Adormi la televizor? Rişti să devii obez

Ultima actualizare:

Dacă obişnuieşti să adormi cu televizorul aprins, s-ar putea să regreţi că nu ai apăsat pe buton înainte să închizi ochii. Un nou studiu arată că persoanele care nu renunţă la acest obicei riscă să acumuleze kilograme în plus, în timp. Şi de vină este expunerea la lumina artificială din dormitor.

Crezi că ”Moş Ene” vine mai repede dacă te uiţi la televizor înainte să adormi? Dacă ascultăm sfaturile cercetătorilor, e cazul să găseşti o nouă metodă. În urma unui nou studiu, aceştia au descoperit că, dacă adormi cu televizorul aprins, sunt şanse mari să te confrunţi cu kilogramele în plus. Studiul, care a fost publicat în JAMA Internal Medicine şi a fost condus de Institutul Naţional de Sănătate, a analizat legătura dintre lumina artificială din dormitor şi creşterea în greutate care are loc în timp. 

Sursele de lumină din cameră

Cercetătorii au analizat datele a 43.733 de femei cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani, în perioada iulie 2003-martie 2009. Participanţii la studiu au fost nevoiţi să răspundă la întrebări legate de sursele de lumină din camera în care dorm, iar răspunsurile lor au fost împărţite în patru categorii: fără lumină, lumină difuză, lumină din exteriorul camerei (iluminat public sau farurile maşinilor) şi lumina de veghe din dormitor sau cea a televizorului. De-a lungul studiului, au fost înregistrate şi date precum înălţimea şi greutatea participanţilor.

Lumina artificială din dormitor 

Rezultatele studiului nu sunt deloc favorabile în cazul persoanelor care preferă să adoarmă cu televizorul aprins. 17% dintre participanţi erau predispuşi să ia 5 kilograme în plus, 13% erau predispuşi să crească indicele masei musculare cu 10%,  22% erau predispuşi să devină supraponderali, iar 33% erau predispuşi la obezitate. În timp ce lumina din cameră nu cauzează în mod direct creşterea în greutate, expunerea excesivă la aceasta duce la un somn neliniştit şi limitează timpul în care somnul este adânc. Lipsa somnului afectează hormonii apetitului, ceea ce duce la mâncatul în exces, un metabolism lent şi la mai puţină activitate fizică. Nici persoanele care preferă compania nocturnă a computerelor, tabletelor, e-readers şi telefoanelor mobile nu scapă mai uşor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul utilizatorilor acestora, conform www.csid.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net