Dan Barna, despre ancheta în care este acuzat de supervizarea unor fraude: «Niște pietricele»

Ultima actualizare:

    Dan Barna, liderul USR și candidat la prezidențiale din partea USR-PLUS, a răspuns în fața colegilor de partid la acuzațiile de fraudă cu fonduri UE aduse în ancheta publicată de jurnaliștii de la Rise ProjectFoto: Mediafax/Alexandra Pandrea
Dan Barna, liderul USR și candidat la prezidențiale din partea USR-PLUS, a răspuns în fața colegilor de partid la acuzațiile de fraudă cu fonduri UE aduse în ancheta publicată de jurnaliștii de la Rise ProjectFoto: Mediafax/Alexandra Pandrea

Marți, 15 octombrie, jurnaliștii de la Rise Project au publicat o anchetă explozivă despre Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România și candidat la alegerile prezidențiale din partea USR-PLUS. Conform adevarul.ro, Barna este acuzat că a fost supervizorul unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE care au costat 6 milioane de euro. În replică, Dan Barna a explicat colegilor de partid, într-un dialog video de pe un site de socializare că nimic din acțiunile lui anterioare intrării în politică nu are legătură cu corupția și a caracterizat dezvăluirile drept „nişte pietricele, nişte boabe de neghină”.

Lumea politică și spațiul public au fost inflamate, marți, 15 octombrie, după publicarea anchetei publicate de riseproject.ro. În ea, actualul lider USR și candidat la prezidențiale, Dan Barna, e acuzat că duce în spate o serie lungă de eşecuri ca antreprenor, unele care au costat aproape şase milioane de euro și s-au bazat pe fraudarea unor fonduri UE. Proiectele ”îngropate” de Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, s-au numit “Punţi Comunitare”  (social), “SES-am Deschide-te” (social)şi “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), afirmă jurnaliștii Rise Project, citați de adevarul.ro.  

”În centru se află candidatul Alianţei 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a ieşit din firmă de îndată ce a intrat în minister. L-a avut asociat pe Dragoş Jaliu, 50 de ani, conferenţiar la SNSPA, unde predă chiar cursul de Managementul proiectelor şi programelor internaţionale – Dezvoltare regională şi fonduri structurale”, relatează Rise Project. Jurnaliştii mai afirmă că prezidenţiabilul vrea să-i întoarcă pe români în ţară, dar şi-a consolidat cariera pe seama unora nevoiţi să plece şi că ”şi-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de şcoală”. De asemenea, jurnaliștii afirmă că: ”La bilanţ, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieşi, în timp ce oameni aflaţi în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilităţi sau proveniţi din medii defavorizate, greu de integrat pe piaţa muncii şi extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câştigat milioane sub pretextul facerii de bine”. Conform Rise Project, cele ”trei proiecte europene generoase arată ca după război”. ”Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăţi fictive, furturi de echipamente şi discursuri despre frumuseţea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. Regulile erau clare. Finanţate de UE în spiritul coeziunii, afacerile sociale se află la intersecţia sectorului de antreprenoriat cu cel non-profit, funcţionând pe principiul reinvestirii profitului şi utilizând excedentele în scopuri sociale. Sistemul este următorul: banii vin de la Comisia Europeană la beneficiarul fondurilor, în cazul nostru Consiliul Judeţean (CJ) Alba, care adăuga şi o mică cofinanţare. Apoi fondurile sunt distribuite înspre parteneri, printre care şi coordonatorul regional de proiecte, adică firma lui Barna şi a partenerului său, Dragoş Jaliu. De aici ajung spre întreprinderile sociale”, scrie Rise Project, care prezintă fiecare caz în parte.

Dan Barna a replicat la ancheta Rise Project: „Nişte pietricele, nişte boabe de neghină”

La rândul lui, Dan Barna, prezidenţiabilul USR - PLUS a precizat că cei de la Rise Project au investigat proiecte pe care le-a desfăşurat în perioada anterioară intrării în politică şi care nu au rezistat, el spunând că a contribuit la reuşita a zeci de proiecte şi că a ajutat autorităţi publice şi ONG-uri să acceseze fonduri, scrie adevarul.ro. Pe de altă parte, USR a făcut publică, miercuri seara, o înregistrare cu Dan Barna dialogând cu colegii de partid, pe teme precum susţinerea Guvernului PNL, dar şi investigaţia Rise Project. Imaginile au devenit publice după ce fragmente audio ale discuţiei au fost prezentate tot de Rise Project. "E ca şi cum au luat un sac de făină, l-au cernut şi ce a rămas în ciur, adică nişte pietricele, nişte boabe de neghină, alea le-au folosit, adică total neprofesionist", afirmă Dan Barna, despre ancheta Rise Project, citat de adevarul.ro. Reprezentanţii USR au anunţat, miercuri seară, că au decis să publice un live făcut, marţi, de Dan Barna, pe un grup intern al partidului, pe tema negocierilor pentru susţinerea Guvernului, dar şi a investigaţiei Rise Project. În cadrul acestuia, liderul USR, Dan Barna, spune că ancheta celor de la Rise Project a început în urmă cu două luni, când mai mulţi clienţi ai fostei sale firme au început să fie sunaţi.

De asemenea, conform adevarul.ro, Barna spune că jurnaliştii au recunoscut că ancheta a pornit de la un pont: „Ancheta asta a început acum vreo două luni, două luni şi jumătate şi m-au sunat cunoscuţi să îmi spună că au fost sunaţi să fie întrebaţi despre proiectele pe care le am, după care am aflat că din minister cineva le-a trimis şi asta mi-a confirmat cei din interviul pe care l-am avut, cineva le-a trimis dosarul cu toate rambursările companiei mele. Mi-au spus şi ei la interviu că este o anchetă pornită la pont, li s-a spus mergeţi şi faceţi o anchetă pe subiectul Dan Barna. De la asta au pornit, după care timp de două luni au tot mers pe la beneficiari de proiecte. Aceştia spuneau că au fost mulţumiţi, că a fost în regulă. Cei care aveau diverse nemulţumiri, au fost invitaţi la interviuri, s-au întâlnit cu ei şi au încercat să găsească cât mai multe elemente cu care să îşi construiască ancheta. Le-am spus celor de la Rise că şansa să găsiţi orice legat de corupţie este exclus. Cei de la Rise fac o muncă şi au o credibilitate importantă şi asta nu e puţin lucru, sunt de notorietate, habar n-am cine le-a sugerat ancheta, am încercat să aflu, dar nu am reuşit”.

Liderul USR a mai spus că toate contractele pe care le-a avut au fost câştigate la licitaţii. „Contractele pe care le-am avut au fost contracte câştigate la licitaţii, au fost făcute pe bune şi eu neavând nici schelete în dulap, nici părinţi în servicii, nici generali, nici Soroşi, nici nimic, tot ce se poate inventa e să caute lucruri legate de activitatea mea profesională dinainte de a intra în politică pentru că eu am avut principiul ăsta foarte clar, în momentul în care am intrat în politică, am ieşit complet din firmă, chiar am ieşit, nu mi-am pus acţiunile la umbră şi de fapt mă ocup în continuare de firmă pe şestache, cum fac majoritatea politicienilor. Chiar am ieşit şi nu mai am nicio legătură în prezent cu firma”, a explicat Barna. Dan Barna a dezvăluit că a vrut să prezinte toate contractele, însă foştii săi colegi s-au opus, „pentru că într-adevăr, presa s-a legat de cele 7-8, nu ştiu câte sunt, dar toate celelalte nu au niciun fel de problemă”. El a mai afirmat că: „Rise nu s-a ocupat de contractele cu statul, ci de finanţările europene pe care noi am fost, cel puţin cele pe care le-au abordat şi despre care vorbesc în analiza lor, noi am fost beneficiari. Adică am scris cerere de finanţare, am propus-o finanţatorului, au fost evaluate şi le-am implementat. Eu sunt foarte mândru pentru că am reuşit să facem noi în acei ani, din 2006 - 2007, până în 2016, de fapt de la asta mi s-a şi tras invitaţia de a intra în politică pentru că noi am pornit de la zero şi am creat piaţă într-o zonă de pionierat”.

Liderul USR a mai spus că cei de la Rise au "luat la puricat” numai contractele care nu au funcţionat. „Deci ei au luat nişte proiecte pe care le-au luat la puricat şi le-au ales numai pe cele care nu au funcţionat, adică cele care funcţionează şi merg mai departe, un centru de echitaţie, o brutărie, cele care funcţionează şi au rezistat, nu au fost menţionate pentru că nu serveau argumentaţiei în care Dan Barna a risipit. De fapt nu au reuşit să facă nicio ştire de corupţie şi atunci au încercat să facă nişte asocieri din astea în care să pună la îndoială activitatea. E ca şi cum au luat un sac de făină, l-au cernut şi ce a rămas în ciur, adică nişte pietricele, nişte boabe de neghină, alea le-au folosit, adică total neporfesionist. Au fost 15 proiecte din care 5 funcţionează, alte 4 sunt deschise şi disponibile alte trei nu au funcţionat atunci era o analiză jurnalistică”, a declarat preşedintele USR, conform adevarul.ro. Dan Barna a mai spus că nu a existat nicio fraudă în aceste proiecte și mereu s-au respectat şi legea şi procedurile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net