Cele 7 criterii în funcție de care se decide carantinarea unei localități

politie-carantina-mediafax.jpg

Polițiștii păzesc străzile din Murgeni, județul Vaslui
Regulile privind carantinarea unei localități au fost publicate în Monitorul Oficial
Foto: Mediafax

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin, publicat marți în Monitorul Oficial, ce vine cu noi criterii prin care o localitate se introduce în carantină. Sunt 7 indicatori în funcție de care se alocă puncte. Totuși, miercuri, premierul Florin Cîțu a abrogat acest ordin și l-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

În municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori, se analizează următoarele 7 criterii:

  • Numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile
  • Rata de pozitivare în ultimele 14 zile
  • Rata de incidență cumulată în 14 zile
  • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
  • Numărul de cazuri din focare/numărul total de cazuri din UAT
  • Grad de ocupare a paturilor ATI din județ
  • Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID în județ.

Carantinarea localității, calculată în funcție de 7 criterii

Fiecare criteriu primește un punctaj și cu cât localitatea are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică e considerată mai gravă. La 60 de puncte, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină. Pentru restul localităților se iau în calcul ultimele 5 criterii, iar punctajul maxim admis e de 70 de puncte.

criterii-carantina.jpg

criterii de calcul a riscului epidemiologic
Riscul epidemiologic e evaluat printr-un punctaj

Acest sistem de calcul este salutat de cercetătorul timișorean Octavian Jurma: „Un act de curaj remarcabil în această perioadă în care mulți politicieni influenți pedalează pe relaxare, deși situația din spitale evoluează de la rău la mai rău. În sfârșit, se face lumină și în privința criteriilor de carantinare a unor localități. Astfel, se elimină criteriile subiective și se adaugă criteriul testării, pe care îl solicitam din toamna anului trecut. Această grilă nu mă aștept să ne mai ajute în acest val, dar va fi salutară în valul 4, dacă nu reușim să-l evităm. Nu m-ar mira ca Andreea Moldovan (n.r. secretar de stat în Ministerul Sănătății) și Vlad Voiculescu (n.r. ministrul Sănătății) să plătească cu capul pentru îndrăzneala lor de a începe reforma unui sistem profund bolnav”, a scris ieri pe pagina sa de Facebook Octavian Jurma.

Ministrul Sănătății a fost demis

Predicția lui s-a adeverit. Ministrul Sănătății a fost demis miercuri de premierul Florin Cîțu. Motivul invocat este legat de publicarea în Monitorul Oficial al ordinului fără știrea și acordul premierului, dar vine și în contextul tragediei petrecute luni la spitalul „Victor Babeș” din Capitală, unde 3 paciente au decedat după o defecțiune la unitatea mobilă de ATI. Ordinul privind modificarea criteriilor de carantinare a unei localități a fost și el revocat. 

Loading...
 
 

Citește și