Combinarea vaccinurilor Covid cu vectori virali şi cele ARNm, recomandată de agențiile sanitare europene

Ultima actualizare:

    Vaccinul ARNm va putea fi combinat cu cel pe bază de vector viralFOTO: Pixabay.com
Vaccinul ARNm va putea fi combinat cu cel pe bază de vector viralFOTO: Pixabay.com

Agenţiile de reglementare din sectorul sănătăţii al Uniunii Europene recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19, atât în privinţa dozelor iniţiale cât şi al rapelurilor, în timp ce numărul infecţiilor este în creştere înainte de Crăciun.

Ce vaccinuri pot fi combinate

O astfel de abordare ”poate oferi flexibilitate în ceea ce priveşte opţiunile de vaccinare, în special pentru a reduce impactul asupra distribuirii vaccinurilor în cazul în care un vaccin nu este disponibil”, au spus EMA şi ECDC, îndemnând în acelaşi timp oamenii să se vaccineze complet, potrivit News.ro.

Declarația are la bază un studiu major, publicat luni, care a arătat că administrarea unei prime doze de vaccin al AstraZeneca sau al Pfizer-BioNTech, urmată de un vaccin Moderna nouă săptămâni mai târziu a indus un răspuns imun mai bun.

Cu toate acestea, EMA şi ECDC au spus că este nevoie de mai multe cercetări pentru a sprijini utilizarea amestecării vaccinurilor la persoanele cu sisteme imunitare slabe, cum ar fi persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni cronice precum cancerul, şi pentru schemele de vaccin cu ARNm în două doze.

Longevitatea protecţiei oferite de vaccinuri a fost analizată, iar lumea se străduieşte să urmărească varianta omicron, pe măsură ce guvernele impun noi restricţii şi accelerează lansarea vaccinurilor pentru copii şi a dozelor de rapel.

Analiza EMA şi ECDC nu a luat în considerare vaccinurile care nu sunt aprobate în Uniunea Europeană.

Aceste recomandări sunt menite să ajute statele membre ale UE cu propriile campanii de vaccinare înainte de orice aprobare oficială la nivelul UE, deoarece agenţiile de sănătate continuă să studieze datele privind amestecarea vaccinurilor.

Statele Unite au dat undă verde pentru combinarea vaccinurilor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează abordarea.

Ungaria a distrus 200.000 de doze de vaccin Sputnik V expirate

Ungaria a distrus 200.000 de doze expirate, 10% din numărul total de doze achiziţionate, din vaccinul rusesc anticoronavirus Sputnik V, tratament neautorizat nici de Uniunea Europeană (UE), nici de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform Hotnews.ro.

Tața a fost singura țară din UE care a folosit în masă acest vaccin, precum şi vaccinul chinezesc Sinopharm, în cadrul campaniei de vaccinare, plus cele patru vaccinuri aprobate până acum de UE: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Janssen.

Cele 1,8 milioane de doze de Sputnik V folosite în Ungaria reprezintă 14% din toate dozele inoculate, în timp ce vaccinul chinezesc a fost administrat unui număr de 2 milioane de persoane, adică o pondere de 15%.

Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu intenţionează să mai cumpere vaccinuri ruse sau chineze, potrivit EFE.

Ce părere are ONU despre vaccinarea obligatorie

În unele state se discută despre implementarea vaccinării obligatorii anti-COVID. Însă ONU avertizează că acest demers nu poate fi niciodată acceptabil.

"În niciun caz nu ar trebui ca oamenii să fie vaccinați cu forța, chiar dacă refuzul unei persoane de a se conforma obligației de vaccinare ar putea avea consecințe juridice, cum ar fi o amendă corespunzătoare", a declarat Michelle Bachelet într-un mesaj video.

"Obligația de vaccinare trebuie să fie supusă principiilor legalității, necesității, proporționalității și nediscriminării", a declarat Bachelet la un seminar privind drepturile omului și accesul la asistență medicală.

Confruntată cu cel de-al cincilea val de infecții cu Covid care afectează Europa, în special pentru că rata de vaccinare nu este suficient de ridicată, Austria, de exemplu, a decis să facă vaccinarea obligatorie pentru toți începând cu 1 februarie.

Și Germania intenționează să facă acest lucru iar primarul din New York a impus-o recent întregului sector privat.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a insistat că aceasta trebuie să fie "ultima soluție" din cauza implicațiilor etice și practice.

Săptămâna viitoare în Europa va avea loc lansarea oficială a vaccinurilor pentru copiii de 5-11 ani.

Citește și:25 de răspunsuri la frica ta de vaccinare

20 de lucruri despre vaccinul anti-COVID pe care este bine să le cunoști

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net