Eurovisionul a reușit imposibilul: i-a enervat în același timp și pe musulmani, și pe evrei!

eurovision_prezentatori.jpg

prezentatorii eurovision 2019 Lucy Ayoub, Erez Tal și Bar Refaeli
Lucy Ayoub, Erez Tal și Bar Refaeli sunt gazdele ediției Eurovision din acest an
foto: Guliver/Gettyimages
Citeste tot despre: 

Concursul Muzical Eurovision din 2019 a reușit imposibilul: i-a scos din sărite atât pe rabinii din Tel Aviv, cât și pe imamii care sunt deranjați de zgomotul făcut de turiști în apropierea moscheilor. În această seară, pe scena prestigiosului concurs de muzică va urca și românca noastră Ester Peony, în vârstă de 25 de ani, și va cânta piesa ”On a Sunday” (”Într-o duminică”). Din cauza agitației din Tel Aviv care va ține până sâmbătă, 18 mai, rabinii susțin că ”Eurovisionul pângărește Sabatul, care este zi de odihnă”.

Eurovisionul a reușit să îi înfurie pe liderii religioși israelieni și musulmani, din orașul cosmopolit Tel Aviv. Concursul de muzică a început marți, 14 mai, și a reușit să îi scoată din răsite pe localnici. Și asta din cauza petrecăreților care consumă alcool până la ore târzii din noapte și fac gălăgie pe străzi, chiar în apropierea sinagogilor și moscheilor. În această perioadă, musulmanii sărbătoresc Ramadanul și nu lipsesc în nici o zi de la rugăciune. Din cauza zgomotului, imamii susțin că nu îi mai pot chema la rugăciune pe credincioși, pentru că zgomotul făcut de turiști acoperă până și vocea din minaret. De partea cealaltă, rabinii sunt îngrijorați că Eurovisionul va compromite Sabatul, cea de a șaptea zi din săptămână, dedicată exclusiv odihnei. Organizatorii au declarat că spectacolul va începe abia după asfințitul soarelui când, oficial Sabatul s-a încheiat, însă liderii religioși spun că repetițiile pentru gala din ultima zi a concursului sunt la fel de sfidătoare la adresa sărbătorii.

Citește și:

Eurovision 2019. Ce țări cântă în a doua semifinală

Câți bani a primit Madonna pentru a cânta la Eurovision 2019

Rabinii spun că Eurovisionul pângărește Sabatul. Imamii, îngrijorați de Ramadan

Rabinii ultra-ortodocși au reacționat vehement când au auzit că Eurovisionul se încheie într-o zi de sâmbătă, spunând că în felul acesta este sfidată sărbătoarea religioasă a Sabatului, zi dedicată exclusiv odihnei. Imamul de la moscheea Hassan Bek este disperat pe de altă parte de zgomotul făcut de petrecăreți, pentru că lăcașul de cult de află lângă Satul Eurovision, unde sunt cazați concurenții și echipele lor tehnice. ”Pavilionul este instalat greșit pentru că e prea aproape de moschee. Nu mai auzit rugăciunea și pentru noi este foarte importantă pentru că ne aflăm în Ramadan”, a declarat pentru Daily Mail unul dintre enoriași, Saad Abu Zakariya. Părerea lui este susținută și de Mohammad al-Akra, un palestinian din West Bank obligată să se mute în Tel Aviv din cauza luptelor date în apropierea casei lui. În plus, musulmanii sunt deranjați că ”toatp lumea de la Eurovision consumă alcool, lucru interzis cu vehemență de religia islamică”.

În seara aceasta cântă românca Ester Peony

România este reprezentată la Eurovisionul din acest an de cântăreața de 25 de ani Ester Peony. Piesa cântată de aceasta este ”On a Sunday”. Numele real al cântăreței este Ester Alexandra Crețu, s-a născut în Câmpulung, dar trăiește în Canada. Din luna martie 2019, cântăreața și compozitoarea româno-canadiană a semnat cu casa de discuri Cat Music.

Loading...

Citește și