Starea de urgență în România și viața în vremea crizei. Care sunt măsurile de care trebuie să ții cont

Ultima actualizare:

    Măsurile de urgență se vor regăsi în decretul pe care președintele Klaus Iohannis îl va emitefoto: shutterstock.com
Măsurile de urgență se vor regăsi în decretul pe care președintele Klaus Iohannis îl va emitefoto: shutterstock.com

Se schimbă radical viața, așa cum o știam. O cere criza. O criză provocată de un dușman nemaintîlnit, un virus care amenință întreaga planetă. Covid-19 a îmbolnăvit deja peste 160.000 de persoane pe tot globul, iar autoritățile din toate țările au luat măsuri care n-au mai fost puse în practică niciodată.

România intră de luni, 16 martie, în stare de urgență după ce s-a depășit „bariera” de 100 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Pe lângă măsurile impuse de scenariul 3 al epidemiei, autoritățile au anunțat și alte schimbări, în toate sectoarele de activitate. Ieri, ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat primele măsuri suplimentare ce se vor lua în contextul decretării stării de urgență începând de luni, 16 martie. Măsurile se vor regăsi în decretul pe care președintele Klaus Iohannis îl va emite pentru intrarea în vigoare, oficial, a stării de urgență în România.

Iată care sunt măsurile pe timp de criză!

-intrarea obligatorie în izolare la domiciliu, pentru 14 zile, toate persoanele asimptomatice (care nu prezintă încă vreun simptom de infectare cu Covid-19) care vin din zone cu mai mult de 500 de cazuri, indiferent că vin pe cale aeriană sau rutieră, începând de duminică, 15 martie, ora 21.00

- extinderea obligaţiei intrării în carantină pentru cei care vin în ţară din zone carantinate

- instituirea obligaţiei Inspectoratelor Teritoriale de Muncă de a verifica modul cum sunt implementate măsurile privind declararea programului de lucru pentru reducerea riscului de contaminare (angajații să vină la serviciu în ture, pentru a se evita aglomerația pe mijloacele de transport)

- suspendarea, până la 31 martie, a organizării şi desfăşurării târgurilor auto.

Ce înseamnă "contact apropiat" al unei persoane infectate

Marcel Vela a mai precizat că în ședința de sâmbătă a Comitetului pentru Situații de Urgență a fost aprobat planul prin care au fost stabilite câteva criterii și recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel încât să fie protejați. De asemenea, a fost clarificată definirea „contactului apropiat” al unui caz:

- persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat;

- persoana care a avut un contact fizic direct cu cineva infectat;

- persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz infectat;

- persoana care a avut contact față în față, la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute;

- persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de COVID-19 timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri;

-persoana din rândul personalului medico-sanitar sau persoana de la laborator care manipulează probe de la pacient fără portul corect al echipamentului de protecție

Este de așteptat ca în decretul ce va fi emis de președintele Iohannis să se regăsească și alte măsuri concrete, care să vizeze și alte domenii specifice, ele putînd, ulterior, a fi adaptate, schimbate, în funcție de evoluția situației ce a impus decretarea stării de urgență.  Reamintim că Președintele poate decreta stare de  urgență pentru maximum 30 de zile, fiind nevoie de aprobarea Parlamentului în termen de maxim 5 zile de la decretarea respectivei stări.

Ministrul Marcel Vela a făcut apel la calm

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat, ieri, într-o declarație de presă, că „starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru limitarea noului coronavirus”, făcând totodată un apel la calm şi solidaritate. „Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau de neînțelegere. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor. Evitaţi deplasările care nu sunt necesare, contactul cu alte persoane, nu contribuiţi la propagarea mesajelor de panică”, a mai spus ministrul de Interne.

Citește și:

139 de persoane infectate cu coronavirus în România! Doar 9 au fost declarați vindecați

Ce medicament neobișnuit ajută în lupta cu coronavirusul! Doctorii italieni au obținut rezultate favorabile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net