Murăturile te feresc de boli

Toamna, cămara fiecărei gospodine se umple cu dulceţuri, compoturi, dar mai ales murături. Varza, gogoşarii, castraveţii sau gogonelele, în saramură sau în oţet, sunt deosebit de delicioase, dar şi sănătoase. Iată cum ne ajută organismul!

Castraveţii sunt plini de minerale, fier, calciu, vitamina C şi magneziu, care îţi ajută corpul să funcţioneze în mod optim şi îţi dau energie. Te ajută să lupţi împotriva răcelilor şi infecţiilor respiratorii şi îţi întăresc sistemul imunitar. Sursă ideală de fibre naturale, ei te ajută să digeri mai uşor carnea. Castraveţii muraţi sunt bogaţi şi în antioxidanţi, rolul lor fiind de a lupta împotriva radicalilor liberi şi de a preveni efectele lor negative. 

Gogonelele

Cercetătorii susţin că tomatele verzi conţin citostatice naturale, care determină auto-distrugerea anumitor formaţiuni tumorale: cancerele pulmonare şi cel de col uterin. Gogonelele sunt printre cei mai buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la creşterea masei musculare. În gogonele sunt secretate substanţe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatitici, blocând în special proliferarea virusului C.

Gogoşarii sunt campionii vitaminelor!

Prin vitamina C devin un puternic antioxidant şi asigură o bună absorbţie a fierului, prin vitamina B6 au efecte diuretice, prin vitamina A fac vederea mai bună, în special pe timpul nopţii, iar prin vitamina E menţin aspectul tânăr al pielii şi părului. De asemenea, gogoşarii sunt bogaţi în licopen, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar.

Varza

Broccoli, varza şi conopida sunt alimente excelente care ajută la prevenirea cancerului, prin intermediul procesului de fermentaţie: izotiocianaţii elimină substanţele cancerigene din organism. Varza murată este un tratament tradiţional pentru ulcer, datorită vitaminei U, dar şi un aliment plin cu probiotice sănătoase. O porţie de varză murată pe zi asigură necesarul de vitamina C.

Conopida

Conţine antioxidanţi puternici, vitamina C, vitamina B6 şi potasiu. Înlătură durerile menstruale, previne fenomenele extreme de la intrarea în menopauză şi protejează organismul în timpul menopauzei. Persoanele care o consumă în cantităţi mari se pot bucura, la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare neuromotorie mai bună, de un tonus psihic mai bun, putând rămâne active mental şi fizic până la vârste foarte înaintate. Conopida conţine mari cantităţi de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac şi tensiunea arterială. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1