”Supraoamenii” pe care virusul nu-i poate atinge. Cercetătorii încearcă să le deslușească ”secretul” pentru a crea noi tipuri de vaccinuri

Ultima actualizare:

    Oamenii de știință vor să afle de unde vine imunitatea la covid a unora dintre noiFOTO: Unsplash.com
Oamenii de știință vor să afle de unde vine imunitatea la covid a unora dintre noiFOTO: Unsplash.com

Nu puține sunt cazurile în care deși o persoană este infectată cu SARS-CoV-2, are simptome și chiar ajunge la spital, cel puțin unul dintre membrii familiei sale nu se contaminează deși este contact direct. Unele dintre aceste din urmă persoane sunt, probabil, imunizate prin vaccin însă sunt și foarte mulți oameni pe care pur și simplu virusul nu-i poate ataca. La fel se întâmplă și în cazul unor medici al căror organism se pare că știe să lupte cu infecția.

Cercetătorii spun că, înțelegerea modului în care unii oameni rezistă în mod natural infecției cu Covid, în ciuda faptului că sunt expuși în mod clar la virus, ar putea duce la vaccinuri mai bune, scrie BBC.

Oamenii care au imunitate naturală la Covid inspiră noi tipuri de vaccinuri

O echipă de la University College London a spus că unii oameni aveau un grad de imunitate la Covid înainte de începerea pandemiei.

Probabil că acest lucru a venit din cauza faptului că organismul a învățat cum să lupte împotriva virușilor care au legătură cu cel care a măturat lumea.

Îmbunătățirea vaccinurilor care să copieze această protecție ar putea face serurile și mai eficiente, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii au monitorizat îndeaproape personalul spitalului în timpul primului val al pandemiei - inclusiv prin prelevarea de probe de sânge regulate.

În ciuda faptului că se află într-un mediu cu risc ridicat, nu toată lumea din studiu a suferit de Covid. Rezultatele, publicate în revista Nature, au arătat că unii oameni tocmai au reușit să evite virusul.

Ce este infecția abortivă

Studiul arată că o persoană din 10 a avut semne de expunere, dar nu a avut niciodată simptome, nu a fost niciodată testat pozitiv și nu a dezvoltat niciodată anticorpi de luptă împotriva Covid-19 în sânge.

O parte a sistemului lor imunitar a reușit să depășească virusul înainte ca acesta să se instaleze - ceea ce este cunoscut sub numele de „infecție abortivă”.

Probele de sânge au arătat că acești oameni aveau deja (ca și înainte de pandemie) celule T protectoare, care recunosc și ucid celulele infectate cu Covid.

Dr. Leo Swadling, unul dintre cercetători, a spus că sistemul lor imunitar era deja „pregătit” să lupte cu noua boală.

Aceste celule T au reușit să descopere o altă parte a virusului și  antrenează sistemul imunitar să o găsească.

Vaccinurile vizează în mare parte proteina spike, care acoperă suprafața exterioară a coronavirusului. Cu toate acestea, aceste celule T rare au reușit să ”privească” în interiorul virusului și să găsească proteinele necesare pentru replicarea acestuia.

„Angajații din domeniul sănătății care au reușit să controleze virusul înainte ca acesta să fie detectabil au avut mai multe șanse să aibă aceste celule T care recunosc mecanismele interne înainte de începerea pandemiei”, a adăugat doctorul Swadling.

Aceste proteine ​​interne sunt foarte asemănătoare în toate speciile înrudite de coronavirus, inclusiv în cele care sunt răspândite și provoacă simptome comune de răceală.

Această descoperire ar putea fi viitorul vaccinurilor

Înseamnă că țintirea acestor proteine ​​cu un vaccin ar putea oferi o anumită protecție împotriva tuturor coronavirusurilor și a noilor variante de Covid.

Echipa de cercetători consideră că vaccinurile actuale făceau o treabă excelentă pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a oamenilor, dar nu au fost la fel de bune în a-i împiedica să ia Covid.

„Ceea ce sperăm, prin includerea acestor celule T, este că ele ar putea fi capabile să protejeze atât împotriva infecțiilor, cât și împotriva bolilor și sperăm că vor fi mai bine să recunoască noile variante care apar”, a explicat profesorul Mala Maini.

De ce medicii ar avea o imunitate mai mare la virusuri

În timp ce aproape toată lumea va fi prinsă  în aceste coronavirusuri comune de răceală, nu toată lumea va fi dezvoltat tipul potrivit de celule T protectoare. Este posibil ca lucrătorii din domeniul sănătății să fie expuși mai regulat la viruși prin munca lor și de aceea unii dintre ei au avut protecție.

„Perspectivele din acest studiu ar putea fi critice în proiectarea unui alt tip de vaccin. Sperăm că acest studiu va duce la progrese suplimentare în dezvoltarea vaccinurilor, deoarece avem nevoie de toate tipurile de vaccin pe care le putem obține”, a spus Dr. Alexander Edwards, de la Universitatea din Reading.

Citește și:LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA: 195 de decese în ultimele 24 de ore

Țările de Jos, lovite rău de pandemie: nu mai sunt locuri în spitale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net