3 condimente care au grijă de sănătatea ta

Citeste tot despre: 

Dau o aromă deosebită mâncărurilor, dar sunt şi excelente pentru sănătate! Scorţişoara, ghimbirul şi oregano sunt condimentele care aduc cele mai multe beneficii organismului nostru, datorită substanţelor pe care le conţin.

Scorţişoara 

O singură linguriţă cu scorţişoară luată zilnic a--ju--tă la scăderea cu 30% a fac--torilor de risc care conduc la apariţia sindromului metabolic. Mai concret, scorţişoara ajută la scăderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar şi în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2. Studiile arată că acest condiment previne rezistenţa la insulină, chiar şi în cazul persoanelor care au o dietă bogată în fructoză. Scorţişoara e cea mai bogată sursă de an--tioxidanţi şi stimulează buna funcţionare a creie-rului. Are şi proprietăţi an---timicrobiene, stopând dez---voltarea bacteriilor şi a ciu--percilor, proprietăţi antiinflamatorii, anticoagulant  cu efect asupra trombocitelor. Adesea, e utilizată şi ca antidot pentru diaree, dar şi pentru disconfortul gastric. 

Ghimbirul 

Ghimbirul e un puternic antioxidant care ajută la relaxarea vaselor de sânge, stimulând circulaţia şi calmând durerile. De asemenea, ghimbirul calmează spasmele şi reduce flatulenţa sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent şi împotriva greţurilor asociate călătoriilor, în sarcină sau mahmureală. Proprietăţile antiinflamatorii îl recomandă şi pentru prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artritei. 

Oregano

Frunzele de oregano, ca şi uleiul de oregano, au proprietăţi antibacteriene şi antivirale, ajutând la distrugerea organismelor care contribuie la apariţia infecţiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajută la tratarea mâncărimilor şi a iritaţiilor pielii, precum şi a gingivitelor. Oregano poate fi utilizat şi la tratarea sinuzitei (câte 2-3 picături de ulei de oregano timp de 10-15 zile). Oregano conţine o cantitate considerabilă de vitamine şi minerale, fiind o sursă excelentă de fier, magneziu, calciu, vitamina C şi vitamina A, dar şi de acizi graşi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor apărute din cauza artritei sau reumatismului, aplicându-se local pe zona dureroasă, după care se pansează. 

Loading...