20 de lucruri despre vaccinul anti-COVID pe care este bine să le cunoști. Medicul Vasi Rădulescu: ”Vaccinurile NU dau leucemie”

Ultima actualizare:

    Vaccinul anti-COVID salvează viețiFOTO: Unsplash.com
Vaccinul anti-COVID salvează viețiFOTO: Unsplash.com

Sunt mai bine de 10 luni de când a început, în România, vaccinarea împotriva COVID-19. Iar în acest timp au tot apărut informații pro și contra imunizării chiar și multe fake news-uri. Medicul Vasi Rădulescu încearcă, în fiecare zi, să le explice oamenilor care sunt beneficiile dar și efectele adverse ale serurilor anti-coronavirus.

Pe pagina sa de Facebook, dr. Vasi Rădulescu răspunde întrebărilor urmăritorilor săi. Astfel, înlătură o mulțime de nelămuriri și frici ale pacienților.

Lucuri importante despre vaccin care îți vor spulbera temerile

Medicul a sintetizat răspunsurile a sute de întrebări de la pacienți și le-a postat pe contul său de socializare.

Iacă câteva dintre cele mai importante:

1. Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicație la vaccinare. Din contră, au mare nevoie de vaccin.

2. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicație la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discută și cu medicul hematolog, iar dacă există un tratament curent, medicul va explica dacă acel tratament se va opri sau nu.

3. Cei sever imunocompromiși au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu 3 doze din prima, după un plan special, pentru a atinge o imunitate cât mai bună.

4. Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie sau au radioterapie vor discuta cu medicul curant și vor stabili oportunitatea vaccinării. În principiu vaccinul se poate face după finalizarea chimio sau radioterapiei.

5. Bolile autoimune NU sunt contraindicații la vaccinare. Dacă aveți tiroidite, lupus, poliartrită reumatoidă sau oricare altă afecțiune autoimună, nu aveți contraindicație. Puteți face orice vaccin aprobat.

6. Nici bolile inflamatorii intestinale ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică nu sunt contraindicații la vaccinare.

7. Nu, dozele cu termen depășit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial. Inițial s-a crezut că ARNm nu va rezista mult timp, dar realitatea ne-a arătat altceva. NU există nicio problemă aici.

8. Varicele NU sunt contraindicații, că am primit foarte multe mesaje despre asta.

Copiii nu nu vor face leucemie dacă sunt vaccinați

Medicul a mai spulberat și mituri conform cărora unul dintre efectele adverse al vaccinului în cazul copiilor ar fi leucemia dar și că serul ar putea interfera cu ADN-ul uman.

9. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu dau niciodată, nu avem nicio atenționare despre asta. Nu dau cancer și nici nu ne omoară după 50 de ani.

10. Vaccinurile cu ARNm nu au cum să interfereze cu ADN-ul.

11. Vaccinarea se poate face în HIV. Fără probleme. E chiar indicată.

Și alergicii se pot vaccina

12. Dar cu alergiile? Sunt atât de mulți oameni cu alergii! Ei bine, cei care au istoric de șoc anafilaxic vor face NEAPĂRAT vaccinul într-un spital, cu medicii aproape. Cei cu teren plurialergic ar trebui să discute cu medicul alergolog. Cei cu alergii comune, ușoare, nu au contraindicații la vaccinare.

13. Pacienții care sunt anticoagulați cu sintrom, trombostop, warfarină - să aibă un INR stabil, ideal mai aproape de 2. Se pot vaccina fără probleme. Anunță la centru, se folosește un ac fin, totul în regulă.

14. Pacienții cu anticoagulante de generație nouă (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) pot face vaccinul fără probleme. Cum ei oricum nu monitorizează INR, anunță la centru pentru a folosi un ac fin.

Ce se întâmplă dacă se umflă ganglionii după vaccin

15. Ganglioni umflați după vaccin? Da! Pot apărea. NU e nimic de speriat, vor da înapoi.

16. Febră, durere de cap, oboseală, dureri musculare după vaccin? Da! Pot apărea, ele făcând parte din răspunsul imun. Trec în câteva zile, nu e nimic de speriat. Luați paracetamol sau ibuprofen la nevoie.

Moderna oferă cea mai mare protecție?

17. Orice vaccin e bun. Cea mai mare protecție o dă Moderna, apoi Pfizer, apoi JJ. Dar orice vaccin protejează excelent pe formele severe.

18. NU riscați să obțineți certificatul verde fără să vă vaccinați. Este caz penal și, dacă veți vrea să faceți vaccinul, nu veți mai putea.

19. De ce ai vrea să faci imunitate naturală când ai la dispoziție un produs sigur, testat, ieftin (chiar gratis pentru tine, că-l plătește statul) care îți asigură el o apărare foarte bună? Știu o mulțime de oameni care au trecut prin boală și încă nu și-au revenit, la luni distanță. De ce ai vrea să-ți bați joc de corpul tău cu o boală care-ți face praf plămânii, vasele de sânge, inima, creierul? De ce ai alege asta și nu vaccinul?

20. Se poate dona sânge după ce a fost făcut vaccinul? DA! Poți dona oricând sânge, chiar și după booster!

Rata de vaccinare în România este în scădere, după un succes înregistrat în maratonul vaccinării din lun aoctombrie, atunci când se deszbătea și proiectul legislativ conform căruia toți angajații vor fi obligați să aibă certificat verde. Legea nu a fost votată.

Citește și:5 mituri despre vaccin, demontate de medicul Vasi Radulescu

10 lucruri pe care să le faci când ai simptome de COVID-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net