Tot ce trebuie să știi dacă îți vizitezi ruda bolnavă de COVID, la ATI

Ultima actualizare:

    O singură persoană din familie poate vizita bolnavulfoto: AFP
O singură persoană din familie poate vizita bolnavulfoto: AFP

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, autoritățile au schimbat legea și, din aprilie, permit bolnavilor de COVID în stare gravă să fie vizitați la spital de familie. Vizita nu este una obișnuită, aparținătorii trebuind să respecte niște protocoale stricte. Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, vă spune cum să vă pregătiți și la ce să vă așteptați.

Primul spital din țară unde au fost permise vizitele în secția COVID

În urmă cu aproape două săptămâni, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, anunța că, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial, pacienții infectați cu SARS-CoV-2 internați în stare la spital vor putea fi vizitați de un membru al familiei. Asta, evident, cu acordul medicului curant și în condiții de siguranță pentru toată lumea. Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava furase startul. Acolo, de multă vreme, pacienții puteau fi vizitați de rude. Managerul instituției a luat această decizie în încercarea de a ridica moralul bolnavilor, ceea ce îi ajută în lupta cu boala. „Am dorit să fac asta pentru a îmbunătăți starea de sănătate a celor aflați în stare gravă! Este foarte important să simtă că au suportul celor dragi. Chiar dacă este un efort mare pentru cadrele medicale și auxiliare, s-au observat rezultate pozitive în cazul pacienților. În primul rând suntem oameni și fiecare pacient are nevoie de energia pozitivă transmisă de membrii familiei!”, a declarat managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea. A precizat că decizia a luat-o împreună cu medicul epidemiolog, iar vizitele sunt permise nu doar pe secția ATI COVID, ci și în celelalte secții. „Avem 10-15-20 de vizite pe zi. Încercăm să le filtrăm cât mai mult: doar rude de gradul întâi și o singură persoană, nu mai multe”.

Reguli la vizitarea unui bolnav de COVID, în spital

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, a venit cu precizări pe pagina sa de Facebook, explicând cum decurge o vizită în secția COVID. Lucrurile nu sunt atât de simple pe cât v-ați aștepta, iar experiența este o provocare dureroasă pentru rude. „Primul aparținător care a intrat în ATI COVID a ieșit după câteva minute transpirat leoarcă pentru că i se făcuse rău, probabil emoția momentului și masca ffp2”, a povestit Beatrice Mahler. Rudele bolnavilor trebuie să știe că:

  • Vizita se programează de comun acord cu echipa medicală.
  • Programarea poate să nu fie respectată, pentru că pot apărea urgențe la unul din pacienți, ceea ce împiedică membrii echipei să poată însoțit aparținătorul.
  • Vizita durează maximum 15 minute.
  • Vizita se poate întrerupe brusc dacă apare o urgență la unul din pacienți, iar echipa trebuie să se concentreze asupra urgentei.
  • Intrarea în zona Roșie se face după parcurgerea triajului epidemiologic,
  • Aparținătorii sunt rugați să aducă cu ei cât mai puține obiecte personale, pentru că acestea pot îngreuna îmbrăcarea cu echipamentul de protecție.
  • NU este permisă introducerea de obiecte personale în secția ATI.
  • Echipamentul de protecție sunt asigurate de spital și e compus din halat ranforsat, masca fpp2, vizieră, botoșei, mănuși, boneta.
  • Echiparea și dezechiparea se fac sub supravegherea personalului medical.


    Echiparea și dezechiparea se fac sub supravegherea personalului medical
Echiparea și dezechiparea se fac sub supravegherea personalului medical

„Dincolo de reguli trebuie să NU uităm că momentul vizitei este extrem de dificil pentru aparținători. Sunt cumulate emoții ce țin de revederea celui drag într-o situație extrem de gravă. Pacienții critici din ATI sunt conectați la aparate zgomotoase, alimentați artificial, cei intubați au extremitățile umflate (un efect al ventilație mecanice, mai puțin cunoscut de populație), cei ventilați non-invaziv au leziuni la nivelul feței de la masca fixată pe față pentru a permite pătrunderea oxigenului cu presiune în plămân. Unii au mâinele și picioarele cu zone violete (purpură sau echimoze), pentru că în COVID avem tulburări de coagulare care sunt mai frecvente la formele critice... Acestea sunt doar câteva aspecte”, a mai spus medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net