Dieta cu prune, un cocktail excelent de substanțe antioxidante

prune.jpg

prune
Cura cu prune proaspete este un tonic pentru organism
Sursa foto: pixabay.com

Fructe zemoase, dulci, cu o culoare unică în lumea fructelor , prunele sunt alimente cu proprietăţi terapeutice excepţionale: energizante, tonice pentru sistemul nervos, diuretice, depurative, emoliente şi laxative, au efectele decongestionante asupra ficatului.

Pruna (Prunus domestica) este rudă “de sânge” cu piersicile, cu caisele şi cu nectarinele. Consumate în stare proaspătă, delicioasele fructe reprezintă un cocteil excelent de substanţe antioxidante. 

Prunele pot fi valorificate în diverse preparate culinare

Prunele pot fi valorificate în diferite preparate culinare: (tarte, prăjituri, gemuri, magiun, jeleuri, şerbet, compot, mâncare) şi sub formă de băuturi-de la ţuică (devenită băutură naţională), până la cidru, rachiu, oţet şi esenţă, (substanţă folosită  la prepararea lichiorului de vanilie).

Ce beneficii au prunele proaspete

Beneficiile cele mai importante ale consumului de prune proaspete, dar şi al celor uscate se datorează conţinutului mare de vitamine : A ( o doză semnificativă-33 mg la 100 g fruct),  B1, B2, C, de săruri minerale : mult potasiu (210 mg la 100 g fruct), calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu, hidraţi de carbon, acizi organici, fenoli şi al pigmentului natural al fructului-antocianina.

Prunele sunt recomandate de nutriţionişti pentru efectele lor: antihelmintice, diuretice, depurative, tonice ale sistemului nervos, emoliente, energizante şi laxative. Principalele substanţe active din compoziţie, recomandă delicioasele fructe de toamnă în combaterea a cel puţin 80 de afecţiuni de la cele biliare, hepatice, renale, ateroscleroză şi până la inflamaţii ale splinei, nevroze, gută, obezitate, psihastenie şi hipertensiune. Mai mult, substanţele active ale prunelor protejează celulele creierului, cresc imunitatea, menţin sănătatea pielii şi reduc riscul de apariţie a bolilor cardiace. 

Virtuţile antioxidante ale prunei

Nutriţionistul francez  Eric Favre a studiat în originalul său laborator compoziţia acestui fruct şi susţine că : „Sorbitolul conţinut de prună, adică un alcool derivat din glucoză şi fructoză, provoacă golirea imediată a vezicii biliare şi accelerează tranzitul intestinal. Totodată, pruna mai conţine o astfel de substanţă, un indol rar, de asemenea cu efect laxativ. Prunele violete conţin din belşug vitaminele E, PP şi caroten-un coctei cu virtuţi antioxidante care combat bolile cardiovasculare, cancerele şi îmbătrânirea ţesuturilor”. De asemenea, prunele sunt indicate şi în dieta pesoanelor iritabile sau nervoase din cauza congestiei hepatice.

Prunele previn îmbătrânirea prematură

Datorită resveratrolului, o substanţă miraculoasă, o sursă naturală pentru longevitate, pe care coaja acestui fruct de toamnă o conţine, prunele previn îmbătrânirea prematură a organelor interne, dar şi a pielii .

Prunele protejează împotriva degenerescenţei maculare

Această afecţiune oftalmologică apare odată cu înaintarea în vârstă. Odată cu apariţia bolii,  se distruge vederea centrală. Vitamina A din compoziţia fructului este substanţa protectoare .

Prunele cresc puterea de concentrare

Pruna creşte puterea de concentrare, datorită magneziului, un oligoelement care luptă împotriva oboselii, a stresului  şi anxietăţi. O cură de două săptămân pe lună, creşte capacitatea de concentrare în cazul persoanelor care depun eforturi intelectuale prelungite. 

Prunele, un aliat pentru sănătatea femeilor

Nutriţioniştii au constatat că aceste fructe ajută femeile gravide, chiar în ultimul trimestru de sarcină, deoarece combat constipaţia. Nu trebuie consumate în exces, pentru că sucul fructului este un laxativ puternic! În acelaşi timp, când sunt consumate zilnic, fără excese, prunele previn osteoporoza, hipertensiunea arterială şi problemele dentare. Datorită conţinutul de apă, de fibre şi de sorbitol, un îndulcitor natural cu proprietăţi laxative, prunele sunt fructe care combat constipaţia.

Preparate importante din prune

Ţuica şi maceratele

Când este consumată cu măsură, ţuica de prune este un leac pentru stomac, spun nutriţioniştii. Mai mult, această licoare este un lichid ideal pentru prepararea unor macerate din plante, folosite pentru afecţiuni interne, cum ar fi tincturile şi pentru frecţii reumatice (borhotul, obţinut după distilare). Pentru uz extern, sub formă de frecţii antireumatice, se foloseşte Borhotul de prune, rezultat după distilarea ţuicii. În Maramureş şi în Argeş, borhotul este folosit cu succes ca un remediu în combaterea stărilor de leşin (sub formă de frecţii la încheietura mâinilor).

Prunele trebuie consumate proaspete

Prunele sunt eficiente când sunt consumate proaspete, la temperatura camerei. Pe măsură ce trece timpul de la data când fructele sunt recoltate şi până când le consumăm, aportul subtanţelor active scade, deoarece prunele sunt sensibile la lumină. Prunele se consumă sub formă de gustare sau ca o masă separată. În nici un caz, fructele nu se consumă ca desert, după o masă consistentă. Le putem mânca înainte de masă sau la un interval de trei ore după o masă principală. 

Diabeticii trebuie să consume prune cu prudenţă

În cazul diabeticilor, prunele trebuie consumate cu mare prudenţă, la indicaţia medicului specialist şi în concordanţă cu meniul zilei, evitându-se astfel, depăşirea glucidelor recomandate.  

Reţeta săptămânii

Salată revigorantă cu prune proaspete

  • Timp de preparare: 35 de minute
  • Calorii : 120/100
  • Ingrediente: 250 g carne de pasăre, o salată verde, un ardei gras, o ceapă roşie, 100 g telemea, 2 ouă fierte, 15  prune proaspete, două linguri de ulei de măsline, o lămâie.
  • Preparare: Curăţaţi ceapa şi ardeiul şi tăiaţi-le rondele. Spălaţi frunzele de salată şi rupeţi-le în fâşii mari. Puneţi-le într-un castron mai mare şi adăugaţi ouăle fierte, carnea fiartă, brânza şi prunele fără sîmburi, tăiate cubuleţe. La final, adăugaţi sucul de lămâie şi uleiul de măsline. Amestecaţi ingredientele cu grijă, pentru a nu sfărâma ouăle. Puteţi servi salata imediat sau după ce aceasta a stat zece  minute la frigider, acoperită cu folie.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Sucul de prune poate trata problemele digestive, protejează inima şi ficatul şi întăreşte imunitatea. Fibre, antioxidanţi, minerale şi vitamine sunt prezente în acest suc puternic.

  • Foarte gustoase şi hrănitoare, prunele oferă o varietate de beneficii pentru sănătate, graţie conţinutului bogat de vitamine, minerale şi fibre, în opoziţie cu aportul sărac de calorii. Dacă le consumi regulat, ele te ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase.