Suntem săraci! Cât de prost o duc românii de la un salariu la altul

Ultima actualizare:

    Mulți români nu reușesc să economisească din salariu și rămân repede cu portofelul gol Foto: Shutterstock
Mulți români nu reușesc să economisească din salariu și rămân repede cu portofelul gol Foto: Shutterstock

Abia reușim să trăim de la o lună la alta, iar dacă mai avem și o nuntă ne dezechilibrăm cu totul bugetul. Iată ce spune un studiu despre cât de prost o duc românii de la un salariu la altul!

Știai că o invitație la nuntă dezechilibrează bugetul a 17% dintre familiile din România? Mai mult, 43% dintre familii spun că își pot acoperi nevoile financiare lunare, dar nu mai pot pune nimic deoparte, iar 16% declară că veniturile câștigate le permite să economisească.

Și doar 1% dintre români se declară relaxaţi din punct de vedere financiar. În plus, 2 din 5 români au spus că situația lor financiară este mai degrabă precară, 35% trebuie să renunțe la unele lucruri pentru a face față cheltuielilor zilnice, în timp ce 5% nu câștigă suficient pentru a-și acoperi strictul necesar traiului de zi cu zi.

Mai puțin de jumătate dintre persoane (41%) consideră că își gestionează bugetul eficient, însă doar 3% dintre acestea au beneficiat de educație financiară în școală. Jumătate dintre cei întrebați au declarat că au învățat în familie cum să se raporteze.  

Îngrijorările românilor privind cheltuielile

Principalele probleme care le provoacă îngrijorare din punct de vedere financiar românilor sunt: cheltuielile medicale neprevăzute (46,5%), absența unui fond de urgență (39,7%), cheltuielile neprevăzute precum reparația unei mașini sau alte achiziții (38,5%), plata întârziată a facturilor (25,7%) și bonurile de cumpărături care depășesc valoarea estimată acasă (23,2%).

17% dintre respondenți spun că o invitație la o nuntă îi poate pune în dificultate și să îi facă să regândească planul bugetului personal sau familial.

Sunt rezultatele studiului ”Problemele financiare ale familiilor din România” , care analizează provocările financiare românilor.

Acesta a fost realizat de compania Reveal Marketing Research, în perioada noiembrie-decembrie 2019, pe un eșantion de 1.000 de persoane, bărbați și femei cu vârsta între 18-60 de ani, utilizatori de internet, din mediul urban.

Money Bistro te ajută să-ți chivernisești banii

Studiul este reprezentativ la nivel national și anunță lansarea sezonului 2 Money Bistro, un program online de educație financiară.  

Sezonul 2 din Money Bistro, găzduit de actorul Andi Vasluianu, spune povestea familiei Bănescu în șapte episoade, concentrându-se pe eforturile ei de a-și echilibra cheltuielile.

În demersul lor, vor fi ajutati de specialiști din domeniul financiar (Andreea Nițescu, consilier bancar, Răzvan Szilaghi, CEO Raiffeisen Asset Management sau  Raul Chirulescu, manager produse bancare), specialiști în nutriție (Cori Grămescu), fashion (Andreea Balaban), lifestyle (Oana Botezatu) sau design interior (Sânziana Pop).

„Tema noului sezon este inspirată din ceea ce trăim zi de zi, iar pentru a ne asigura că așa este, am pornit de la un studiu despre situația financiară a familiilor din România. Am aflat că doar 3% dintre români au beneficiat de educație financiară formală și că majoritatea dintre respondenți resimt nevoia de a-și gestiona mai bine situația financiară (78%). 1 din 2 români învață cum să se raporteze la bani în familie, ceea ce poate însemna și perpetuarea unor obiceiuri financiare nesănătoase, de la o generație la alta sau, pentru alții înseamnă că, pur și simplu, nu știu de unde să înceapă. Credem că în experiențele prin care vor trece eroii noului sezon Money Bistro, familia Bănescu, se vor regăsi mulți dintre noi, iar sfaturile primite de la specialiști vor fi de folos”, a spus Corina Vasile, director de Comunicare și Relații Publice la Raiffeisen Bank.

Câți români trăiesc din salariul minim

De la 1 ianuarie, salariul minim este de 2.030 leu brut, ceea ce înseamnă că în mână un salariat primește 1.346 lei. Cei care au facultate și au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare au salariu minim de 2.350 lei brut pe lună. La acest nivel salarial, remunerația netă este de 1.413 lei.

Aproximativ 46% dintre angajaţii din România trăiesc din salariul minim pe economie, în jur de 3,5 milioane. Salariul mediu brut pe țară este de la 5.429 lei, echivalentul unui salariu net de 3.324 lei.

Pensia medie lunară în decembrie 2019, a fost de 1.373 lei. Statisticile arată că banii românilor se duc, în principal, pe mâncare, bătură și utilități.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/romanii-sunt-tot-mai-putini-mai-batrani-si-mai-saraci-cine-spune-asta

https://www.click.ro/news/national/saracii-europei-romanii-nu-reusesc-sa-isi-plateasca-facturile-la-utilitati

http://Cum să scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%

http://Eficientizează consumul în casă. Așa reușești să plătești mai puțin la facturi!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net