Ziua Europei 2019. Ce sărbătorim pe 9 mai

Ultima actualizare:

    Un simbol important al Zilei Europei este drapelul Uniunii Europene care va fi arborat pe toate instituțiile UE din întreaga lume.Foto: mae.ro
Un simbol important al Zilei Europei este drapelul Uniunii Europene care va fi arborat pe toate instituțiile UE din întreaga lume.Foto: mae.ro

În fiecare an, pe 9 mai, toate statele UE sărbătoresc pacea și unitatea în Europa. Este Ziua Europei. În 2019, liderii europeni sărbătoresc această zi importantă la Sibiu.

În fiecare an, pe 9 mai, se sărbătorește Ziua Europei. Delegațiile UE din întreaga lume își vor deschide porțile și vor organiza evenimente.

În 2019, liderii UE vor sărbători această zi importantă la Sibiu, însoțiți de 400 de oficiali și 800 de ziariști.

Data de 9 mai este marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. De aceea, mai este numită și Ziua Schuman. Robert Schuman a fost ministru de externe al Franței care la data de 9 mai 1950 a făcut o declarație istorică, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ministrul francez Robert Schuman propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Ziua Europei 2019

  • Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda.
  • La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM).
  • Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
  • Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. S-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.
  • În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.

Citește și Ce salarii au europarlamentarii. De ce se ”bat” pe 32 de locuri

Citește și VIDEO Donald Tusk, președintele Consiliului European, discurs emoționant în limba română

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net