5 lucruri pe care nu le știai despre regizorul Cristian Mungiu

Ultima actualizare:
Regizorul Cristian Mungiu, alături de actrița Jane Fonda, în 2007
Regizorul Cristian Mungiu, alături de actrița Jane Fonda, în 2007

Veștile bune de la Cannes au înseninat o seară care părea confiscată de știrile despre moartea controversată a omului de afaceri al momentului în România, acuzat în cel mai răsunător scandal de corupție din domeniul sănătății. Cristian Mungiu a primit duminică, 22 mai, premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula ”Bacalaureat”.

În mod ironic, filmul lui Mungiu (48 de ani) spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi, dominată de corupție.”Ce îi transmiţi copilului tău, asta e chestiunea de bază. Ce îl înveţi: cum să se descurce în lumea noastră obişnuită cu scurtături pentru oricare situaţie sau cum să respecte nişte principii, cu speranţa că doar aşa se va îndrepta ceva vreodată într-o societate în care predomină individualismul în detrimentul unei educaţii pentru binele comun”, declara Cristian Mungiu despre filmul ”Bacalaureat”, cu puțin timp înainte de premiul de la Cannes.

Iată câteva dintre lucrurile mai ăuțin știute despre cel mai de succes regizor român.

Este căsătorit de 25 de ani și are doi copii

Izabela Coman, consultant de imagine, i-a furat inima lui Cristian Mungiu pe vremea când amândoi lucrau la ”Opinia Studențească” din Iași, scriau amândoi articole despre modă și le semnau Mark. Izabela Coman și Cristian Mungiu au devenit soț și soție în 1991 și au împreună doi băieți.

Izabela este, așa cum a mărturisit mama regizorului, într-un interviu mai vechi pentru Ziarul de Iași, ”motivul” pentru care Mungiu a picat în primul an la Regie. "Visa să devină regizor încă dinainte de '89, dar în perioada aia nu se putea face regie decât dacă aveai pile mari. După ce a terminat Literele, s-a înscris, în sfârșit, la facultatea dorită. Însă, după prima probă, cei din comisie i-au spus că îl vor chema la cea de-a doua probă. Însă el, pentru că nu mai putea de dor pentru gagicuța lui, s-a întors la Iași. A doua zi ar fi trebuit să fie prezent și... a căzut în primul an, din dragoste", a declarat Maria Mungiu pentru sursa citată.

Este ”răsfățatul” festivalului de film de la Cannes

Cristian Mungiu a fost vedeta Festivalului de Film de la Cannes în 2007, la cea de-a 60-a ediție a prestigiosului eveniment, când a câștigat trofeul Palme d’Or pentru filmul ”4 Luni, 3 Săptămâni și 2 Zile”. Regizorul a primit atunci trofeul din mâinile lui Jane Fonda. Imaginea cu superba actriță ștergâng urmele de ruj de pe obrazul regizorului copleșit de emoții a făcut, la vremea respectivă, înconjurul lumii.

Cristian Mungiu, alături de actrițele Cristina Flutur (stânga) și Cosmina Stratan (dreapta), după succesul cu filmul ”După Dealuri” (2012)
Cristian Mungiu, alături de actrițele Cristina Flutur (stânga) și Cosmina Stratan (dreapta), după succesul cu filmul ”După Dealuri” (2012)

A fost începutul unei serii consistente de succese, Mungiu revenind la Cannes nu doar în calitate de regizor, cu producțiile ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009), ”După Dealuri” (2012) și ”Bacalaureat” (2016), ci și în postura de membru al juriului, în 2013, an în care juriul a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

Premiul pentru regie primit duminică, 22 mai, pentru pelicula ”Bacalaureat” este al patrulea obținut la Cannes, după trofeul Palme d’Or (2007) și premiile pentru scenariu și interpretare feminină pentru lungmetrajul ”După Dealuri” (2012).


    Cristian Mungiu, alături de actrițele Cristina Flutur (stânga) și Cosmina Stratan (dreapta), după succesul cu filmul ”După Dealuri” (2012)foto: AP
Cristian Mungiu, alături de actrițele Cristina Flutur (stânga) și Cosmina Stratan (dreapta), după succesul cu filmul ”După Dealuri” (2012)foto: AP

A crescut un câine pe blocul în care locuia

Scenariul pentru „Occident“, filmul de debut al celui mai de succes regizor român, a luat naştere în fosta garsonieră a lui Cristian Mungiu de pe strada Şipotul Fântânilor, cu vedere la Cişmigiu. A locuit în garsonieră vreme de 12 ani, la etajul zece, cu două pisici şi un câine, pe care l-a crescut pe bloc. „La un moment dat, am luat un câine amărât de pe stradă şi n-am avut unde să-l cresc. Era vai de capul lui, păduchios. L-am crescut pe bloc, pentru că nu mai aveam loc în garsonieră, până când vecinii n-au mai fost de acord să-l cresc acolo, nu pentru că îi încurca. Strângeam după el. Ci pentru că era caraghios pentru ei să creşti un câine pe bloc”, și-a amintit Mungiu într-un interviu pentru Adevărul.

A vrut să se facă medic, dar a picat examenul la Facultatea de Medicină

Regia de film nu a fost prima opțiune profesională pentru adolescentul Cristian Mungiu, care și-a dorit foarte mult să îmbrățișeze o carieră de medic. Din păcate, în 1986, Mungiu a picat examenul de admitere la Facultatea de Medicină și s-a reorientat spre Facultatea de Litere. A fost chiar profesor timp de un an, la Liceul Sanitar din Iași.

"A fost cel mai iubit profesor. Are o răbdare extraordinară. Știu că în perioada respectivă, între 1993-1994, cât a fost cadru didactic la Liceul Sanitar, a avut chiar două tinere pe care le-a pregătit la engleză și care au și luat la facultate", a declarat mama lui Cristian Mungiu pentru Ziarul de Iași.

A refuzat să plece din țară

Ofertele nu au lipsit niciodată pentru Cristian Mungiu, mai ales după recunoașterea internațională de la Cannes, din 2007. Regizorul a fost însă dintotdeauna un promotor al ideii de rămânere în țară, de luptă pentru schimbare.

„Trebuie să rămân în România, pentru că mă exprim în limba asta. Am nişte răspunderi pe care mi le-am asumat şi am un fel de rădăcini pe care nu vreau să le disloc. Ar fi foarte complicat din punct de vedere emoţional pentru copilul meu şi pentru părinţii mei. Asta nu înseamnă că îmi face plăcere să văd cât de haotică e viaţa în locul acesta. O fi un secol agitat, dar nu se compară. Viaţa noastră e cu mult mai complicată din cauza felului în care ne organizăm şi suntem noi ca popor“, declara Mungiu la doi ani după ce a câștigat trofeul Palme d’Or.

Lucrurile s-au mai schimbat între timp, iar regizorul și-a mai nuanțat discursul. ”Dacă acum 15 ani, cînd realizam «Occident», eram un promotor al ideii de rămânere, de luptă pentru schimbare, azi cu greu aş mai putea să mă uit în ochii unui copil de 18 ani şi să-i spun: rămâi cu orice preţ. În ciuda multor lucruri care s-au schimbat, există un „ceva” foarte profund, care pare să nu se fi schimbat deloc”, a declarat recent Mungiu, într-un interviu pentru Scena9.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
1 liviu varciu si carmina 5 jpg jpeg
toma caragiu jpg
tamara buciuceanu jpg
elena carstea jpeg
salma hayek rochie albastra profimedia jpg
seraphina rose ben affleck fin profimedia colaj png
Pentru cei care nu își mai amintesc, trupa Holograf a fost înființată în anul 1977 de către Mihai Pocorschi
banner julia jianu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net