Au rămas doar blănurile din Ceauşeşti!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cimitirul Civil Ghencea a fost ieri, preţ de patru ore, o carte de istorie deschisă. La propriu! Cadavrele soţilor Ceauşescu au fost dezgropate, la cererea familiei, iar legiştii au prelevat probe din care vor extrage ADN-ul. În acest fel, fiul dictatorilor, Valentin Ceauşescu, şi cumnatul său, Mircea Oprean, vor afla răspunsul la o întrebare care îi macină de mai bine de 20 de ani: cele două cadavre îngropate în decembrie 1989 sunt într-adevăr ale Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu?

La prima vedere s-ar părea că da! Imediat după ce groparii au săpat în pământul arid şi au dat la o parte cele două dale masive de beton de deasupra sicrielor, consternarea celor câteva persoane din preajmă a fost evidentă.

Legiştii au avut în faţa ochilor imaginea celor trupuri răpuse de glonţele pistoalelor-mitralieră în ziua de Crăciun a anului 1989, într-o unitate militară din Târgovişte.

Cele două sicrie, păstrate destul de bine după atât timp, au lăsat să se întrevadă în interior celebra căciulă brumărie de astrahan a lui Nicolae Ceauşescu şi haina de blană a soţiei dictatorului cu care fusese îmbrăcată în zilele revoluţiei.

Ca mostră a unei epoci de mult apuse, haina "celei mai iubite mame şi tovarăşe", primită în dar de la prima doamnă a Rusiei de la acea vreme, Raisa Gorbaciova, nu lăsa să se vadă trecerea timpului. Cele două decenii scurse de la sângeroasele zile ale revoluţiei afectaseră în schimb costumul scump al dictatorului.

Rămăşiţele scămoşate păstrau încă găurile făcute de proiectilele de calibrul 7,62 mm fiind vizibile atât la nivelul paltonului, cât şi la cel al pantalonilor. După o scurtă analiză vizuală a celor două cadavre, legiştii s-au apucat de treabă, prelevând, cu multă băgare de seamă, bucăţi de oase, păr şi ţesuturi.

Singurul din familie prezent ieri la Cimitirul Ghencea, Mircea Oprean, ne-a declarat că "înclină să creadă că sunt ei".

"Înclin să cred că sunt ei, dar nu sunt convins sută la sută. Nu s-a lămurit nici un mister. Dar, până nu se fac probe ADN, nu sunt convins sută la sută''. Mircea Oprea a ţinut să completeze "lista de criminali'' vinovaţi de modul în care au fost înhumaţi soţii Ceauşescu, amintind, pe lângă Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu şi Petre Roman, pe Virgil Măgureanu şi Victor Stănculescu.

În ce constă testul ADN?

Analiza mitocondrială a mostrelor de ADN recoltate din ţesuturile cadavrelor confirmă dacă amprenta genetică este asemănătoare cu cea a urmaşilor.

Şeful INML, profesorul Dan Dermengiu: spune însă că rezultatele se vor lăsa aşteptate: "Procedura în acest caz poate să dureze luni de zile, din cauza materialului osos foarte vechi. Am avut un caz la care procedura a durat chiar şi 12 luni. Calitatea ADN-ului depinde şi de solul în care a stat corpul. În general, se iau probe din extremităţile oaselor lungi, pentru că acolo, în timpul vieţii, există măduvă şi prin urmare sunt cele mai mari şanse să se găsească ADN", a spus Dermengiu.

El a adăugat că experţii vor face comparaţia cu ADN-ul rudelor aflate în viaţă, respectiv cu cel al fiului, Valentin, şi fratele dictatorului, Ioan Ceauşescu. Totodată, Dermengiu a spus că expertiza în cazul soţilor Ceuşescu va costa aproximativ 4.000-5.000 de lei, bani pe care îi plăteşte solicitantul, adică Valentin Ceuşescu.

Citeşte şi:

Soţii Ceauşescu au fost dezgropaţi în Cimitirul Ghencea - VIDEO

Nepotul lui Ceauşescu: „Ar trebui lăsaţi să se odihnească în pace. Sunt îngropaţi acolo”

Valentin Ceauşescu nu avea dreptul să interzică accesul în cimitir FOTO

Gelu Voican Voiculescu: "În mod sigur soţii Ceauşescu sunt îngropaţi în Ghencea"

Analiza ADN-ului Ceauşeştilor poate dura câteva luni. Află cât va costa!

Zoe a vrut înmormântare creştinească

Deshumarea de ieri este rezultatul unei cereri formulată în anul 2005 de Zoe Ceauşescu, fiica dictatorilor. Înainte să moară, Zoe a dorit să ştie cu certitudine dacă părinţii ei se odihnesc sub acea lespede betonată din Ghencea.

simeon stalpnicul png

Nu a apucat să-şi vadă împlinită dorinţa. Soţul ei, Mircea Oprean, a continuat însă lupta cu birocraţia. În 2009, Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au reuşit să devină proprietarii mormintelor, având dreptul să ceară deshumarea, după trecerea celor şapte ani.

«E ilogică deshumarea»

Gelu Voican Voiculescu: „Soţii Ceauşescu sigur vor fi găsiţi la cimitirul Ghencea Civil. Acest act de deshumare este, în sfârşit, un act de normalitate, ca să se poată vedea unde se află. Azi s-a confirmat că au fost găsite cele două sicrie cu corpurile soţilor Ceauşescu. Testele ADN ne vor confirma acest lucru" .

Victor Athanasie Stănculescu: " Vom afla ce trebuie prin testarea ADN. Este exact ce trebuia să se găsească acolo şi ce s-a spus că se va găsi".

Sergiu Nicolaescu: "Este ilogică deshumarea. Părerea mea este că au fost nişte oameni care s-au chinuit o viaţă şi care au sfârşit-o aşa cum au trăit-o, adică au sfârşit-o într-o judecată stupidă şi ridicolă şi la zid. Îmi este clar că ei au fost înmormântaţi acolo. Deci, ce i-a trebuit familiei să facă aşa ceva?"

Adrian Păunescu: „ Întreaga poveste este o problemă complicată. Nu vreau să mă bag. La întrebarea dacă e normal demersul deshumării vă întreb cine mai poate invoca legile normalităţii într-o casă de nebuni?!".

Corneliu Vadim Tudor: „ Încă din ianuarie ‘ 90 eu am ştiut că Ceauşescu e îngropat acolo. Oamenii simpli nu mint, mi-au spus groparii. E dreptul familiei, e dreptul românilor să afle adevărul".

Răzvan Thedorescu: „N-am avut niciodată dubii că cei doi n-ar fi îngropaţi acolo. Numai că România e ţara tuturor legendelor şi mulţi au fabulat pe tema asta. E normal demersul familiei. Mă mir doar că s-a decis deshumarea abia acum şi nu la şapte ani după deces."

Filmul morţii dictatorilor

25. 12. 1989 Târgovişte, UM 01417

Ora 13:30 Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt judecaţi de un tribunal militar pentru genocid

simeon stalpnicul png

Ora 15:00 Cuplul dictatorial este împuşcat de un pluton de execuţie

simeon stalpnicul png

Ora 16:00 Cei doi sunt puşi în sicrie şi transportaţi cu TAB-ul la Cimitirul Ghencea

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
On Cloudboom Strike jpg
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net