Plante medicinale care îţi desfundă nasul

Ultima actualizare:

    Iată de ce sunt  importante şi cum  le poţi folosi
Iată de ce sunt importante şi cum le poţi folosi

Congestia nazală este primul simptom al unei răceli. Un simptom aparent lipsit de importanţă, dar care, netratat, poate da complicaţii mai neplăcute. Aşa apare tusea, durerea în gât, sinuzita, bronşita, respiraţia urât mirositoare. Prin urmare, nu sta cu nasul înfundat! Natura îţi pune la dispoziţie ajutoare de nădejde.

Menta, cimbrul, cimbrişorul, eucaliptul, pinul, rozmarinul... toate aceste plante aromatice conţin uleiuri volatile care desfundă cel mai bine nasul. Au efect antiinflamator, antiviral, antibacterian, antifungic şi descongestionant. Poţi beneficia de aceste proprietăţi în mai multe feluri:

  • Inhalaţii cu aburi. Pune un vas cu apă la foc şi adaugă puţină plantă uscată. Când a dat în clocot, stinge focul, pune-ţi un prosop în cap şi inspiră pe nas aburul cald, binefăcător, pentru 10 minute. Stai cu ochii închişi dacă aburii mentolaţi te fac să lăcrimezi. Mai poţi face inhalaţii şi cu muşeţel, o plantă cu efect dezinfectant, cicatrizant, emolient. Inhalaţii sunt recomandate seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită. Până se face reacomodarea căilor respiratorii la temperatura din cameră ţine la nas prosopul pe care l-ai avut pe cap sau respiră printr-o batistă.
  • Uleiurile esenţiale din plante puternic aromate au cel mai rapid efect. Poţi să le pui în lampa de aromaterapie, poţi să le adaugi în apa din baie, în vasul cu apă fierbinte, pentru inhalaţiile cu abur. Dacă nu eşti acasă sau te grăbeşti, poţi picura pur şi simplu pe o batistă câteva picături de ulei esenţial, pe care apoi o ţii la nas. 
  • Bea ceaiuri calde. Tot din plantele de mai sus poţi să-ţi prepari infuzii pe care să le bei calde, eventual îndulcite cu miere. Ele descongestionează căile respiratorii şi fluidizează secreţiile nazale.
  • Băile aromate. Sunt cel mai plăcut şi relaxant tratament naturist. Planta uscată se pune într-un săculeţ de pânză şi se agaţă sub jetul de apă fierbinte. Sau se prepară pur şi simplu o infuzie care se adaugă în apa din cadă. Aburul creat descongestionează căile nazale şi tratează gâtul uscat. În plus, ingredientele active din plante pătrund în organism prin porii pielii, beneficiind şi mai mult de acţiunea lor vindecătoare. Baia nu trebuie să dureze mai mult de 10-15 minute. 

Click! spune

E bine să foloseşti în cameră un umidificator, pentru a menţine secreţiile nazale cât mai fluide şi a evita uscarea gâtului. Îţi mai poţi desfunda nasul cu picături cu apă şi sare. Soluţia se prepară dintr-o cană de apă fiartă şi răcită, amestecată cu o jumătate de linguriţă de sare de mare. Când simţi nevoia, pune câte o picătură sau două în fiecare nară. Nu dă dependenţă şi microbii sunt distruşi în mod natural. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net