6 melodii românești în prima Carte de Cântece a UE

tudor-gheorghe.jpg

Maestrul Tudor Gheorghe are doua cantece dintre cele sase, in total, votate sa reprezinte Romania in prima Carte de Cantece a UE
Maestrul Tudor Gheorghe are două cântece dintre cele șase, în total, votate să reprezinte România în prima Carte de Cântece a UE
Foto: Click

Maestrul Tudor Gheorghe este singurul artist român care are două cântece incluse în prima Carte de Cântece ale Uniunii Europene. Realizat de organizația Union Songbook, proiectul adună voturile a 27 dintre cele 28 de țări membre UE, fiecare țară având dreptul la includerea a șase cântece, câte unul pentru fiecare dintre cele șase secțiuni desemnate de organizatori. România a fost cea de-a 27-a țară care a votat, votul desfășurându-se online în perioada 16 august – 16 septembrie pe site-ul www.eu-songbook.org.

Un proiect inedit, de realizare a primei Cărți de Cîntece a Uniunii Europene, este încă în plină derulare. Inițiat de organizația europeană Union Songbook, scopul primei ediții a Cărții de cântece a UE este să fie publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020 : 163 de cântece tipărite în limba originală și, alăturat, în traducere engleză, scrie radioromaniacultural.ro. În eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit că finanțare pentru o a doua versiune, în toate cele 24 de limbi europene, în așa fel încât cu toții, indiferent de cunoașterea limbii engleze, vor putea cânta și înțelege versurile.

Cei doi editori “Songbook a UE” din  România au fost dr. Grigore Culdalbu, Universitatea Națională de Muzică din București și asistent universitar doctorand Alexandra Belibou, Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, care au editat proiectul final de vot. De asemenea, au existat 54 de cântece nominalizate, pentru cele șase secțiuni ale proiectului, nominalizările fiind făcute de cântăreții de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România și studenții și profesorii de muzică de la trei conservatoire: Universitatea Națională de Muzică din Bucureșți, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov. În perioada 16 august  – 16 septembrie 2019. Românii au putut vota online pe site-ul organizației inițiatoare a proiectului. Fiecare țară membră UE a putut să aleagă la final doar șase cântece, câte unul pentru fiecare secțiune.

Tudor Gheorghe este artistul român cu două cântece votate pentru a fi incluse în această culegere europeană de melodii ale țărilor membre UE, alături de Nicu Alifantis și Mihai Constantinescu, fiecare cu câte una. În Marea Britanie, de exemplu, trei dintre cele șase melodii alese sunt compoziții ale membrilor celebrei trupe Beatles, dar în eventualitatea realizării Brexitului, în viitoarea Carte de Cântece va fi inclusă o singură melodie, din categoria „cântece populare”.

Cele șase cântece românești votate să reprezinte România

 1. Cântece de dragoste: „Ce bine că eşti” –  muzică: Nicu Alifantis / versuri: Nichita Stănescu)
 2. Natură și Anotimpuri: „Au înnebunit salcâmii” – muzică: Tudor Gheorghe / versuri: Arhip Cibotaru
 3. Libertate și Pace: „Acolo este țara mea” – muzică și text (adaptat după Ioan Nenițescu): Tudor Gheorghe
 4. Cântece Populare: „Ciuleandra” – (folclor)
 5. Cântece despre credință: „O, ce veste minunată” – muzică: Dumitru Georgescu Kiriac)
 6. Cântece pentru copii: „O lume minunată” – muzică și text: Mihai Constantinescu

Conform site-ului eu-songbook.org, până la ora actuală au fost contorizate pentru selecția finală, de pe tot teritoriul UE, 80.500 de voturi. Ultima țară ce mai trebuie să-și desemneze cele șase cântece este Italia, perioada ei de votare urmând a se închide în 27 octombrie.

 

Loading...
 
 

Citește și

 • Momente critice şi decisive pentru Mihai Constantinescu (73 de ani), după ce inima i s-a oprit de două ori şi a suferit şi o hemoragie cerebrală. Femeile care îl iubesc, l-au apreciat toată viaţa şi i-au fost mereu alături, sunt devastate. Simona Secrier, actuala soţie şi Mihaela Constantinescu, fosta nevastă, se roagă pentru o minune, deşi pronosticurile medicilor sunt cât se poate de rezervate.

 • Îndrăgitul solist, actor şi cantautor Tudor Gheorghe împlineşte astăzi 74 de ani de viaţă, dar şi 53 de ani de căsnicie cu actriţa şi poeta Georgeta Luchian Tudor. Cei doi soţi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, unindu-i pe viaţă pasiunea pentru muzică şi pentru teatru.

 • nicu alifantis zi nastere palarie

  Ce bine că e! Nicu Alifantis împlinește, în 31 mai, 64 de ani, iar, anul acesta, face 45 de ani de când, de pe scenă, ne încântă cu melodiile și versurile sale. Și nu-i nicio mirare că e tot în spatele chitării, ceea ce-i dorim pentru mulți ani de acum încolo. Iată ce mărturisiri a făcut artistul, într-un interviu pentru adevarul.ro, despre copilăria și tinerețea sa, despre cum a urcat pe scenă și cum s-a cerut să plece în armată ca să scape de Medicină.

 • Cu ocazia Zilei Europei, 21 de şefi de stat din Uniunea Europeană au semnat Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019

  Cu ocazia Zilei Europei, 21 de şefi de stat din Uniunea Europeană au semnat Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019. Ideea principală este că europenii ar trebui să iasă la vot pentru pace și libertate pe continentul nostru.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1