10 medicamente împotriva COVID-19. Lista stabilită de Comisia Europeană

Ultima actualizare:

    Noi tratamente anti-COVID-19 ar putea fi puse în circulație după avizarea AEMFOTO: Pixabay.com
Noi tratamente anti-COVID-19 ar putea fi puse în circulație după avizarea AEMFOTO: Pixabay.com

Vaccinarea anti-COVID oferă cea mai bună protecție față de formele severe ale bolii și revenire la viața normală. Însă, în același timp, având în vedere că mulți experți preconizează ”că vom trăi cu acest virus”, oamenii de știință caută noi tratamente viabile pentru terapia celor infectați.

Comisia Europeană a stabilit luni, 25 octombrie, un portofoliu de 10 potențiale terapii COVID-19. Lista se bazează pe recomandările experților, în urma unor cercetări științifice. Aceste medicamente ar putea fi incluse în schemele de tratament pentru pacienții din întreaga Uniune Europeană, singura condiție fiind ca siguranța și eficacitatea lor să fie confirmată de Agenția Europeană pentru Medicamente, conform portal.ieu-monitoring.com.

Un grup de experți științifici independenți a examinat 82 de ”candidați terapeutici” în stadiu avansat de dezvoltare clinică. Au fost identificați 10 medicamente ca fiind cei mai promițători candidați pentru portofoliul UE de tratamente COVID-19.

Lista a fost împărțită în trei categorii de tratamente și va continua să evolueze pe măsură ce apar noi dovezi științifice.

  • Anticorpi monoclonali antivirali care sunt cei mai eficienți în stadiile incipiente ale infecției:

1. Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monocolonali casirivimab și imdevimab de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche.

2. Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline.

3. Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali tixagevimab și cilgavimab de la AstraZeneca.

  • Antivirale orale pentru utilizare cât mai rapid posibil după infecție:

4. Molnupiravir de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD.

5. PF-07321332 de la Pfizer.

6. AT-527 de la Atea Pharmaceuticals si Roche.

  • Imunomodulatoare pentru tratarea pacienților spitalizați:

7. Actemra (tocilizumab) de la Roche Holding.

8. Kineret (anakinra) de la Swedish Orphan Biovitrum.

9. Olumiant (baricitinib) de la Eli Lilly.

10. Lenzimulab de la Humaningen.

Când ar putea fi autorizate medicamentele propuse de Comisia Europeană

Șase dintre medicamentele selectate sunt deja în curs de revizuire continuă sau au solicitat autorizație de introducere pe piață la Agenția Europeană pentru Medicamente. Aceștia ar putea primi autorizație în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor.

Ceilalți patru candidați de pe listă au primit cu toții sfaturi științifice de la EMA și, odată ce sunt colectate suficiente date clinice, pot începe revizuiri suplimentare.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că „vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor și deceselor COVID și, ca atare, este singura cale de ieșire din această pandemie. Între timp însă, pacienții cu COVID-19 au nevoie de tratamente sigure și eficiente pentru a lupta împotriva infecției, pentru a-și îmbunătăți perspectiva de recuperare rapidă, pentru a reduce spitalizările și, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieți. Am semnat deja patru contracte de achiziție comune pentru diferite tratamente COVID-19 și suntem pregătiți să negociem mai multe. Scopul nostru este să autorizam cel puțin trei medicamente în următoarele săptămâni și, eventual, încă două până la sfârșitul anului și să ajutăm statele membre să aibă acces la acestea cât mai curând posibil.”

De ce este necesară avizarea AEM

Selecția celor 10 medicamente este independentă și nu înlocuiește evaluarea științifică de către Agenția Europeană pentru Medicamente sau autorizarea medicamentelor de către Comisia Europeană. Este posibil ca un produs selectat să nu fie autorizat, dacă dovezile științifice disponibile nu îndeplinesc cerințele de reglementare.

Strategia UE privind terapeutica COVID-19 este un element integrant al activității de construire a unei Uniuni Europene a Sănătății puternice și este modelată pe Strategia de succes a UE privind vaccinurile.

Citește și: 

Cele mai promițătoare 6 tratamente pentru Covid-19

Colchicina, tratament împotriva Covid-19 în Grecia

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net