Ce plantă asiatică i-a cucerit pe horticultorii din România. Este cel mai puternic antialergic natural

costel-vanatoru-urzica-asiatica.jpg

urzica asiatica, costel vanatoru cercetator
Costel Vânătoru spune că urzica asiatică este un antihistaminic natural
FOTO: Adevarul.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Este foarte apreciată în Coreea sau China însă, în Europa această plantă se găsește doar la Stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău. Este vorba despre urzica de Coreea, pe numele științific Perilla Frutescens. Are multiple proprităţi farmaceutice dar este folosită și în fabricarea parfumurilor sau a lumânărilor.

În țările asiatice planta este folosită în general ca plantă alimentară, aromatică, potrivit Adevărul.ro. Iar acum, după ce va fi aclimatizată, are toate șansele să intre și pe lista verdețurilor preferate de gospodinele din România.

Urzica de Coreea, la ce se folosește și unde o găsim

Planta se cultivă pe scară largă în Coreea de Sud, acolo ocupând locul doi în cultură. Cercetătorul Costel Vânătorul de la Stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău spune că în Europa încă nu este cultivată și ”putem spune că la noi sunt primele creaţii aclimatizate şi ameliorate pe bătrânul continent”.

Expertul consideră că urzica de Coreea s-a adaptat foarte bine climei noastre și nu necesită cerințe speciale.

Sarmale românești cu urzică de Coreea

Urzica din Coreea creşte în formă de tufă. Aceata poate fi consumată în stare crudă, dar şi procesată la temperaturi mari. Recomandate pentru consum în alimentaţie sunt în special frunzele, mari, cărnoase şi închise la culoare.

Planta este bună în salate dar ar putea fi folosită cu succes şi la prepararea tradiţionalelor sarmale româneşti, cărora le-ar da o aromă specială, cred sepcialiștii în horticultură.

 Aroma nu seamănă cu a niciunei plante din România. Dar această urzică mai este folositoare și apicultorilor, ea secretând nectar şi polen pentru albine. ”E o plantă, spunem noi, valoroasă, care s-a adaptat foarte bine”, spune cercetătorul buzoian.

Urzica de Coreea este un antihistaminic natural

Specialiştii o recomandă şi pentru multiplele sale proprităţi farmaceutice dar şi pentru rolul ei în fabricarea parfumurilor sau a lumânărilor.  Această urzică este considerată cea mai puternică plantă antihistaminică, antialergică. Mai mult, este utilizată şi în industrie. De aici se extrage şi uleiul de perilla, apreciat ca ulei alimentar, ulei folosit la aromatizarea lumânărilor, pentru industria cosmetică, chiar şi în aviaţie ca ulei pentru avioane. De asemenea, conține pigmenţi antocianici pe care lumea ştiinţifică îi apreciază ca având proprietăţi în tratarea cancerului.

Odată procesul de aclimatizare încheiat, Perilla Frutescens va putea fi cultivată de oricine. Trebuie ştiut că ea înfloreşte şi produce seminţe destul de târziu şi se comportă ca o plantă anuală.

Citește și:
Plante medicinale care îţi desfundă nasul

15 metode prin care scăpăm rapid și sigur de țânțari

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Ingrediente: 3 codiţe de ceapă verde, câteva frunze de ţelină, câteva frunze de pătrunjel verde, câteva frunze de mărar verde, câteva frunze de cimbru verde, câteva frunze de hazmaţuchi, câteva frunze de busuioc verde, câteva frunze de mentă verde, câteva frunze de coriandru verde, câteva frunze de oregano verde, 300 ml smântână, 2 linguri zeamă de lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 2 căţei mai mari de usturoi, sare, piper

  • andreea marin

    Andreea Marin și-a descoperit pasiunea pentru grădinărit în timpul căsniciei cu turcul Tuncay Ozturk, dar n-a renunțat la ea nici după divorț. Drept urmare, zilele acestea, la întoarcerea din concediu, culege ce a semănat, adică numai fructe și legume gustoase, crescute natural.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5