Cum poţi să ţii infecţiile la distanţă

Ultima actualizare:

Toamna vine la pachet şi cu aspect mai puţin plăcut, cum sunt infecţiile cu bacterii sau viruşi. Ca să te menţii sănătos, nu este suficient să stai departe de persoanele bolnave, care tuşesc sau strănută, ci trebuie să aplici şi alte metode de prevenţie: evită locurile aglomerate, spală-te pe mâini şi vaccinează-te!

Spală-te foarte bine pe mâini

Unele dintre bacterii supravieţuiesc pe diverse suprafeţe cu care intri în contact zilnic, precum tastatura, biroul, telefonul, întrerupătoarele de lumină, frigiderul sau alte obiecte. Astfel, spălatul pe mâini este foarte important şi trebuie realizat cu apă şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde, după care urmează uscarea mâinilor cu un prosop de hârtie. Dacă există locuri în care nu puteţi face acest lucru, este indicat să aveţi la îndemână un gel dezinfectant şi şerveţele antiseptice. Evitaţi uscătoarele electrice de mâini, deoarece s-a demonstrat că aerul suflat de acestea este plin de bacterii.

Vaccinează-te 

Sistemul imunitar are o memorie proprie prin care poate repera infecţiile anterioare. Atunci când corpul intră în contact cu un microb ce a cauzat o infecţie în trecut, sistemul imunitar stimulează producerea de globule albe şi anticorpi pentru a preveni infectarea ulterioară. Prin vaccinare, organismul este practic „convins” că infecţia a fost deja produsă, scăzând, astfel, riscul de îmbolnăvire.

Acoperă gura şi nasul când tuşeşti 

Pentru că cei mai mulţi microbi sunt transmişi pe calea aerului, este recomandat să îţi acoperi gura şi nasul atunci când tuşeşti sau strănuţi cu un şerveţel sau cu antebraţul şi să eviţi contactul gurii cu mâna, mai ales dacă nu te-ai spălat pe mâini.

Nu împrumuta obiectele personale

Periuţele de dinţi, prosoapele, lamele de ras, şerveţelele şi unghierele pot fi toate surse de infecţie (bacterii, virusuri şi fungi). Este esenţial ca fiecare persoană să folosească doar obiectele personale şi să nu le împrumute, pentru a evita răspândirea infecţiei. 

Păstrează igiena şi atunci când găteşti

Infecţiile digestive se produc de cele mai multe ori când nu sunt respectate regulile de igienă în bucătărie. Cele mai multe bacterii se dezvoltă în momentul în care alimentele sunt lăsate mult timp la temperatura camerei. Pentru a distruge bacteriile, este recomandat să congelaţi unele alimente înainte să le gătiţi, mai ales carnea.

Atenţie la animalele de companie!

Există numeroase boli care pot fi transmise de animalele de companie. Pentru a le preîntâmpina, asigură-te că au vaccinurile şi controalele veterinare la zi. Curăţă permanent locul în care îşi fac nevoile şi nu lăsa copiii să intre în contact cu materiile fecale ale acestora. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, este necesară o atenţie sporită, conform www.farmaciata.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net