Turiștii se dezinfectează zilnic pe mâini de 1.000 de euro. Hotelierii spun că măsurile Covid-19 îi duc la sapă de lemn

Ultima actualizare:

    Turiștii se dezinfectează pe mâni chiar și la liftFoto: Andreea Dancu
Turiștii se dezinfectează pe mâni chiar și la liftFoto: Andreea Dancu

Statatistica hotelierilor arată că turiștii se dezinfectează zilnic pe mâini de 1.000 de euro. Astfel că măsurile împotiva Covid-19 îi duc la sapă de lemn. Până acum, au cheltuit între 20.000 și 60.000 de euro.

Majoritatea hotelurilor de pe litoralul românesc au investit în ultimele luni, în echipamente și măsuri împotriva Covid-19, între 20.000 de euro și 60.000 de euro pe unitate, pentru ca turiștii să se simtă în siguranță, potrivit Organizației Patronale Mamaia Constanța (OPMCTA). Cheltuielile cresc de la o zi la alta, pe măsură ce se apropie vârful de sezon Astfel că există hoteluri unde, zilnic, se consumă dezinfectant de mâini în valoare de circa 1.000 de euro.

”Membrii organizației noastre au investit foarte mult în aceaste dispozitive și măsuri de protecție împotriva Covid-19, fără nici un sprijin din partea Guvernului. Din contră, nu știm nici acum dacă autoritățile consideră turismul o industrie prioritară, având în vedere resursele naturale de care dispune țara noastră, sau nu. Cu toate acestea, vor continua să investească în siguranța turiștilor, iar prioritatea este asigurarea salariilor angajaților, proprietățile operând cu schema de personal de vârf de sezon încă de la începutul lunii iunie, deși gradele medii de ocupare sunt foarte scazut”, a declarat Anca Nedea, directorul executiv al OPMCTA.

Calculele hotelurilor cu măsurile împotriva Covid-19

  • Hotelul Zenith Mamaia a cheltuit, până acum, peste 15.000 de euro doar pentru 12 generatoare de ozon, 4 lămpi cu ultraviolete, 24 de distribuitoare cu senzori pe stative, zeci de elemente adezive de îndrumare și direcționare, 20 stâlpi și benzi de limitare acces, trei monitoare tv, zeci de metri pătrați de panouri de protecție din stiplex, afișe printate, panouri și bannere cu instrucțiuni, mii de broșuri tipărite cu regulamentul intern, mii de meniuri de unică folosință, mii de măști și mănuși pentru personal, dar și pentru stocurile inițiale de sute de litri de dezinfectant de mâini, alte sute de litri de substanțe virucide pentru suprafețe diferite etc.

”Pe lângă această sumă, valoarea consumului mediu doar de dezinfectant de mâini în hotel ajunge până la circa 960 de euro pe zi. Avem zile bune și cu 1.200 euro consum de dezinfectant de mâini”, spune Paul Mărășoiu, directorul general al Zenith.

  • La Hotel Aurora din Mamaia au fost amplasate covorașe dezinfectante la fiecare intrare în complex, au fost achiziționate trei scannere IR, a câte 6.000 lei bucata, care sunt puse la fiecare intrare din complex și la piscină, plus dozatoare de gel dezinfectant cu pedală în lobby, pe fiecare etaj și la piscină, panouri de protecție din plexiglas la recepție, cordoane pentru delimitarea fluxurilor de intrare/ieșire etc. Angajații au fost dotați cu vizor de protecție, măști chirurgicale de protecție de unică folosință și mănuși de unică folosință, iar fiecare cameristă are la dispoziție lavete de unică folosință, gel dezinfectant și dezinfectant de suprafețe, în afară de consumabilele folosite în mod curent pentru housekeeping și la piscină.

La acestea se adaugă dezinfectant pentru covorașele dezinfectante amplasate la intrările în complex și la piscină.

  • Hotelurile Modern și Dorna din Mamaia au cumpărat, la rândul lor, măști, mănuși, covorașe la intrare, și au fost dotate cu ecrane din plexiglas, dozatoare cu gel pentru mâini, termometre pentru frunte etc.

De asemenea, s-au făcut afișe cu instrucțiuni, benzi de distanțare și săgeți pentru sens.

  • Hotel Victoria, tot din Mamaia, a investit în măști, mănuși pentru personal și pentru turiști la masă, covorașe dezinfectante la intrare, protecții din plexiglas, dozatoare cu gel pentru mâini în toate zonele comune, inclusiv pe holurile etajelor, termometre pentru măsurat temperatura personalului, lampă UV pentru igienizarea cheilor la recepție, două aparate (vermorele) pentru dezinfectare intrări, lifturi și șezlonguri.

S-a mai investit în afișe cu instrucțiuni, benzi de distanțare, săgeți pentru sens, aspiratoare cu injecție apă cu dezinfectant pentru igienizarea mochetelor.

Nu doar hotelurile, ci și restaurantele de pe litoral au făcut cheltuieli mari pentru protecția clienților.

  • Irish Pub din Constanța, de exemplu, a alocat fonduri pentru instruirea personalului, a redus capacitatea terasei la 50% din locuri, și a achiziționat consumabilele impuse (covorașe dezinfectante, termometre, dispensere cu gel dezinfectant, soluții dezinfectante avizate), dar și aparat cu ozon pentru igienizarea aerului și fețe de masă de unică folosință.

Restaurantul dezinfectează periodic terasa apelând la o firmă autorizată și le asigură angajaților măști și mănuși.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/reguli-pe-litoral-cum-respecta-hotelierii-masurile-anti-covid-19-turistilor-le-este

https://www.click.ro/news/national/preturi-la-mare-o-noapte-la-ultra-all-inclusive-costa-955-de-lei-pe-noapte-la-un-hotel

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net