România. Spitalul Județean Suceava, închis pentru dezinfecție. 52 de cadre medicale, infectate

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net