Tot ce trebuie să știi despre coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează

coronavirus-la-microscop.jpg

coronavirus la microscop
Virusul ucigaș din China se poate răspândi rapid în întreaga lume

Virusul ucigaș depistat la sfârșitul anului trecut în China face noi victime, numărul deceselor ajungând la 25. Mai mult, pentru a evita răspândirea sa, autoritățile locale au închis, după localitatea Wuhan, încă două orașe: Huanggang și Ezhou. Iată tot ce trebuie să știi despre coronavirus: cauze, simptome și cum se tratează!

Ce este coronavirusul

Coronavirusul este un virus care se răspândește pe cale orală la fel ca și virusul gripal comun.  Se numește așa deoarece, observat la microscop, el arată precum corola soarelui sau o coroană regală. Potrivit wikipedia, coronavirusurile sunt specii de virus aparținând subfamiliei Coronavirinae, din familia Coronaviridae, din ordinul Nidovirale. Coronavirusurile fac parte dintr-o familie largă de patogeni, iar majoritatea declanșează infecții respiratorii ușoare – precum banala răceală – și nu sunt foarte periculoși. Există însă și coronavirusuri mortale precum  SARS, cunoscut sub denumirea de sindrom acut respirator sever, care a ucis  sute de oameni în China și Hong Kong în anii 2000.

Poate ucide? Da! Uite cum!

Coronavirusul din China a ucis, până în prezent, 25 oameni, iar cazurile de îmbolnăviri au ajuns la peste 500 pe tot globul. Cei mai mulți dintre pacienți au murit din cauza unor complicații precum pneumonia. Pneumonia, în formele sale cele mai grave, poate duce la deces. Practic, pacientul se îneacă, la propriu, cu fluidele acumulate în plămâni. Virusul poate cauza și inflamația sistemului respirator. Acest  lucru îngreunează trecerea oxigenului de la plămâni în fluxul sanguin, ceea ce duce, mai departe, la insuficiența organelor și la deces. 

Cum se răspândește coronavirusul

Coronavirusul este foarte contagios și are o mare viteză de răspândire. De exemplu, este suficient să intri în contact cu un obiect sau cu o suprafață infestată, pentru a te îmbolnăvi. Nu mai vorbim despre transmiterea de la om la om, care se face instantaneu, prin tuse, strănut și chiar respirație. Dacă infecția produsă de coronavirus afectează tractul respirator inferior, atunci poate apărea pneumonia, iar persoanele care prezintă un risc foarte crescut sunt cele în vârstă, bolnavii care suferă de afecțiuni cardiace, sau care au un sisitem imunitar scăzut, fumătorii și copiii.

Coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează

Coronavirusul din China este foarte contagios. Virusul se transmite prin aer, tuse, strănut, respirație și prin contactul direct cu obiecte sau suprafețe infestate.

Coronavirus cauze

Coronavirusul este un virus de tip zoonotic, adică se transmite de la animale la oameni, potrivit Organizației Mnondiale a Sănătății. Noul tip de coronavirus a fost descoperit în orașul Wuhan,  la sfârșitul lui decembrie 2019, într-o piață unde se comercializează pește și fructe de mare.

Din ultimele informații oferite publicității, se pare că liliecii sunt purtătorii acestui virus care s-a răspândit apoi la șerpi. Reptilele, coemercializate în piața respectivă, au transmis virusul la om. Și supa de liliac, o delicatesă culinară a zonei, se face responsabilă de împrăștierea coronavirusului. Se pare că oamenii care au consumat ciorba au prezentat simptomele bolii.

Coronavirus simptome

Originar din China, orașul Wuhan, noul tip de coronavirus, care a ucis deja 25 persoane, are o perioadă de incubare între 1-14 zile și atacă sistemul respirator, producând grave leziuni pulmonare.

Printre simptopme se numără: rinoree (nas care curge), dureri de cap, tuse, febră, frisoane, dificultăți în respirație și dureri musculare. Practic, sunt cam aceleași simptome pe care le prezintă și o persoană care a contactat virusul gripal obișnuit, cel pe care îl cunoaștem deja și care apare în fiecare an în perioada noiembrie – februarie. Prin urmare, o persoană bolnavă nu va ști dacă a contactat virusul chinezesc sau un virus gripal comun.  

raspandire-coronavirus.jpg

grafic harta raspandirii coronavirusului in lume
Până la data de 22 ianuarie, în lume se înregistrau peste 400 de cazuri de îmbolnăviri. În prezent, numărul pacienților a depășit 500.

Coronavirus, prevenție și tratament

Deocamdată, nu există un vaccin împotriva acestui virus, iar bolnavii sunt tratați cu medicamente antivirale și bine hidratați. Ca și măsuri de prevenire, avem la dispoziție câteva care ar putea face diferența între un om sănătos și unul bolnav, chiar dacă, deocamdată, în România există puține șanse ca virusul să-și facă apariția.

  • În primul rând, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, mai ales după ce venim în contact cu obiecte și suprafețe atinse, înainte, și de către alte persoane: mânerul ușilor și ferestrelor, tastatura calculatorului, telefonul fix, bara de susținere din mijloacele de transport în comun, scaunele din metrou sau autobuze, bancheta din spate sau scaunul din fața al taxiurilor etc.
  • În al doilea rând, ar trebui să evităm aglomerația din magazine, din mijloacele de transport în comun, săli de cinema sau spectacole. De aici putem contacta lejer virusul gripal comun, care ne dă bătăi de cap în fiecare sezon rece.
  • Este recomandată întărirea sistemului imunitar printr-o alimentație sănătoasă, diversificată și echilibrată. În această perioadă ar trebui să consumăm multe legume și fructe naturale, bogate în vitamina C.
  • Dacă tușești sau strănuți, trebuie să o faci într-un șervețel din hârtie de unică folosință. Nu pune mâna direct la gură,deoarece atingi apoi obiecte și suprafețe pe care le mai ating și alții.
  • Poartă la gură și nas o mască de protecție.
  • Evident, evită deplasările în China și în țările învecinate.

 

Citește și: 

Sursa infecţiei cu coronavirus: şerpii şi supa de liliac

Orașul Wuhan, în care a izbucnit epidemia cu coronavirus, a fost închis! Numărul deceselor a ajuns la 17

Loading...
 
 

Citește și

  • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat, marți, o atenționare de călătorie în provincia Hubei, Wuhan, din China, unde există un focar de pneumonie virală cauzată de coronavirus. Autoritățile române recomandă să evitarea deplasărillor în această zonă.

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a revizuit, miercuri, în creştere numărul persoanelor decedate, după ce au fost infectate cu coronavirusul MERS, transmite Mediafax. Mai exact, organizaţia a anunţat patru noi cazuri de deces înregistrate în Arabia Saudită şi unul în Franţa, relatează AFP.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1