VIDEO Bustul Reginei Maria, expus publicului, după 80 de ani în subsolul Muzeului de Artă din Constanţa

regina-maria.jpg

Foto: Facebook

Bustul Reginei Maria a fost amplasat în faţa Muzeului de Artă din Constanţa, după ce timp de 80 de ani a stat în subsolurile instituţiei. Sculptura a fost adusă de la Balcic în 1940.

Bustul Reginei Maria este o operă din 1932, aparținând sculptorului Oscar Han și a fost adus în ţară de la Balcic în 1940. Din 1940, sculptura a fost depozitată mai întâi în subsolurile Muzeului „Ion Jalea”, apoi în clădirea Muzeului de Artă.

Bustul Reginei Maria a fost expus publicului

În 2018, directorul Muzeului de Artă din Constanţa promitea instalarea bustului de bronz în spaţiul public al oraşului, cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Iniţial, opera de artă a fost expusă în piaţeta din piatră de calcar din oraşul Balcic, situată pe actuala stradă Cerno More, care coboară spre portul vechi.

Bustul reginei Maria a fost comandat de ultimul primar român al Balcicului, Octavian Moşescu, cel care a fost edil în 1931-1932 şi 1938-1940. După semnarea Tratatului de la Craiova, din 7 septembrie 1940, cele două judeţe din Dobrogea de Sud – Caliacra şi Durostor – au revenit Bulgariei, iar o parte din patrimoniul instituţiilor româneşti a fost repatriat, iar între ele, şi bustul din bronz al reginei Maria, informează info-sud-est.ro.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1