25 de răspunsuri la frica ta de vaccinare. Cine are contraindicații și ce efecte are serul anti-COVID

Ultima actualizare:

    Aproape 7 milioane de români sunt imunizați cu cel puțin o dozăFoto: Shutterstock
Aproape 7 milioane de români sunt imunizați cu cel puțin o dozăFoto: Shutterstock

Să mă vaccinez, sau nu, dacă am alergii, boli de inimă, tromboze, hepatite și alte probleme de sănătate? Care sunt indicațiile și contraindicațiile imunizării anti-COVID? Ce efecte adverse risc acum, sau peste ani? Acestea sunt doar câteva dintre cele mai controversate întrebări care circulă pe internet. Medicul Vasi Rădulescu a alcătuit o listă cu informații care să ne răspundă la toate nelămuririle și fricile.

1. Vaccinurile sunt indicate în sarcină. Pe orice perioadă a sarcinii. Asociațiile de ginecologie recomandă vaccinarea ferm, pentru că încă există multe cazuri severe de gravide nevaccinate și internate.2. Vaccinurile sunt indicate în alăptare. Anticorpii vor proteja și bebelușul.3. Faceți vaccinul chiar dacă ați avut Covid! Nu aveți de așteptat 1-2-4-6 luni, ci imediat de la terminarea izolării puteți face vaccinul, indiferent că vorbim de doza 1, rapel, booster.4. Singurele contraindicații la vaccinare sunt reacțiile alergice la prima doză sau trombocitopenia imună indusă de prima doză, caz în care nu se face a doua doză. Așadar nu există alte contraindicații, dar, după cum vei vedea mai jos, sunt situații în care ar fi bine să discuți și cu medicul curant, pentru o siguranță deplină.5. Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicație la vaccinare. Dimpotrivă, au mare nevoie de vaccin.6. Nici cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicație la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discută și cu medicul hematolog, iar dacă există un tratament curent, medicul va explica dacă acel tratament se va opri sau nu.7. Cei sever imunocompromiși au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu 3 doze din prima, după un plan special, pentru a atinge o imunitate cât mai bună.8. Cei cu cancere active care iau tratamente grele (chimioterapie, radioterapie) vor discuta cu medicul curant și vor stabili oportunitatea vaccinării. În principiu, vaccinul se poate face după finalizarea tratamentului.9. Bolile autoimune NU sunt contraindicații la vaccinare. Dacă aveți tiroidite, lupus, poliartrită reumatoidă sau oricare altă afecțiune autoimună, puteți face orice vaccin aprobat.10. Nici bolile inflamatorii intestinale, ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică, nu sunt contraindicații la vaccinare.11. NU sunt contraindicații nici în varice.12. Vaccinarea se poate face în HIV. Fără probleme. E chiar indicată.13. Se pot vaccina și cei cu epilepsie, sau cu miastenia gravis.14. Avem mare nevoie de vaccin și în hepatitele B sau C.15. Dar în alergii? Ei bine, cei care au istoric de șoc anafilaxic vor face NEAPĂRAT vaccinul într-un spital, cu medicii aproape. Cei cu teren plurialergic ar trebui să discute cu medicul alergolog. Cei cu alergii comune, ușoare, nu au contraindicații la vaccinare.16. Pacienții care sunt anticoagulați cu sintrom, trombostop, warfarină (să aibă un INR stabil, ideal mai aproape de 2) se pot vaccina fără probleme. Anunță la centru, se folosește un ac fin, totul în regulă. Pacienții cu anticoagulante de generație nouă (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) pot face vaccinul fără probleme. Cum ei oricum nu monitorizează INR, anunță la centru pentru a folosi un ac fin.17. Vaccinul se poate face și în endometrioză.18. Vaccin în mastocitoză? DA! Musai în spital, cu medicii aproape.

Efectele adverse ale vaccinului

19. Febră, durere de cap, oboseală, dureri musculare, ganglioni umflați după vaccin? Da, pot apărea, ele făcând parte din răspunsul imun. Trec în câteva zile, nu e nimic de speriat. Luați paracetamol sau ibuprofen la nevoie.20. Vaccinurile NU afectează fertilitatea. Nu există nicio dovadă care să ne indice asta. Așadar vaccinul poate fi făcut oricând înainte de intenția de a procrea.21. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani, nu dau cancer și nici nu ne omoară după 50 de ani. Vaccinurile cu ARNm nu au cum să interfereze cu ADN-ul.22. E trist că nu se știe nici acum ce înseamnă ARNm! Este o componentă ce conține informațiile pe baza cărora corpul face proteina S și declanșează imunitatea împotriva acesteia. Proteina S (spike, adică „țep”) o are și virusul, iar când acesta intră în corp e recunoscut imediat și se începe lupta cu el. Vaccinuri cu ARNm sunt Pfizer și Moderna.23. Nu, dozele cu termen depășit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial. Inițial s-a crezut că ARNm nu va rezista mult timp, dar realitatea ne-a arătat altceva. NU există nicio problemă aici.24. NU e nevoie să luați anticoagulant sau aspenter înainte sau după vaccin!25. Orice vaccin e bun și protejează excelent pe formele severe. Cea mai mare protecție o dă Moderna, apoi Pfizer, apoi JJ.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
principalii candidati la primaria capitalei jpg
tiff cluj gala deschidere
astrazeneca jpeg
bookkeeping 615384 1280 jpg
hol spital jpeg
eurovision jpg
Dealul Sanpetru din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (57) jpg
Heatwave (1) 1712718758115 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net