Nae Caranfil, mesaj acid pe scena TIFF. «Mă simt mizerabil! Sunt un regizor de nota 5.86. Un mediocru!»

nae-caranfil.jpg

nae caranfil la tiff
Nae Caranfil, dezamăgit că proiectul său nu a primit finanțare de la CNC

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Nae Caranfil, regizorul și scenaristul celebrelor filme “Filantropica”, “Restul e tăcere” sau “Closer to the moon”, a primit, sâmbătă 31 iulie, Premiul de Excelență, în cadrul Galei de decernare a Premiilor TIFF. Premiul a venit însă la doar câteva zile după ce Centrul Național al Cinematografiei a afișat rezultatele concursului de proiecte cinematografice. Spre indignarea regizorului, juriul CNC a respins cu o notă foarte mică, 5.86 din 20, cererea de finanțare pentru ultimul său proiect de film.

Nae Caranfil a ținut un discurs acid la primirea premiului de Excelență pe scena TIFF. “Dar am să vă dau o veste tristă. Chiar și cu acest premiu în brațe, eu nu sunt un regizor de nota 10. Sunt un regizor de nota 5,86. Da, 5,86 – aceasta este punctajul care mi s-a acordat conform unui algoritm savant, construit de către juriul concursului de proiecte cinematografice derulat de Centrul Național al Cinematografiei din România.

5,86 este punctajul meu actual, ca regizor, și nu dintr-un maxim de 10, ci dintr-un maxim de 20. În urma acestui punctaj rușinos, finanțarea proiectului meu a fost respinsă.

Aceasta veste tragică mi-a parvenit acum 3 zile, când îmi călcam cămașa cu care trebuia să urc pe scenă în această seară”, a precizat marele regizor.

Nae Caranfil: “Festivalurile mari de film, cluburi de noapte”

Regizorul a criticat la sânge și marile festivaluri de film, pe care le-a comparat cu niște “cluburi de noapte”.

“Cărămizile acestor punctaje de regizor sunt reprezentate în principal de festivaluri internaționale – participări și premii.

Este un sport la care nu sunt atât de bun ca alții. Multe dintre festivalurile mari de film sunt ca acele cluburi de noapte, care își selectează clientela pe baza unor dressing coduri, pe care trebuie să le aplici. Eu n-am dorit să-mi rup blugii fix acolo unde vrea bodyguardul care face trierea la intrare, drept care viața mea de noapte a devenit mai puțin spectaculoasă.

Dar am fost și eu odată la Cannes, cu filmul meu de debut, acum aproape 30 de ani. Pe vremea aceea, la debutul meu la Cannes, mă simțeam ca un milion de franci. Acum mă simt sensibil sub această sumă. Cu toate acestea, mă simt excelent primind Premiul de Excelență. Mă simt mizerabil primind punctajul 5,86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru”, și-a încheiat regizorul discursul de premiant pe scena TIFF, de la Cluj.

Anul acesta, CNC a acordat cea mai mare finanțare, respectiv 3 milioane de lei, către „RMN“, filmul lui Cristian Mungiu. Sprijin financiar au mai primit, între alții, Radu Jude, Ivana Mladenovic, Cristi Puiu și Adina Pintilie. În afara listei de finanțare au rămas 22 de proiecte, între care „În gazdă”, scris de Nae Caranfil şi Alexandru Spătaru, şi „Moromeţii 3”, de Stere Gulea.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul