Ce sunt aptamerii ADN, noul tip de tratament anti-Covid care ar putea schimba cursul pandemiei. Când am avea primele astfel de medicamente

Ultima actualizare:

    Am putea avea un nou tratament anti-COVIDFOTO: Unsplash.com
Am putea avea un nou tratament anti-COVIDFOTO: Unsplash.com

Descoperirea, publicată în revista "Pharmacological Research", este rezultatul colaborării dintre Institutul Italian de Tehnologie (IIT), Scuola Superiore Sant'Anna și Universitatea din Milano, scrie La Stampa.

În prezent se lucrează la îmbunătățirea acestor terapii anti-Covid, iar  primele medicamente ar putea fi gata peste aproximativ doi ani.

Cum funcționează medicamentul dezvoltat în Italia

Paolo Ciana (Universitatea din Milano), Vincenzo Lionetti (Scuola Superiore Sant'Anna) și Angelo Reggiani (IIT) spun că prima noutate în această tehnologie este precizia foarte ridicată pe care se bazează tehnica, iar a doua este mutarea atenției de la caracteristicile virusului și ale proteinei sale Spike la calea de intrare pe care SARS-CoV-2 o utilizează pentru a pătrunde în celule, și anume receptorul Ace2. 

Punctul de plecare au fost filamente de acizi nucleici numiți aptameri, capabili să se lege de molecule și proteine. Cu ajutorul computerului, cercetătorii au identificat două care se leagă de regiunea receptorului Ace2 numită K353 și care, de asemenea, interacționează cu una dintre cheile moleculare ale virusului. Dacă filamentul de acid nucleic ocupă "încuietoarea" folosită de virus, acesta din urmă nu își poate acționa cheia și, în consecință, nu reușește să intre în celulă.

Cercetătorii au identificat doi aptameri, adică două filamente de ADN, capabile să blocheze infecția: ”adevărate "măști" pentru celulele atacate de virus", potrivit lui Paolo Ciana. Expertul a explicat că, pentru a le transforma în medicament, vor trebui să stabilizeze aceste  macromolecule, astfel încât să poată fi distribuite în țesuturile țintă.

Avantajele aptamerilor ADN

Aptamerii ADN oferă diferite avantaje, spre deosebire de un medicament convențional, și au timpi de producție mai rapizi, spun experții.  S-a emis ipoteza că gravitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru, din care derivă entitatea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator.

Atacând Ace2, ușa pe care o folosește virusul pentru a pătrunde în celulele noastre, fără a o sparge, am putea preveni formele grave ale bolii. Alegerea aptamerului din ADN merge și în direcția de a nu solicita peste măsură sistemul nostru imunitar, așa cum ar putea face o proteină. 

Aptamerii pot fi definiți în linii mari ca biomolecule scurte, cum ar fi oligonucleotidele și peptidele care se leagă la ținte specifice cu afinitate extrem de mare pe baza conformațiilor lor structurale. 

Citește și:10 medicamente împotriva COVID-19. Lista stabilită de Comisia Europeană

Colchicina, tratament împotriva Covid-19 în Grecia

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net