Uite ce te ajută să previi accidentul vascular cerebral și infarctul

Accidentul vascular cerebral (AVC) şi infarctul miocardic pot fi prevenite dacă adoptaţi un stil de viaţă cât mai aproape de normal. Renunţarea la fumat, mişcare fizică în fiecare zi, greutatea corporală ţinută sub control sunt câteva dintre măsurile pe care trebuie să le iei pentru a reduce riscurile apariţiei acestor evenimente cardiovasculare grave.

Exerciţii fizice în fiecare zi

Activitatea fizică moderată scade semnificativ riscul de infarct miocardic. Asiguraţi-vă că faceţi mişcare cel puţin 30 de minute pe zi, de minim cinci ori pe săptămână, pentru a menţine funcţia de pompă a inimii. Nu este necesar să adoptaţi exerciţii fizice intense pentru rezultate bune. Chiar şi înotul sau plimbările (de preferat după ce mâncaţi) pot fi opţiuni benefice. 

Adoptaţi o dietă echilibrată 

Dacă mâncaţi sănătos şi echilibrat, puteţi scădea semnificativ şansele de dezvoltare a bolilor cardiovasculare sau a complicaţiilor acestora. Includeţi în meniul zilnic multe fructe, legume, cereale integrale, peşte şi carne slabă. Evitaţi pe cât posibil alimentele procesate sau ambalate, care sunt bogate în sare, zahăr, grăsimi, conservanţi şi coloranţi. În plus, evitaţi consumul de băuturi carbogazoase şi pe cele bogate în cofeină. 
Renunţaţi la fumat 
Fumatul creşte semnificativ riscul de accident vascular cerebral şi infarct miocardic. Cereţi sprijinul familiei şi pe al medicului pentru a renunţa la acest obicei. Mai mult, evitaţi fumatul pasiv, şi acesta este la fel de nociv, scrie farmaciata.ro. 

Mâncaţi puţină ciocolată 

Ciocolata poate fi bună pentru inimă, însă cea neagră, cu cel puţin 75% cacao. Aceasta este bogată în nutrienţi şi antioxidanţi ce menţin sănătatea inimii. Consumaţi ciocolată în cantitate mică, pentru a evita surplusul de kilograme, obezitatea şi, în consecinţă, bolile cardiovasculare.

Ajungeţi la o greutate normală 

Dacă sunteţi supraponderal sau obez, este foarte important să slăbiţi, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral şi infarct miocardic. Chiar dacă slăbiţi doar câteva kilograme, este de ajuns pentru a scădea nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale şi al zahărului din sânge. 

Alcool cu moderaţie 

Alcoolul, în special vinul roşu, este bun pentru sănătate. Însă, consumat cu moderaţie, adică un pahar pe zi în cazul femeilor şi două în cazul bărbaţilor. O cantitate prea mare de alcool creşte riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic şi accident vascular cerebral. 

Nu ignoraţi simptomele! 

Dacă aveţi unele simptome, cum ar fi senzaţia de „lipsa de aer”, durere în piept, oboseală marcată, ce pot indica o boală de inimă, nu amânaţi vizita medicală, mai ales dacă se intensifică sau apar frecvent.  

Loading...